Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Διακοπές με το smartphone/tablet; Μια εκνευριστική συνήθεια;
Διακοπές με το smartphone/tablet; Μια εκνευριστική συνήθεια; thumbnail

Διακοπές με το smartphone/tablet; Μια εκνευριστική συνήθεια;

Μερικές σκέψεις σχετικά με τη χρήση και κατάχρηση των νέων τεχνολογιών που κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Από την εκπαιδευτική- συμβουλευτική ψυχολόγο, Δρ Καλλιόπη ΕμμανουηλίδουΤι ακριβώς συνιστά την εξάρτηση από το διαδίκτυο; Για να πούμε ότι παρατηρείται εξάρτηση από κάτι, πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις:   1. ισχυρή ανάγκη για χρήση

  2. ανικανότητα διακοπής

  3. σύνδρομο στέρησης, σε περίπτωση διακοπής

  4. αυξανόμενη ανοχή στη χρήση (ολοένα και περισσότερο).


Εξάρτηση μπορεί να παρατηρηθεί από αυτούσιες ουσίες ή και από συνήθειες (οι οποίες απελευθερώνουν στον εγκέφαλο ουσίες).  
Στην περίπτωση της κατάχρησης του διαδικτύου, το άτομο απομονώνεται, νιώθει έντονη ευχαρίστηση όταν βρίσκεται online και γίνεται ανήσυχο όταν δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο εθισμός αυτός μπορεί να αφορά το παίξιμο ενός παιχνιδιού, τον υπερβολικά συχνό έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και την ενημέρωση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι τελευταίες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και να προκαλούν ακόμα περισσότερο εθισμό, καθώς περιλαμβάνουν την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, κάτι που διεγείρει ακόμα περισσότερο τον εγκέφαλο και ικανοποιεί πολλαπλές ανθρώπινες ανάγκες.
Έτσι, παρατηρούμε ότι τελευταία, λόγω των ευκολιών στις νέες τεχνολογίες (smartphones, tablets, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές), η κατάχρηση του διαδικτύου παρουσιάζει εξάπλωση και παίρνει πολλές και σύνθετες διαστάσεις.
Όλοι μας θα έχουμε δει να "ποστάρουν" φίλοι μας (ή "φίλοι" μας) φωτογραφίες από την πανσέληνο, από το φαγητό που τρώνε, από την παραλία στην οποία κάνουν μπάνιο κτλ. Πρόκειται για μια νέα μορφή επικοινωνίας στην οποία ο φίλος νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί μας με χρονική αμεσότητα και ακρίβεια εικόνας την εμπειρία του. Εφόσον αυτό το μοίρασμα δεν του στερεί την πραγματική εμπειρία, έχει καλώς. Πολλές φορές όμως παρατηρούμε και ανθρώπους που δημοσιοποιούν κάθε εμπειρία τους, διαχέουν υπερβολικά συχνά εικόνες και πληροφορίες, δηλώνουν σε χάρτες το πού βρίσκονται και τι κάνουν. Τότε υποδηλώνεται μια εμμονή στη διαδικτυακή παρουσία που δεν μπορεί να αποχωριστεί το άτομο αλλά και έναν διαφορετικό εθισμό, επικοινωνιακό αυτή τη φορά. 

Έτσι, βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι φαίνεται ότι δεν αρκούνται στη βίωση της νέας εμπειρίας με την τρέχουσα παρέα (ή με τον εαυτό τους) και χρειάζονται ολοένα και περισσότερη διάχυση αλλά και μεγαλύτερη επιβεβαίωση αυτής της εμπειρίας (π.χ. "likes"). Έτσι, η σημασία της εμπειρίας για αυτούς μεγαλώνει μόνο αν τη μοιραστούν και μάλιστα αν συλλέξουν και πολλές επιβεβαιώσεις ή σχόλια από τους φίλους τους. Διαπιστώνουμε συχνά και ναρκισσιστικά στοιχεία στη συμπεριφορά αυτή, καθώς ένα άτομο θεωρεί προκαταβολικά ότι μια λεπτομέρεια της προσωπικής του ζωής, μια άποψη, μια εικόνα, ενδιαφέρει τους άλλους και αξίζει να κοινοποιηθεί. 

Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική εποχή που αιτιολογούνται οι καταχρήσεις ή η λανθασμένη χρήση: όποτε εισάγεται κάτι νέο στη ζωή μας, θα πάρει καιρό να λάβει τη σωστή θέση στη ζωή μας και να επέλθει μια ισορροπια, καθώς αρχικά επικρατεί ο ενθουσιασμός του καινούριου. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μια τέτοια συνήθεια βλάπτει την ενσυνείδητη βίωση νέων εμπειριών (π.χ. ένα ποτό με φόντο την πανσέληνο) και μπορεί τελικά να σημαίνει επικοινωνιακά ελλείμματα στην offline ζωή.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X