Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Μύθοι και πραγματικότητα για τη διατροφή και τον θηλασμό
 Μύθοι και πραγματικότητα για τη διατροφή και τον θηλασμό thumbnail

Μύθοι και πραγματικότητα για τη διατροφή και τον θηλασμό

 

Έχετε ακούσει ότι η μητέρα που θηλάζει πρέπει να ακολουθεί μια ιδανική διατροφή και να αποφεύγει ορισμένες τροφές; Στο βιβλίο της "Ο Θηλασμός: Ένας Οδηγός για τους Επαγγελματίες Υγείας", η γιατρός Ruth Lawrence λέει: 
Τα περισσότερα κείμενα που αναφέρονται στη θηλάζουσα μητέρα… θέτουν πολύπλοκους "κανόνες" σχετικά με τη διατροφή … Για κάποιες μητέρες επομένως, αυτοί οι "κανόνες διατροφής" αποτελούν εμπόδιο στο θηλασμό, γιατί είτε τους φαίνονται πολύ δύσκολοι για να τους ακολουθήσουν, είτε πολύ περιοριστικοί.


Ευτυχώς, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι "κανόνες διατροφής" για τις μητέρες που θηλάζουν. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συνήθειες της διατροφής σας για να δώσετε στο μωρό σας το καλύτερο. Η Υποεπιτροπή Θηλασμού της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε αυτήν ακριβώς την άποψη το 1991, στο φυλλάδιο " Η Διατροφή κατά τη Διάρκεια του Θηλασμού":Γυναίκες που ζουν κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι σε θέση να θρέψουν πλήρως το μωρό τους θηλάζοντας το. Οι μητέρες μπορούν να παράγουν γάλα απόλυτα ικανοποιητικό σε ποσότητα και ποιότητα για τη σωστή ανάπτυξη και την προώθηση της σωστής υγείας των βρεφών, ακόμα και όταν η κατανάλωση τους σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια είναι περιορισμένη.


Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποσαφηνίσουν κάπως το θέμα της διατροφής και του θηλασμού.


 


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;


Ενώ στο παρελθόν υπολογιζόταν ότι οι θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται 500 θερμίδες παραπάνω την ημέρα για να παράγουν γάλα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι μάλλον πολύ υψηλός. Η έκθεση του 1991 της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων "δε συνδέεται με μια αυξημένη παραγωγή γάλακτος, τουλάχιστον στις καλά διατρεφόμενες γυναίκες των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών". Ακόμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η φτωχή διατροφή αποτελεί πρόβλημα, συμπληρώματα στη διατροφή των γυναικών που θηλάζουν αναφέρονται "να έχουν είτε μικρή, είτε μηδενική επίδραση στην ποσότητα του γάλακτος".


Οι τροφές που παίρνει μια θηλάζουσα μητέρα αποτελούν μονάχα μια από τις πηγές ενέργειας της. Εκτός από αυτές, η μητέρα παίρνει επίσης ενέργεια από τα αποθέματα λίπους που έχει αποθηκεύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παραγωγή γάλακτος είναι μια τόσο αποτελεσματική διαδικασία, ώστε κατά τους πρώτους μήνες, η ενέργεια που παράγεται από τα αποθέματα λίπους στο σώμα μπορεί να καλύψει όλη την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται ορισμένες μητέρες, ειδικά αυτές που δεν έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ο μεταβολισμός της γυναίκας είναι πιο αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον θερμίδα χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά σε μια θηλάζουσα μητέρα, προστατεύοντας έτσι την υγεία της και εξασφαλίζοντας την ενέργεια που χρειάζεται για να παράγει αρκετό γάλα για το μωρό της. Το χάσιμο όμως αρκετού βάρους πολύ γρήγορα, αποτελεί ένδειξη ότι μία μητέρα χρειάζεται περισσότερες θερμίδες.


 


ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΩ ΕΝΩ ΘΗΑΛΑΖΩ;


Ο θηλασμός κάνει πιο εύκολο το χάσιμο των επιπλέον κιλών της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Dr. Judith Roepke, διαιτολόγο του Ball State University της Ινδιάνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Dr. Roepke λέει ότι η περίοδος του θηλασμού είναι ίσως η ιδανικότερη περίοδος για αδυνάτισμα. Ο θηλασμός καταναλώνει αποθέματα λίπους, ακόμα και λίπος που είχε συγκεντρωθεί πριν από την εγκυμοσύνη. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αδυνατίζετε με αργό ρυθμό. Η Dr. Roepke προτείνει στις θηλάζουσες μητέρες να μην προσπαθούν συνειδητά να αδυνατίσουν τους πρώτους δύο μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, το σώμα χρειάζεται να συνέλθει από τη γέννα και να εγκαταστήσει μια καλή παραγωγή γάλακτος.


Οι περισσότερες θηλάζουσες μητέρες χάνουν μερικά κιλά ακολουθώντας το συνηθισμένο τους διαιτολόγιο. Συνήθως χάνουν και τα τελευταία επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης, όταν τα μωρά τους είναι μεταξύ τριών και έξι μηνών. Μία έρευνα έδειξε ότι οι μητέρες που θήλαζαν έχασαν περισσότερο βάρος όταν τα μωρά τους ήταν μεταξύ τριών και έξι μηνών, από εκείνες που έδιναν στο μωρό τους τυποποιημένο γάλα και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες.


Εάν όμως δεν αδυνατίζετε όσο γρήγορα θα θέλατε, μπορείτε να αυξήσετε κάπως το επίπεδο της δραστηριότητας σας και να μειώσετε την κατανάλωση σας σε θερμίδες. Κάνοντας έναν περίπατο πέντε χιλιομέτρων πέντε φορές την εβδομάδα με το μωρό σας στο καρότσι ή στο μάρσιπο, και συγχρόνως περιορίζοντας την ημερήσια διατροφή σας κατά 100 θερμίδες (τις θερμίδες που περιέχουν τρεις κουταλιές μαργαρίνη ή βούτυρο), μπορείτε να χάσετε 1 με 1.5 κιλό το μήνα.


Το αδυνάτισμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αργά και σταδιακά. Οι απότομες δίαιτες, οι δίαιτες σοκ και το γρήγορο αδυνάτισμα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Οι τοξικές ουσίες από το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και των παρασιτοκτόνων, αποθηκεύονται μέσα στο λίπος. Το πολύ γρήγορο χάσιμο βάρους – περισσότερο από δύο κιλά το μήνα ή περίπου μισό κιλό την εβδομάδα -μπορεί να απελευθερώσει αυτές τις ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας και να αυξήσει το επίπεδο τους μέσα στο γάλα της.


Οι περισσότερες μητέρες ανακαλύπτουν ότι το χάσιμο βάρους τακτοποιείται από μόνο του ενώ θηλάζουν. Συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφεύγετε φαγητά με πολλές θερμίδες και λίπη που έχουν χαμηλή θρεπτική αξία και να επικεντρώνετε την προσοχή σας στην καλή διατροφή.


 


ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;


Το γάλα της μητέρας είναι η ιδανική τροφή για το μωρό της ακόμα και όταν η μητέρα ακολουθεί μια διατροφή κατά πολύ λιγότερο της ιδανικής. Έρευνες που έγιναν σε αναπτυσσόμενες χώρες έδειξαν ότι ακόμα και "ο ελαφρύς υποσιτισμός" έχει ελάχιστη έως μηδενική επίδραση πάνω στην παραγωγή μητρικού γάλακτος" και καμμιά απολύτως επίδραση στη σύσταση του. Όπως γράφει και η γιατρός Ruth Lawrence "Σε όλον τον κόσμο, γυναίκες παράγουν όχι απλά αρκετό αλλά υπεραρκετό γάλα, έστω και με πολύ ανεπαρκές διαιτολόγιο".


Βέβαια, ενώ είναι αλήθεια ότι μια μητέρα που δεν τρέφεται καλά θα παράγει το γάλα που χρειάζεται το μωρό της, κάθε νέα μητέρα – ανεξάρτητα με το πώς το ταίζει – θα αισθάνεται καλύτερα, θα έχει περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη αντίσταση στις αρρώστιες, εάν τρέφεται καλά και σωστά.


 


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΝΑ ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ”;


Οι αρχές της καλής διατροφής είναι οι ίδιες για τη θηλάζουσα μητέρα, όπως και για την υπόλοιπη οικογένεια: να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία τροφών που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Μην περιορίζεστε μονάχα σε μερικές ποικιλίες λαχανικών ή αποκλειστικά σε μια διατροφή με κρέας και πατάτες. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι όλα πηγές ζωικής πρωτείνης, όχι μόνο το "κόκκινο κρέας", όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, όπως τα φασόλια και τα φυστΐκια είναι επίσης καλές πηγές πρωτείνης, ειδικά όταν συνδυάζονται με δημητριακά, σπόρους, άλλους ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.


Ακόμα και τους χειμωνιάτικους μήνες, τα super markets έχουν μια τεράστια ποικιλία από φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα. Μπορείτε να ποικίλλετε τη σαλάτα σας με διαφορετικά είδη μαρουλιού, σπανάκι, μαϊντανό, βλαστάρια, πράσινο ή κόκκινο λάχανο. Πολλά από τα λαχανικά -όπως καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσινες πιπεριές – μπορούν να φαγωθούν ωμά σαν ένας γρήγορος μεζές, καθώς και να μαγειρευτούν σαν γεύμα. Μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες βιταμίνες από μια μεγάλη ποικιλία πηγών. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια πράσινες πιπεριές ή λαχανάκια Βρυξελών περιέχουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης C , όση και η αντίστοιχη ποσότητα χυμού πορτοκαλιού.


Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία και στα δημητριακά. Το ψωμί ολικής αλέσεως προσφέρει υψηλή ποσότητα ινών σε συνδυασμό με βιταμίνες Β, όπως άλλωστε και όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και οι νιφάδες βρώμης (κουάκερ). Ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο (60 γραμ. φυστικοβούτυρο σε δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως) προσφέρουν 14 γραμ. πρωτεΐνης.


Πολλές γυναίκες ανησυχούν για το αν το διαιτολόγιο τους περιέχει αρκετό ασβέστιο, ειδικά από τότε που οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να συντελεί στην οστεοπόρωση. Το γάλα είναι μία από τις πιθανές πηγές επιπλέον ασβεστίου, που συνιστάται στις εγκύους και στις θηλάζουσες μητέρες. Εάν όμως δεν σας αρέσει ή έχετε κάποια ευαισθησία ή αλλεργία σε αυτό, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Το γιαούρτι και το τυρί είναι πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις. Το ίδιο ισχύει και με το μαγειρεμένο bok choy, ένα είδος λάχανου, ένα φλυτζάνιτου οποίου περιέχει το 86% του ασβεστίου που περιέχεται σε ένα φλυτζάνι γάλα. Μισό φλυτζάνι τριμμένο σουσάμι περιέχει τη διπλή ποσότητα ασβεστίου από αυτήν που περιέχεται σε ένα φλυτζάνι γάλα.


Είναι οι συμπληρωματικές βιταμίνες απαραίτητες; Εάν έχετε ένα ισορροπημένο και ποικίλο διαιτολόγιο, οι συμπληρωματικές βιταμίνες δεν είναι συνήθως απαραίτητες κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο, κάποιες ελλείψεις βιταμινών στη μητέρα επηρεάζουν τελικά τα επίπεδα αυτών των βιταμινών και στο γάλα της. Επομένως, αν το διαιτολόγιο σας είναι περιορισμένο ή θα μπορούσε να είναι κατά πολύ καλύτερο, οι συμπληρωματικές βιταμίνες είναι καλή ιδέα. Για παράδειγμα, χορτοφάγες μητέρες που αποφεύγουν τελείως τα ζωϊκά προϊόντα, πρέπει να παίρνουν συμπληρωματική βιταμίνη Β12 κατά τη διάρκεια του θηλασμού, για να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους παίρνει όση του χρειάζεται μέσα από το γάλα τους.


 


ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΩ ΚΑΑΑ, ΟΤΑΝ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥ ΜΩΡΟ;


Για πολλές θηλάζουσες μητέρες το να γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο το να βρουν το χρόνο να ψωνίσουν και να μαγειρέψουν. Όμως για μια καλή διατροφή δεν χρειάζεται να ξοδεύετε περισσότερη ώρα στην κουζίνα. Πολλές τροφές είναι ταυτόχρονα θρεπτικές και εύκολες σαν κολατσιό ή γρήγορο γεύμα. Το φυστικοβούτυρο, το τυρί, το γιαούρτι, το ψωμί ή τα μπισκότα ολικής αλέσεως, οι ολόκληρες ντομάτες, τα βλαστάρια, τα φρέσκα φρούτα, τα ολόκληρα ή κομμένα λαχανικά, τα σφιχτά αυγά και οι ξηροί καρποί μπορούν να φαγωθούν με λίγη ή καμμιά προετοιμασία. Περισσότερα, μικρά γεύματα μπορούν να είναι το ίδιο θρεπτικά με τρία μεγαλύτερα. Μερικές μητέρες προσπαθούν να έχουν έναν υγιεινό μεζέ και κάτι να πιουν κάθε φορά που κάθονται να θηλάσουν.


Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός των γευμάτων της εβδομάδας μειώνει τις διαδρομές στα μαγαζιά. Το καθάρισμα και το κόψιμο των λαχανικών σε μεγάλες ποσότητες, διευκολύνει στο να υπάρχει πάντα κάτι έτοιμο και γρήγορο στο ψυγείο για να προσθέσετε στη σαλάτα, στο φαγητό ή και να το φάτε σκέτο. Η προετοιμασία διπλών ποσοτήτων κύριων φαγητών παίρνει μονάχα λίγο περισσότερη ώρα, ενώ ταυτόχρονα σας εξασφαλίζει έτοιμα γεύματα στην κατάψυξη, για τις στιγμές που είσαστε πολύ απασχολημένη για να ετοιμάσετε κάτι της ώρας.


 


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ Ή ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ;


Αντίθετα με το τι πιστεύεται, δεν υπάρχουν τρόφες που πρέπει να καταναλώνουν ή να αποφεύγουν οι μητέρες που θηλάζουν. Εάν έχετε υγιεινές συνήθειες διατροφής δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις αλλάξετε κατά την περίοδο που θηλάζετε. Δεν υπάρχουν τροφές (όπως για παράδειγμα το γάλα) που η μητέρα που θηλάζει επιβάλλεται να παίρνει, όπως ούτε άλλες που πρέπει να αποφεύγει. Αν και σε πολλά μέρη του κόσμου συνιστάται στις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν ορισμένες τροφές, αυτοί οι περιορισμοί ποικίλλουν από τόπο σε τόπο. Οι περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν βρίσκουν ότι μπορούν να τρώνε οτιδήποτε θέλουν σε λογικές ποσότητες, χωρίς κανένα αντίκτυπο στο μωρό τους.


Όταν ένα νεογέννητο μωρό είναι ανήσυχο, η μητέρα που θηλάζει ίσως ανησυχεί ότι αυτό οφείλεται σε κάτι που έχει φάει. ’σχετα όμως από τον τρόπο που τρέφεται ένα μωρό, είναι φυσιολογικό να έχει κάποιες περιόδους ανησυχίας τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του. Είναι μάλλον απίθανο να αντιδρά σε κάποιο φαγητό που φάγατε. Μερικές φορές όμως, ειδικά στις οικογένειες που υπάρχει ιστορικό αλλεργίας σε ορισμένες τροφές, αυτές οι τροφές στο διαιτολόγιο της μητέρας επηρεάζουν το μωρό που θηλάζει. Υπάρχουν μητέρες πάλι που έχουν παρατηρήσει ότι τα μωρά τους γίνονται πολύ ανήσυχα, όταν εκείνες φάνε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό (ιδιαίτερα δυνατό ή πικάντικο) ή όταν καταναλώσουν μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα κάποιας συγκεκριμένης τροφής ή κάποιου ποτού. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποφύγετε αυτό το είδος τροφής ή ποτού, συνεχίστε να θηλάζετε και όλα θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση σε μια-δυο μέρες.


Παρ' όλα αυτά, δεν είναι όλες οι ευαισθησίες σε τροφές τόσο εμφανής. Μερικά μωρά αντιδρούν σε κάποια τροφή που αποτελεί μέρος του συνηθισμένου διαιτολογίου της μητέρας τους. Όταν αυτή καταναλώνεται καθημερινά, όπως το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τα οποία είναι και οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργία), μπορεί να χρειαστούν δύο ή και τρεις εβδομάδες μετά την εξάλειψη της από το διαιτολόγιο της μητέρας για να επανέλθει το μωρό στα φυσιολογικά του. Πριν όμως αφαιρέσετε κάποια σημαντική τροφή από το διαιτολόγιο σας, συμβουλευθείτε ένα γιατρό ή διαιτολόγο για υποκατάστατες τροφές ή συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών αλάτων.


Δύο άλλες συνηθισμένες ερωτήσεις είναι: "Μπορώ να τρώω σοκολάτα;" και "Τι γίνεται με την καφεΐνη;" Συχνά λένε στις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν την καφεΐνη, αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό της, εμφανίζεται στο μητρικό γάλα. Η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο – μια ποσότητα όχι μεγαλύτερη από αυτή που περιέχουν πέντε φλυτζάνια καφέ – δεν προκαλεί προβλήματα στις περισσότερες θηλάζουσες μητέρες και τα μωρά τους. Παρ' όλα αυτά, εάν τυχαίνει να έχετε ένα αρκετά ανήσυχο μωρό που δεν κοιμάται πολύ, προσπαθήστε να μετριάσετε την κατανάλωση σας σε καφεΐνη για δύο με τρεις εβδομάδες, για να δείτε αν θα βελτιωθούν οι συνήθειες του ύπνου και η διάθεση του. Θυμηθείτε ότι τα περισσότερα αναψυκτικά συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μαζί με ζάχαρη και/ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που τα κάνει να μην αποτελούν υγιεινή επιλογή για σας και το μωρό σας. Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, μία ουσία παρόμοια της καφεΐνης, αν και οι περισσότερες μητέρες βρίσκουν ότι η κατανάλωση της με μέτρο δεν επηρεάζει το μωρό τους. Επομένως, ναι, οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να τρώνε σοκολάτα ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό, αλλά με μέτρο.


 


ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΩ, ΟΤΑΝ ΘΗΛΑΖΩ;


"Πίνετε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε τη δίψα σας" είναι ο χρυσός κανόνας για την ποσότητα υγρών που πρέπει να παίρνει μια μητέρα που θηλάζει. Πολλές, έχουν ένα ποτήρι νερό δίπλα τους κάθε φορά που κάθονται να θηλάσουν. Έτσι εξασφαλίζουν ότι δεν θα παραβλέψουν το αίσθημα της δίψας τους και θα περιμένουν να στεγνώσει τελείως ο λαιμός τους μέχρι να πιουν κάτι. Γενικά οι περισσότερες μητέρες ανακαλύπτουν ότι συνήθως διψάνε περισσότερο όταν θηλάζουν.


Είναι ωφέλιμο να πίνετε νερό, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, γάλα και σούπες.


Οι ανάγκες για υγρά διαφέρουν από μητέρα σε μητέρα, επομένως δεν είναι απαραίτητο, ούτε χρήσιμο, να πίνετε μια συγκεκριμένη ποσότητα υγρών την ημέρα. Αντί γι' αυτό, ακούστε τα μηνύματα του σώματός σας. Θα ξέρετε ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά, όταν τα ούρα σας είναι σκούρα ή όταν έχετε δυσκοιλιότητα. Τα ανοιχτόχρωμα ούρα και οι τακτικές κενώσεις είναι καλές ενδείξεις ότι πίνετε αρκετά υγρά. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η λήψη παραπάνω υγρών με το ζόρι, τα οποία μπορεί να προκαλούν και σωματική δυσφορία, δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.


Όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά, το κλειδί και εδώ είναι η κατανάλωση με μέτρο. Έρευνες έχουν αρχίσει να εξετάζουν πιο προσεκτικά την κατανάλωση αλκοόλ της μητέρας και το αντίκτυπο που έχει στα μωρά που θηλάζουν. Ως τώρα, έχουν δείξει ότι η επίδραση του αλκοόλ στο μωρό που θηλάζει σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα που καταναλώνει η μητέρα. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένες μητέρες η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, παρεμποδίζει την έκκριση του γάλακτος.


 


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΝΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΩ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΟΥ;


Υπάρχουν πολλοί μύθοι για "μαγικές" τροφές που αυξάνουν το γάλα της μητέρας – για παράδειγμα "χρειάζεται να πίνεις γάλα για να φτιάξεις γάλα". Παρ' όλα αυτά, οι αγελάδες δεν πίνουν γάλα και γενικά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιες τροφές ή ποτά επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος. Αυτή καθορίζεται κυρίως από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης – όσο πιο συχνά και αποτελεσματικά θηλάζει ένα μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Αντίθετα, όσο λιγότερο συχνά ή όχι τόσο αποτελεσματικά θηλάζει, τόσο λιγότερο θα είναι γάλα.


Εάν ωστόσο ανησυχείτε, μπορείτε να διαπιστώσετε αν το μωρό σας παίρνει αρκετά υγρά μετρώντας τις βρεγμένες και λερωμένες πάνες του. Το να βρέχει τουλάχιστον έξι με οχτώ υφασμάτινες πάνες (πέντε με έξι πάνες μιας χρήσης) και να έχει δύο κενώσεις την ημέρα (λιγότερες κενώσεις είναι φυσιολογικές για ένα μωρό μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων), αποτελούν ενδείξεις ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα. Μια αύξηση βάρους 114-200 γραμμαρίων την εβδομάδα (τουλάχιστον 454 γραμ. το μήνα) είναι μια άλλη ένδειξη ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα. Εάν η παραγωγή του γάλακτός σας είναι χαμηλή και το μωρό σας θηλάζει αποτελεσματικά, ο συχνότερος θηλασμός θα την αυξήσει γρήγορα.


"Τρώτε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε την πείνα σας" και "πίνετε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε τη δίψα σας" είναι τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη διατροφή και το θηλασμό. Δεν υπάρχουν πολύπλοκοι "κανόνες διατροφής" που πρέπει να ακολουθήσετε, ούτε τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε. Ανεξάρτητα από τις συνήθειες και τις προτιμήσεις σας, με το θηλασμό μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας ό,τι καλύτερο.


 Πηγή: homeopathy.gr
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X