Έξοδος 15αύγουστου: Το προφίλ των επικίνδυνων οδηγών

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η έξοδος των εκδρομέων κορυφώνεται και δυστυχώς και τα ατυχήματα. Στη Βρετανία και στην Αμερική επιστήμονες έχουν μελετήσει το φαινόμενο των ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους.

Και έχουν δημιουργήσει έναν ξεχωριστό κλάδο τη λεγόμενη «κυκλοφοριακή ψυχολογία» που μελετά τα χαρακτηριστικά των οδηγών που εμπλέκονται στα ατυχήματα αυτά.

Γράφει η Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Η αυτοπεποίθηση, η ανταγωνιστικότητα καθώς και η επιθυμία εξουσίας – ελέγχου είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των επικίνδυνων οδηγών.

Το προφίλ των επικίνδυνων οδηγών

Ελλειμματική ικανότητα μετατόπισης της προσοχής

Δυσκολία του οδηγού να μεταστρέψει την προσοχή από τη συζήτηση και να την εστιάσει στο μπροστινό αυτοκίνητο που φρενάρει.

Εξάρτηση πεδίου

Αντιληπτικό πρόβλημα, χαρακτηρίζεται από δυσκολία διαχωρισμού των σχημάτων από το φόντο και από δυσκολία αντίληψης σχημάτων που ενέχονται σε περίπλοκες συνθέσεις άλλων σχημάτων.

car

Χαμηλή νοημοσύνη

Οι λεκτικές, χωρικές, μνημονικές ικανότητες αποτελούν μέρος της νοημοσύνης και καθεμία χωριστά συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος.

Εξωτερικό σημείο ελέγχου

Ο τρόπος με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται τη βάση της συμπεριφοράς του επηρεάζει και τον βαθμό κυκλοφοριακής επικινδυνότητας. Για οτιδήποτε γίνεται φταίει ο ίδιος ή πάντοτε φταίνε οι άλλοι; Αν νομίζει ότι είναι πάντοτε λάθος των άλλων, ο οδηγός αυτός βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ατυχήματα, γιατί δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και πιστεύει ότι δεν έχει έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω του, οπότε δεν προσαρμόζει τη συμπεριφορά του αναλόγως.

Εξωστρέφεια

Οι εξωστρεφείς προτιμούν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, είναι πιο άνετοι και συναισθηματικά εκφραστικοί. Αυτό τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος. Αντίθετα, οι εσωστρεφείς εκτιμούν περισσότερο τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους, που τους καθιστά προσεκτικότερους στην οδήγηση.

Προσωπικότητα τύπου Α

Χαρακτηρίζεται από ανταγωνιστικότητα, φιλοδοξία, βιασύνη, εργασιομανία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και αυτοκινητικά δυστυχήματα.

Αντικοινωνική προσωπικότητα

Χαρακτηρίζεται από τάση κριτικής για τους νόμους και την εξουσία, εξαπάτησης, έλλειψη ενοχών, αδιαφορία για την ασφάλεια, παρορμητικότητα και αδυναμία προγραμματισμού.

Επιθυμία για έλεγχο

Όταν οι ερευνητές της ICBC διερεύνησαν πώς εκδηλώνονται τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της οδικής επικινδυνότητας στην προσωπικότητα των οδηγών υψηλού κινδύνου, βρήκαν ψυχολογικά προφίλ που συνδέονταν περισσότερο με επιτυχημένους επιχειρηματίες παρά με ριψοκίνδυνους, επιθετικούς, αντικοινωνικούς ανθρώπους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχοντας ένα σύζυγο με νεύρα: Γιατί ανέχεσαι αυτή τη συμπεριφορά;

Ώρες ώρες δεν με ελέγχω από τα νεύρα: Ποιον να συμβουλευτώ;

Ξεσπάω τόσο άγρια – Πώς να διαχειριστώ τον θυμό και τις βίαιες εκρήξεις μου;

Σχετικά άρθρα