Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα ζευγάρι έχει χημεία;
Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα ζευγάρι έχει χημεία;  thumbnail

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα ζευγάρι έχει χημεία;

Γράφει η Εύη Κυράνα είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.Το πόσο κοντά είμαστε ή νιώθουμε με τον/τη σύντροφό μας, η εγγύτητα δηλαδή, αποτελεί καθοριστική παράμετρο κάθε ερωτικής σχέσης.


Χαρακτηρίζεται από (α) το αμοιβαίο μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών, (β) συμπεριφορές που δείχνουν σταθερά έντονη προτίμηση του ενός για τον άλλον και (γ) στιγμές λεκτικής και σωματικής τρυφερότητα.


Καθορίζει δε σε καθημερινή βάση το ερωτικό πάθος, τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών καθώς και τη σεξουαλική ικανοποίηση τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας 


Προφανώς αποτελεί δυναμικό χαρακτηριστικό της σχέσης αφού μεταβάλλεται ή επαναπροσδιορίζεται καθημερινά, όχι μόνο από τις συμπεριφορές του ζεύγους αλλά και από εξωγενείς παράγοντες.


Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να αυξήσει την εγγύτητα της σχέσης;

* Διαφύλαξη κοινού χρόνου (έστω και λίγου) σε καθημερινή βάση. Επίσης, οι έστω και λίγες ημέρες διακοπών να είναι σε τακτά διαστήματα κατανεμημένες και χωρίς υποχρεώσεις. Ο χρόνος αυτός είναι ιδανική ευκαιρία να δείξει ο ένας στο άλλον προσοχή και διαθεσιμότητα.


* Επικοινωνία με ειλικρίνεια με σκοπό το μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών, σκέψεων και συναισθημάτων καθημερινά.


* Στιγμές έκφρασης σωματικής τρυφερότητας (χωρίς απαραίτητα να ακολουθούνται από σεξουαλική επαφή) και μοίρασμα των σεξουαλικών επιθυμιών και αναγκών.


* Συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της σχέσης, τροποποίηση συνηθειών που μειώνουν την εγγύτητα και, κυρίως, διατήρηση της πορείας της σχέσης σύμφωνα με τις προτεραιότητες του ζευγαριού.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X