Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Τι παθαίνει το βρέφος όταν η μαμά γυρνάει στη δουλειά;
Τι παθαίνει το βρέφος όταν η μαμά γυρνάει στη δουλειά;  thumbnail

Τι παθαίνει το βρέφος όταν η μαμά γυρνάει στη δουλειά;

Aπό την ψυχοθεραπεύτρια Ντέμπορα Στάιλερ


Πολλές μητέρες επιστρέφουν στη δουλειά τους όταν τα βρέ­φη τους είναι γύρω στα μισά του πρώτου χρόνου της ζωής. Ένα μικρό βιβλίο όπως αυτό δεν είναι δυνατό να σας βοηθή­σει να αποφασίσετε αν κάτι τέτοιο είναι σκόπιμο ή όχι. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και υπάρχουν ισχυροί παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση που παίρνει κάποιος: η οικο­νομική κατάσταση της οικογένειας, η άποψη που έχει ο ένας ή και οι δύο γονείς για το είδος της ζωής που θέλουν να έχουν, το πόσο ο πατέρας και η μητέρα έχουν επενδύσει στην καριέρα τους κτλ.


Σίγουρα, όμως, όλοι στην οικογένεια επιθυμούν να γίνουν οι καλύτερες δυνατές διευθετήσεις για τη φροντίδα του βρέφους. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται με­γάλη φαντασία για να αντιληφθεί κάποιος ότι το βρέφος θα εξοικειωθεί σταδιακά με το καινούριο πρόσωπο στο οποίο οι γονείς θα αναθέσουν τη φροντίδα του. Για να μπορέσουμε ως γονείς να οργανώσουμε όσο είναι δ\;νατόν πιο σωστά τη ζωή του βρέφους μας, θα πρέπει να μπούμε για λίγο στη θέση του και να σκεφτούμε ποιες είναι οι ανάγκες του, να προσπαθή­σουμε έστω για λίγο να νιώσου με πώς νιώθει αυτό.


Ωστόσο, μια τέτοια προσπάθεια θέτει σε δοκιμασία τη συναισθηματική κατάσταση των γονέων. Συνήθως οι γονείς έχουν την τάση ή μπαίνουν στον πειρασμό να σκέφτονται ότι το βρέφος δε θα αντιληφθεί πολλά πράγματα ή δε θα αισθανθεί την έλλειψη της μαμάς του. Όπως δεν υπάρχει καμιά αμ­φιβολία ότι κάτω από ομαλές συνθήκες το βρέφος θα τα βγά­λει πέρα με τις νέες συνθήκες της ζωής του, έτσι είναι εξίσου βέβαιο ότι θα αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του. Η μητέρα η οποία για οποιοδήποτε λόγο επιλέγει να επιστρέψει στη δου­λειά της θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απόφασή της θα συνο­δεύεται οπωσδήποτε και από κάποιο στρες. Βέβαια, η επάνο­δος στη δουλειά της σίγουρα θα της προσφέρει ικανοποίηση και θα την αποζημιώσει, αλλά ίσως η επιστροφή της αυτή δε θα είναι τελείως απαλλαγμένη από άγχος ούτε για την ίδια αλλά ούτε και για το βρέφος της. Έτσι, είναι πολύ προτιμότε­ρο να είμαστε σε θέση να βλέπουμε ότι το βρέφος μας είναι καμιά φορά θυμωμένο, αγχωμένο ή στενοχωρημένο, καθώς επίσης και για το ίδιο το βρέφος είναι καλύτερα να αισθάνε­ται ότι γίνεται αντιληπτή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, παρά να νιώθει ότι οι γονείς του παραβλέπουν τη σημασία που έχει γι’ αυτό το ίδιο η επιστροφή της μητέρας του στη δουλειά.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X