Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Είναι το παιδί μου έτοιμο να πάει στο νηπιαγωγείο;
Είναι το παιδί μου έτοιμο να πάει στο νηπιαγωγείο;  thumbnail

Είναι το παιδί μου έτοιμο να πάει στο νηπιαγωγείο;

Σχολική ετοιμότητα είναι το σύνολο της λειτουργικότητας ενός παιδιού τη δεδομένη χρονική στιγμή της εισόδου του στο σχολείο, είτε αυτό είναι το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό σχολείο. Η σφαιρική (ολική) σχολική ετοιμότητα περιλαμβάνει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική, κοινωνική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού.


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η σχολική ετοιμότητα περιοριζόταν στη χρονολογική ηλικία του παιδιού. Σήμερα, πέραν από την ηλικία των παιδιών, δείκτες σχολικής ετοιμότητας αποτελούν η γλωσσική επάρκεια των παιδιών, η σωματική τους υγεία, η κοινωνική προσαρμοστική τους ικανότητα, η επαρκής αυτοεξυπηρέτηση, η ανάπτυξη λεπτής και αδρής κινητικότητας, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων κ.λ.π.


Πότε το παιδί είναι έτοιμο να φοιτήσει στο νηπιαγωγείο;


Τα περισσότερα παιδιά σήμερα ξεκινούν από τα 2 τους χρόνια τη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο ή και πιο νωρίς σε βρεφονηπιακό σταθμό, αναλόγως των αναγκών της οικογένειάς τους (π.χ. εάν εργάζονται και οι δυο γονείς και δεν υπάρχει γιαγιά ή παππούς να τα προσέχει).


Σε κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες σταδιακά και με το πέρασμα των χρόνων μειώνονται, τα παιδιά μπορεί να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο στα 4 τους χρόνια. Κυρίως όμως για λόγους κοινωνικοποίησης και γνωστικής ανάπτυξης οι γονείς αποφασίζουν να εμπιστευτούν τη φύλαξη και εκπαίδευση των παιδιών τους από νωρίς στους νηπιαγωγούς, κάτι που μπορεί να έχει μακροχρόνια θετική ή αρνητική επίδραση στα παιδιά. Η επιλογή του κατάλληλου νηπιαγωγείου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη μετάβαση του παιδιού από το χώρο της οικογένειας στο χώρο του σχολείου. Η επιλογή γίνεται με βάση την αίσθηση που έχει ο γονιός για το κάθε νηπιαγωγείο, το τι έχει ακούσει και τι πληροφορίες έχει συλλέξει από γνωστούς ή από επισκέψεις του σε διάφορα σχολεία αλλά και με βάση τις πολιτιστικές, θρησκευτικές, γλωσσικές ιδιαιτερότητες της κάθε οικογένειας.


Παγκύπρια Σχολή Γονέων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Κύπρου

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X