Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοπεποίθηση: Λόγοι που δεν πιστεύεις στον εαυτό σου
Αυτοπεποίθηση: Λόγοι που δεν πιστεύεις στον εαυτό σου thumbnail

Αυτοπεποίθηση: Λόγοι που δεν πιστεύεις στον εαυτό σου

Ένα εύλογο ερώτημα που μπορεί να προκύψει από τα παραπάνω είναι πώς είναι δυνατόν να επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Το ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» μας δίνει μια εξήγηση γι'αυτό. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το φαινόμενο αυτό, ας το δούμε μέσα από ένα παράδειγμα. Ας φανταστούμε έναν άντρα που δεν πιστεύει στον εαυτό του.


Γράφει η εκπαιδευτική – συμβουλευτική ψυχολόγος Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.


Έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που του τα πρόσφεραν όλα έτοιμα και στο οποίο δεν του δόθηκε ποτέ ελευθερία για να πάρει ιδιαίτερες πρωτοβουλίες για οτιδήποτε: από το τι ρούχα θα φορέσει μέχρι το πώς να πάει να πληρώσει έναν λογαριασμό. Έχοντας μάθει σε εύκολες λύσεις, δηλαδή να του προσφέρονται όλα έτοιμα από άλλους και να μην κάνει τίποτα μόνος του, μαθαίνει να μην παίρνει ρίσκα και να φοβάται την ενδεχόμενη αποτυχία. Μεγαλώνοντας άκουγε από τους γονείς του για τον ίδιο τις εξής φράσεις: «δεν τα παίρνεις τα γράμματα», «το παιδί μου είναι δειλό», «τι θα καταφέρει τάχα στη ζωή του αυτός», «πάει να μιλήσει και κομπιάζει», «δεν είσαι για δύσκολα». Αυτές οι εκφράσεις τυπώθηκαν μέσα του άθελά του και άρχισαν να καθορίζουν τη συμπεριφορά του. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ήθελε να ανοίξει τα φτερά του και να προσπαθήσει να κάνει πράγματα από μόνος του, όπως να σπουδάσει ή να προσεγγίσει μια κοπέλα, ένιωθε έντονη την ανάγκη ασυνείδητα να επαληθεύσει τα λόγια των γονιών του.


Αυτή η (συνειδητή ή ασυνείδητη) ανάγκη να επαληθεύουμε τις προσδοκίες που έχουν σχηματιστεί για εμάς είναι η αυτοε πληρούμενη προφητεία. Έτσι, αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι το να ανταποκρινόμαστέ με τη συμπεριφορά μας στις προσδοκίες που έχουν διαμορφώσει οι άλλοι. Προσδοκίες δεν σχηματίζουν μόνο συγκεκριμένα άτομα αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η κοινωνία. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι οι γυναίκες που οδηγούν. Από την αρχή έρχονται αντιμέτωπες με το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί. Μια γυναίκα, ακόμα και όταν οδηγεί πολύ καλά, ενδέχεται ενδόμυχα (χωρίς καν να το καταλαβαίνει) να καθοδηγεί τη συμπεριφορά της προς την εκπλήρωση της προσδοκίας αυτής που επικρατεί για την ίδια. Έτσι, είναι πιθανό να αρχίζει να είναι πιο επιεικής με την οδήγησή της ή να κάνει ακόμα και λάθη, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κοινωνικές προσδοκίες που τη θέλουν κακή οδηγό. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, αν θέλε­τε να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες;
*       Να αποδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι και δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να γίνετε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνετε λάθος μπροστά σε κάποιον. Προσπαθήστε να κα­τανοήσετε πως, ό,τι κι αν κάνετε, ποτέ δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι. Όλοι οι άνθρωποι εί­μαστε διαφορετικοί μεταξύ μας και ο καθένας έχει τις ατέ- λειές του. Γιατί να φοβάστε ότι θα εκτεθείτε; Αποδεχτείτε αυτά στα οποία δεν είστε πολύ καλοί – κάποια από αυτά μπορείτε να τα βελτιώσετε, κάποια όχι. Δεν χρειάζεται να περιμένετε από τον εαυτό σας την τέλεια επίδοση ή συ­μπεριφορά σε ό,τι κάνετε.


*       Να αποδεχτείτε ότι ούτε οι άλλοι άνθρωποι είναι τέλειοι. Δεν είστε μόνοι σας μέσα σε μια αρένα με κοινό τέλειους ανθρώπους που θα σας κακοχαρακτηρίσουν με το πρώτο σας λάθος. Όπως κι εσείς, έτσι και οι άλλοι δεν είναι τέλειοι, οπότε δεν έχει κανείς δικαίωμα να σας μειώσει. Όταν κα­τανοούμε ότι οι φανταστικοί επικριτές μας είναι και αυτοί άνθρωποι με τις δικές τους αδυναμίες, ατέλειες και ελατ­τώματα, τότε νιώθουμε πιο άνετα με τα δικά μας μειονε­κτήματα.


*       Να προσπαθείτε να εκμεταλλεύεστε κάθε νέα ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση: πηγαίνετε σε ένα νέο κατάστη­μα που δεν έχετε ξαναπάει, δεχτείτε μια πρόσκληση για επί­σκεψη σε ένα φιλικό πρόσωπο, επισκεφτείτε ένα μέρος στο οποίο δεν έχετε ξαναβρεθεί, μιλήστε με κάποιον άνθρωπο πολύ διαφορετικό από εσάς. Κάθε νέα κοινωνική εμπειρία αποτελεί ένα λιθαράκι στην κοινωνική σας αυτοεκτίμηση.


 


Πηγή φωτό creative commons


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X