Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Η αμφιφυλοφιλία το άγχος και η κατάθλιψη
Η αμφιφυλοφιλία το άγχος και η κατάθλιψη  thumbnail

Η αμφιφυλοφιλία το άγχος και η κατάθλιψη

Οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες είναι πιο πιθανό να αποκρύπτουν, παρά να αποκαλύπτουν, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, σε σύγκριση με τους ομοφυλόφιλους. Η πρώτη μελέτη που εξέτασε την ψυχική υγεία στον πληθυσμό αυτό βρήκε μια συσχέτιση ανάμεσα στην απόκρυψη της ομοφυλόφιλης συμπεριφοράς και την εκδήλωση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.


Γράφει ο Π. Δρέττας, 
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, 
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 
www.andrologia.grΠιο συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 203 Νεοϋορκέζοι άνδρες, οι οποίοι ζούσαν κατά κύριο λόγο ως ετεροφυλόφιλοι, χωρίς να αποκαλύπτουν την ομοφυλόφιλη συμπεριφορά τους στις συντρόφους τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνδρες που δεν είχαν συχνές σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες και ζούσαν με μια σύζυγο ή σύντροφο που τους θεωρούσαν ετεροφυλόφιλους ήταν πολύ πιο πιθανό να κρατήσουν κρυφή την ομοφυλόφιλη συμπεριφορά τους. Η μεγαλύτερη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής με γυναίκες, καθώς και το μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα, σχετίστηκαν επίσης με μεγαλύτερη απόκρυψη της αμφιφυλοφιλίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η παρούσα μελέτη διαφωτίζει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απόκρυψη της αμφιφυλοφιλίας και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον καθορισμό των αμφιφυλόφιλων ανδρών που έχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχής της ψυχικής τους υγείας.

Σχεδόν το 38% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν είχε πότε εμπιστευτεί σε κανέναν ότι είχε σεξουαλικές επαφές με άτομα του ίδιου φίλου, ενώ μόνο το 41% δήλωσε ότι το έχει εμπιστευτεί στον καλύτερο φίλο ή σε γονέα. Αν και η μεγαλύτερη απόκρυψη της ομοφυλόφιλης συμπεριφοράς βρέθηκε να σχετίζεται με περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, η αποκάλυψή της σε άτομα εμπιστοσύνης δεν βρέθηκε να βοηθάει και να σχετίζεται με καλή ψυχική υγεία. 

Οι ειδικοί, μάλιστα, σημειώνουν ότι τα παραπάνω ευρήματα είναι πολύ σημαντικά αναφορικά με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που διεξάγονται στον εν λόγω πληθυσμό. Τονίζουν δε πως, αν και η αποκάλυψη της αμφιφυλοφιλίας μπορεί να οδηγήσει σε αποδοχή από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όταν πρόκειται για τις γυναίκες συντρόφους, ενδέχεται να επιφέρει αντιδράσεις απόρριψης με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανδρών.

Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τη σχέση της απόκρυψης της ομοφυλόφιλης συμπεριφοράς με τα προβλήματα στην ψυχική υγεία, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες που ανησυχούν για την αποκάλυψη του σεξουαλικού τους προσανατολισμού τείνουν να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης και αυξημένα επίπεδα εσωτερικευμένης ομοφοβίας, αρνητικής δηλαδή στάσης απέναντι στην ομοφυλόφιλη συμπεριφορά τους. 

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η δημόσια αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού των αμφιφυλόφιλων ανδρών δεν είναι απαραίτητη για την προστασία της ψυχικής τους υγείας, αρκεί οι άνδρες αυτοί να δέχονται επαρκή συναισθηματική υποστήριξη, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή τους. 

Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται ψυχοθεραπευτικά με αμφιφυλόφιλους άνδρες να μην επικεντρώνονται μόνο στη μείωση της αντιλαμβανόμενης ανάγκης των ατόμων να αποκρύψουν την ομοφυλόφιλη συμπεριφορά τους και στην αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, αλλά επίσης να τα ενθαρρύνουν να διατηρούν υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα και να καλλιεργούν δεξιότητες διαχείρισης των στρεσογόνων παραγόντων που απειλούν την ψυχική τους υγεία.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X