Αρχική / Teens / Πότε πρέπει να πάω τον έφηβο γιο μου σε ανδρολόγο;
Πότε πρέπει να πάω τον έφηβο γιο μου σε ανδρολόγο;  thumbnail

Πότε πρέπει να πάω τον έφηβο γιο μου σε ανδρολόγο;

Η ιατρική φροντίδα των παιδιών και των εφήβων αποτελεί μια πρόκληση, αλλά και μια ανάγκη σε πολλούς τομείς της μοντέρνας ιατρικής. Σήμερα οι ειδικότητες της ιατρικής που ασχολούνται με τα παιδιά έχουν αποκτήσει μεγάλη εξειδίκευση και βάθος δεδομένου του ότι είναι πλέον γνωστό και αναγνωρισμένο ότι η παιδική ηλικία κρίνεται καθοριστική για την οριστική αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών που αν δεν θεραπευτούν τότε, ενδέχεται να αφήσουν προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής. Παράλληλα, οι ειδικότητες που ασχολούνταιμε τους εφήβους αναπτύσσονται ραγδαία προσπαθώντας να επιλύσουν προβλήματα που μέχρι τώρα είτε περνούσαν απαρατήρητα, είτε χαρακτηριζόντουσαν ως χρόνιες και μόνιμες παθήσεις, διατηρώντας την κλασσική ιατρική προσέγγιση. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ανάγκες των παιδικών και των εφήβων διαφέρουν από αυτές των ενηλίκων, πέραν λοιπόν της ξεχωριστής ιατρικής αντιμετώπισης τους είναι απαραίτητη και η εξειδικευμένη και εστιασμένη συναισθηματική στήριξή τους.


Η παιδική και εφηβική ανδρολογία προσφέρει διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση σε συγγενείς και επίκτητες παθήσεις του ουρο-γεννητικού συστήματος. Συγκεκριμένα παρέχεται εξειδικευμένη παρέμβαση σε παιδιά και εφήβους που εμφανίζουν ή πάσχουν από:


Παθήσεις έξω γεννητικών οργάνων


Πιο χαρακτηριστικές είναι: – Υποσπαδίας -Επισπαδίας (και επιπλοκές αυτών των παθήσεων που εμφανίζονται στην εφηβεία) – φίμωση, παραφίμωση – κρυμμένο ή θαμμένο πέος – μικροφαλία -κρυψορχία


Λοιμώξεις ουρο-γεννητικού


Κυρίως προκαλούνται λόγω των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων


Διαταραχές στύσης (σεξουαλικότητας)


Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Κιρσοκήλη – συγγενής κάμψη πέους


Επείγουσες καταστάσεις και τραυματολογία


Η φροντίδα και υποστήριξη ενός εφήβου με κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στοχεύει επίσης στην ελαχιστοποίηση του άγχους και την σωστή πληροφόρηση των γονέων.


 


Υποσπαδίας – Επισπαδίας: Τα συνηθέστερα νοσήματα αντιμετωπίζονται οριστικά!


Υποσπαδίας είναι η πάθηση στην οποία το στόμιο της ουρήθρας δεν ανευρίσκεται στην κορυφή της βαλάνου, αλλά σε οποιαδήποτε θέση κατά μήκος της πρόσθιας επιφάνειας του πέους από το περίνεο έως την βάλανο. Σε αυτή την πάθηση μπορεί επίσης το πέος να έχει μια κάμψη προς τα εμπρός λόγω της κοντής ουρήθρας,˙ αυτή η κατάσταση ονομάζεται χορδή. Συνήθως ο υποσπαδίας θα πρέπει να αποκατασταθεί έως την ηλικία των πρώτων 2 ετών. Τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι έφηβοι που έχουν χειρουργηθεί για υποσπαδία στο παρελθόν είναι ουρηθρο-δερματικά συρίγγια, φτωχή ροή και δυσκολία στην εκσπερμάτιση, στενώματα της ουρήθρας, παραμένουσα χορδή αλλά και κακό αισθητικό αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση αυτών θεωρείται σημαντική για την φυσιολογική λειτουργία του ατόμου αλλά και την ψυχολογία του.


Επισπαδίας είναι η συγγενής ανωμαλία κατά την οποία το έξω στόμιο της ουρήθρας εκβάλλει στη ραχιαία επιφάνεια του πέους. Η συχνότητα του κυμαίνεται μεταξύ 0,3- 1:100.000, είναι δε πολύ πιο σπάνιος από τον υποσπαδία.Ανάλογα με τη θέση του έξω στομίου της ουρήθρας υπάρχουν τρεις τύποι επισπαδία. Το πέος είναι ικανό για στύση, όμως υπάρχουν δυσκολίες κατά τη σεξουαλική επαφή λόγω της πεικής κάμψης που συνυπάρχει.


Η θεραπεία τόσο του Υποσπαδία όσο και του Επισπαδία, είναι χειρουργική και αποσκοπεί αφενός στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας και τον ευθιασμό του πέους για την πραγματοποίηση της φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας και αφετέρου στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής των ούρων.


Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών Υποσπαδία και Επισπαδία, δίνοντας οριστική λύση σε περισσότερα από 1000 παιδιά και παράλληλα βρίσκεται δίπλα στους εφήβους οι οποίοι ταλαιπωρούνται και από επιπλοκές των ασθενειών.


 


Η επικοινωνία με τα παιδιά και τους εφήβους αποτελούν ιδιαίτερα λεπτά θέματα και χρήζουν μεγάλης προσοχής.


Ειδικά, η  επικοινωνία με τους εφήβους μπορεί να αποτελεί πρόβλημα εξαιτίας της συμπεριφοράς που αναπτύσσεται σε αυτή την ηλικία, με αποτέλεσμα ένας γιατρός ενηλίκων να έρθει αντιμέτωπος με δυσχέρεια διαχείρισης του περιστατικού


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X