Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Ποιους άνδρες θεωρούν οι γυναίκες πολύ σεξουαλικούς;
Ποιους άνδρες θεωρούν οι γυναίκες πολύ σεξουαλικούς; thumbnail

Ποιους άνδρες θεωρούν οι γυναίκες πολύ σεξουαλικούς;

 


Η μνήμη είναι ένα θεμελιώδες δομικό συστατικό της ανθρώπινης νόησης που βοηθάει στη συγκράτηση των δεδομένων και των πληροφοριών της μάθησης και της εμπειρίας. Οι επιστήμονες έχουν διαχωρίσει διάφορα είδη μνήμης τα οποία συνεργάζονται αρμονικά για την εκτέλεση διάφορων, σύνθετων λειτουργιών. Ο βασικός διαχωρισμός αναφέρεται συνήθως στην βραχύχρονη και τη μακρόχρονη μνήμη. Η βραχύχρονη μνήμη δέχεται τις πληροφορίες που το άτομο προσλαμβάνει μέσα από τις αισθήσεις του και τις συγκρατεί για λίγα δευτερόλεπτα στον περιορισμένο χώρο της. Ορισμένες από τις πληροφορίες αυτές επιλέγονται και μεταφέρονται στη μακρόχρονη μνήμη, όπου κωδικοποιούνται και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι ειδικοί έχουν εισάγει στο παραπάνω μοντέλο τη μνήμη εργασίας, δίνοντας  έτσι ένα πιο ενεργητικό ρόλο στην βραχύχρονη μνήμη. Η μνήμη εργασίας μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ο χώρος στον οποίο παραθέτουμε παλιά και νέα δεδομένα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας. Πρόκειται για τη μνήμη που είναι απαραίτητη για την εκμάθηση νέων δραστηριοτήτων , καθώς και για το συντονισμό της συνολικής διαδικασίας της μάθησης. Παράλληλα, οι πληροφορίες που συγκρατεί βοηθούν στην προσαρμογή  στις εναλλαγές της καθημερινής ζωής, καθώς επίσης ενεργοποιούν τις κατάλληλες λειτουργίες και τα αρμόδια συστήματα για την απόκριση του ατόμου στα διάφορα ερεθίσματα.


Μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ότι η μνήμη εργασίας των γυναικών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα χαρακτηριστικά του φυλετικού διμορφισμού και πιο συγκεκριμένα, στα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αρρενωπότητα. Είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλληλουχία των πληροφοριών που συγκρατεί η μνήμη εργασίας αναφορικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλου, να λειτουργήσει ως δείκτης καλής υγείας,  ποιοτικού γενετικού υλικού, καθώς και χαρακτηριστικών προσωπικότητας που είναι απαραίτητα για τη σύναψη και τη διατήρηση μιας σχέσης, με αποτέλεσμα να επηρεάσει  τη διαδικασία επιλογής συντρόφου.


Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν πως το είδος της σχέσης  και το προφίλ του συντρόφου που επιθυμούσαν στην παρούσα φάση οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, μπορούσαν να προβλέψουν την ικανότητα τους να θυμηθούν τα αρρενωπά χαρακτηριστικά των ανδρών που έβλεπαν σε φωτογραφία. Βρέθηκε μάλιστα, πως οι γυναίκες που αναζητούσαν έναν περιστασιακό  σύντροφο χωρίς μακροχρόνιες δεσμεύσεις θυμόντουσαν καλύτερα τα πρόσωπα των ανδρών που είχαν έντονα αρρενωπά χαρακτηριστικά, κάτι που δε συνέβαινε στις γυναίκες που αναζητούσαν ένα σταθερό σύντροφο και μια μακροχρόνια σχέση. Για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων και τον έλεγχο της αξιοπιστίας της πειραματικής διαδικασίας, η ερευνητική ομάδα την επανέλαβε, με τα ίδια ευρήματα.


Η αρρενωπότητα λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιεί συγκεκριμένες διαδικασίες στη μνήμη εργασίας της γυναίκας που σχετίζονται με την επιλογή συντρόφου. Οι ερευνητές μάλιστα, συζητούν το ενδεχόμενο τα θηλυκά στοιχεία στα γυναικεία πρόσωπα να έχουν παρόμοια επίδραση στη μνήμη εργασίας των ανδρών. Η ερευνητική αυτή προσπάθεια έχει ιδιαίτερο ψυχοκοινωνικό ενδιαφέρον γιατί προβάλει και εξετάζει την ιδέα ότι μια θεμελιώδης γνωστική λειτουργία του ανθρώπου, η μνήμη εργασίας, μπορεί να οριοθετήσει το πεδίο των στερεοτυπικών αναφορών σχετικά με την αρρενωπότητα.


Το άρθρο υπογράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου


Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού


Ινστιτούτου Αθηνών


www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X