Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Γιατί όλοι με αδικούν; Πράγματα που αξίζει να σκεφτείς
Γιατί όλοι με αδικούν; Πράγματα που αξίζει να σκεφτείς  thumbnail

Γιατί όλοι με αδικούν; Πράγματα που αξίζει να σκεφτείς

 Όσο αποκτού­με περισσότερη επίγνωση στο ταξίδι της αυτογνωσίας, καλό θα είναι να εξετάσουμε και τις δικές μας κριτικές, να μελετήσουμε τις «προβολές» μας. Σύμφωνα με πολλές ψυχολογικές θεωρίες, χωρίς να το συνειδητοποιούμε «προ­βάλλουμε» στους άλλους τις δικές μας ανεπιθύμητες σκέ­ψεις, κίνητρα, επιθυμίες και συναισθήματα. Με άλλα λό­για, προβάλλουμε όταν πιστεύουμε ότι βλέπουμε σε κά­ποιον άλλο αυτό που ισχύει για εμάς τους ίδιους (κι ας μην αντιλαμβανόμαστε αυτό το μηχανισμό).


Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι δεν είμαστε ειλικρινείς ό­ταν επικοινωνούμε με τους άλλους, καθώς όμως γινόμα­στε όλο και πιο συνειδητοί, ας αναρωτηθούμε τα εξής: 


1) Είναι αλήθεια αυτό που σκέφτομαι, επικρίνωή κατηγορώ στον άλλο; Αν ναι, π αποδείξεις έχω;


Με άλλα λόγια, αν πω «Ο Τζακ είναι απατεώνας», η από­δειξη είναι ότι δεν μου επέοτρεψε τα χρήματα που του δάνεισα. Αυτό όμως τον καθισιά απατεώνα; Ίσως ο Τζακ να μην μπορεί να μου τα επιστρέφει αυτή τη στιγμή. Ποια είναι η αλήθεια εδώ; Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε υποθέσεις και να γενικεύουμε. Καλύτερα να μέ­νουμε στα όσα γνωρίζουμε ότι αληθεύουν. «Είμαι θυμω­μένη επειδή ο Τζακ δεν μου επέστρεψε τα χρήματα που του δάνεισα», ή «Τζακ, μπορείς, σε παρακαλώ, να μου πεις γιατί δεν ξοφλάς το χρέος σου;»


2) Το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με τις «προβο­λές». Αν κατηγορήσω τον Τζακ ότι είναι απατεώνας, μή­πως ο απατεώνας είμαι εγώ; Με άλλα λόγια, μήπως προ­βάλλω τα δικά μου αρνητικά χαρακτηριστικά πάνω σε κάποιον άλλο; Όποτε κατηγορείς κάποιον, είναι πάντα καλή ιδέα να αναρωτηθείς μήπως, αντί να αναλαμβάνεις την ευθύνη της δικής σου συμπεριφοράς, προβάλλεις πάνω του κάτι δικό σου. Για να διαπιστώσεις αν όντως ι­σχύει κάτι τέτοιο, αναρωτήσου σε ποιον τομέα της ζωής σου υπάρχει πιθανότητα να συμβαίνει αυτό. Πότε και σε ποιον δεν επέστρεψες χρήματα που χρωστούσες; Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι ο άλλος δεν χαρακτηρίζεται α­πό την ιδιότητα αυτή, είναι όμως σημαντικό να αναγνωρί- t ζουμε αυτό που μας ανήκει. Αναρωτήσου λοιπόν τι 1 σου ανήκει και τι ανήκει στους άλλους. Εξερευνώντας την αλήθεια, εφόοον κοιτάξουμε προ κτικά, συχνά διαπιστώνουμε ότι κι εμείς επικρίνουμε τους άλλους επειδή κάνουμε υποθέσεις, χωρίς όμως αυτές να στηρίζονται σε αποδείξεις.


Να ένα παράδειγμα πώς μπλέκουμε κάνοντας υποθέ­σεις: «Ο αδελφός μου δεν μου τηλεφώνησε χτες βράδυ ό­πως υποσχέθηκε – δεν με αγαπάει», ή «Ο φίλος μου δεν κράτησε την υπόσχεσή του και δεν με πήρε τηλέφωνο χτες βράδυ – αυτό δείχνει ότι αδιαφορεί». Για καλοσκέψου το. Τι συμβαίνει εδώ; Η πραγματικότητα είναι ότι ο φί­λος μου δεν με πήρε τηλέφωνο. Αυτό είναι το μοναδικό γεγονός και όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες. Μέχρι να του μιλήσω και να μάθω γιατί δεν μου τηλεφώνησε, περπατώ στα σκοτεινά. Μπορεί να μη μου τηλεφώνησε για χίλιους δυο λόγους, όπως, για παράδειγμα:  1. Να πέθανε.

  2. Να χάλασε το αυτοκίνητό του κάπου σε μια ερημιά και να μην είχε μαζί του το κινητό.

  3. Να το ξέχασε.

  4. Ο πατέρας του να έπαθε εγκεφαλικό και να ήταν όλο το βράδυ στα επείγοντα στο νοσοκομείο.

  5. Να τον πήρε ο ύπνος. Να ήταν στενοχωρημένος και δεν ήθελε να μιλήσει με κανέναν.

  6. Να προέκυψε κάποιο πρόβλημα στη δουλειά, το ο­ποίο τον ανάγκασε να μείνει στο γραφείο ως αργά και το ξέχασε.

  7. Να ήταν υπερβολικά κουρασμένος για κουβέντα.

  8. Να είχε βγει με μια άλλη γυναίκα.


Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν; Γιατί δεν τηλεφώνησε; Για να ζήσεις μια ζωή ευτυχισμένη, αυτό που σου προτεί­νω είναι να μην κάνεις υηοθέοεις! Προφυλάξου και περιο­ρίσου στα γεγονότα. Περίμενε μέχρι να μάθεις τι συνέβη πριν αρχίσεις να κρίνεις. (Κι ακόμα και τότε, αντί να κρί­νεις εξερεύνησε τις σκέψεις σου!)


ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ!


Να θυμάσαι – σε ένα ευρύτερο επίπεδο, όλος ο κόσμος δεν είναι παρά μια προβολή μας!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X