Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Καλοκαίρι με τον παππού και τη γιαγιά: Μήπως κακομαθαίνουν;
Καλοκαίρι με τον παππού και τη γιαγιά: Μήπως κακομαθαίνουν;  thumbnail

Καλοκαίρι με τον παππού και τη γιαγιά: Μήπως κακομαθαίνουν;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Έχω ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι 5 και 7 ετών αντίστοιχα. Κάθε χρόνο τα αφήνουμε μαζί με τον παππού και τη γιαγιά να κάνουν διακοπές στην επαρχία και έπειτα όταν πάρουμε άδεια πάμε εγώ και ο σύζυγός μου. Το θέμα είναι ότι κάθε φορά που οι γονείς του άνδρα μου παίρνουν τα παιδιά τα κακομαθαίνουν. Φυσικά τους κάνει καλό που τα κρατάνε αλλά από την άλλη τους κάνουν όλα τα χατίρια, τρώνε πολύ και ακατάστατα και πολλά γλυκά, δεν κοιμούνται νωρίς και μάλιστα πέρυσι ο μικρός πήρε κιλά. Αποτέλεσμα όταν τα συναντάμε είναι πολύ αντιδραστικά και ξεσυνηθίζουν. Σας παρακαλώ πείτε μου πώς να πω στους γονείς του άνδρα μου ότι πρέπει να βάλουν όρια όπως και εμείς; Ξέρω ότι τα αγαπάνε και αν τους το πω μπορεί να παρεξηγηθούμε κιόλας θα πουν δε φτάνει που τους βοηθάμε. Είναι καλό να είναι με τον παππού και τη γιαγιά ή να προτιμήσω την κατασκήνωση;


 Στο ερώτημά σας απαντά η 


Λητώ Κατάκη, ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.Γενικά θεωρώ ότι το να καλομαθαίνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τα εγγόνια τους δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις, εφόσον οι κανόνες και τα όρια από τους γονείς είναι σαφή, σταθερά και υπάρχει συμφωνία των γονιών στη διαχείριση τους.


Στην περίπτωσή σας όμως έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και συνεπώς είναι απαραίτητο να μιλήσετε στους γονείς και των δυο σας για θέματα που αφορούν τους κανόνες και τα όρια των παιδιών.


Είναι όμως πολύ καλύτερα ο κάθε γονιός να αναλαμβάνει την επικοινωνία με τους δικούς του γονείς/οικογένεια προέλευσης, για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και «πληγές» που πολύ πιο δύσκολα επουλώνονται. Έτσι θα ήταν προτιμότερο, αφού συζητήσετε με το σύζυγό σας και συμφωνήσετε τι θέλετε να ζητήσετε από τους γονείς του, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τις δικές τους επιθυμίες και ιδιαιτερότητες, να μιλήσει εκείνος μαζί τους και όχι εσείς, για να τους εξηγήσει πως θέλετε εσείς ως γονείς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας.


Αντίστοιχα, είναι προτιμότερο να μεταφέρετε εσείς στους δικούς σας γονείς αιτήματα για ζητήματα που αφορούν εκείνους.


Τέλος, η κατασκήνωση είναι κάτι που καλό θα ήταν να δοκιμάσετε για τα παιδιά ανεξάρτητα από τα παραπάνω, συμπληρωματικά στις μέρες που περνάνε με τον παππού και τη γιαγιά, γιατί καλύπτει άλλες ανάγκες που είναι κι αυτές σημαντικές: ανεξαρτητοποίηση, επαφή με συνομήλικους, προσαρμογή σε πιο αυστηρούς κανόνες και πρόγραμμα κλπ.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X