Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς θα το μάθω να μη βρέχει το κρεβατάκι του;
Πώς θα το μάθω να μη βρέχει το κρεβατάκι του;  thumbnail

Πώς θα το μάθω να μη βρέχει το κρεβατάκι του;

Από την θεραπεύτρια ειδική σε ζητήματα διαπαιδαγώγησης, Λίζα Μίλερ


Η εκπαίδευση του παιδιού να μένει στεγνό και καθαρό έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει αν του επιτραπεί να έχει κάποιον έλεγχο στη διαδικασία. Τα περισσότερα βρέφη χρειάζονται πολύ χρόνο μέχρι να κατορθώσουν να μένουν εντελώς στεγνά και καθαρά, ενώ στο διάστημα αυτό τους συμβαίνουν πολλά "ατυχήματα", είτε πραγματικά είτε σκό­πιμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα βρέφη περνούν από φά­σεις κατά τις οποίες αρνούνται να συμμορφωθούν και χρη­σιμοποιούν τα κόπρανα ή τα ούρα τους σαν μυστικά όπλα για να προκαλέσουν τη μητέρα τους. Εάν η μητέρα μπορέσει να αντέξει το θυμό και την προκλητικότητα του παιδιού της και δώσει μεγαλύτερη σημασία στη θετική επιθυμία του να μεγαλώσει, τότε υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αρχίσει μεταξύ τους αγώνας για το ποιος θα επικρατήσει.


Η ενθάρ­ρυνση του βρέφους να συμπεριφέρεται όπως οι ενήλικες και να πηγαίνει στην τουαλέτα πρέπει να γίνεται με καλό τρόπο και στην κατάλληλη στιγμή, καθώς το παιδί πρέπει να αρχί­σει να αντιλαμβάνεται ότι τα περιττώματα του σώματός του είναι απλώς και μόνο περιττώματα και όχι οι θησαυροί που νόμιζε όταν ήταν ακόμη πολύ μικρό. Εάν δώσετε με απότομο τρόπο στο βρέφος σας το μήνυμα ότι είναι βρώμικο, μπορεί να αισθανθεί τρομερή λύπη και ταπείνωση και να αρχίσει να φοβάται ότι οι άλλοι το θεωρούν βρώμικο άτομο.


Προς το τέλος του δεύτερου χρόνου το βρέφος αρχίζει συνήθως να δείχνει στη μητέρα του ότι έχει λερωθεί, είτε με ένα περίεργο περπάτημα, είτε με μια ιδιαίτερη έκφραση του προσώπου, είτε, όπως η Σάνυ, με το να αποσύρεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού. Σ’ αυτό το στάδιο το βρέ­φος μπορεί να έχει βρει δικές του ονομασίες για τα κόπρανα και τα ούρα του.


Η ικανότητα να τα ονομάζει αποτελεί ένα βήμα προς την απόκτηση ελέγχου. Κάτι που είναι επίσης πολύ βοηθητικό είναι να υπάρχει στο σπίτι ένα δοχείο, πολύ πριν έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε η μητέρα να μπορεί να αρχίσει να μιλά στο παιδί της γι’ αυτό, να του το δείχνει και να του εξηγεί τη χρήση του. Αργότερα μπορεί να του εξηγήσει πού βάζουν οι μεγάλοι -όπως η μαμά και ο μπαμπάς- τα περιττώματά τους και να του προτείνει αν θα ήθελε και αυτό να δοκιμάσει. 'Οταν το βρέφος εξοικειωθεί με την ιδέα να χρησιμοποιεί το δοχείο, τότε μπορεί να αρχίσει η προετοιμασία του για το επόμενο στάδιο, που είναι η χρή­ση του αποχωρητηρίου. Η μητέρα το βοηθά να κάθεται στην τουαλέτα και όταν τελειώνει να τραβά μόνο του το καζα­νάκι.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X