Αρχική / Σεξ / Άνδρας / H κατάθλιψη και τα προβλήματα στη στύση του άνδρα
H κατάθλιψη και τα προβλήματα στη στύση του άνδρα thumbnail

H κατάθλιψη και τα προβλήματα στη στύση του άνδρα

Τι σηματοδοτεί η κατάθλιψη στον άνδρα με στυτική δυσλειτουργία;


Απαντά η 


Εύη Κυράνα είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα δεδομένα υποστήριζαν πως περίπου ένας στους 4 άνδρες ηλικίας 40 έως 69 ετών με στυτική δυσλειτουργία θα παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα σε διάστημα 12 χρόνων.


Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν την κατάθλιψη ως επιπρόσθετο παράγοντα επικινδυνότητας για καρδιαγγειακά προβλήματα. Πρόσφατη μελέτη (Bandini, 2010) έδειξε πως όταν ένας άνδρας με στυτική δυσλειτουργία πάσχει και από κατάθλιψη, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα και να πεθάνει από αυτά. 

Η μελέτη έγινε στην Ιταλία σε δείγμα 1.687 ανδρών που επισκέφτηκαν ιατρείο για τη σεξουαλική υγεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κατάθλιψη αυξάνει την επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων 4 χρόνια μετά, ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων παραγόντων επικινδυνότητας.


Πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη στους ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία;


Η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με την κατάθλιψη, αφού συχνά συνυπάρχουν. Η στενή σχέση των δύο έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες. Περίπου ένας στους δύο ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία έχει συμπτώματα κατάθλιψης (Shabsigh, 1998).


Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του να αξιολογείται η ψυχική υγεία του ασθενούς με στυτική δυσλειτουργία όχι μόνο για την αποκατάσταση της σεξουαλικής του ζωής, αλλά και για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Φαίνεται για άλλη μια φορά πως τα σεξουαλικά προβλήματα δεν αφορούν μόνο τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, αλλά συνδέονται και με την ψυχική διάθεση και την καρδιαγγειακή υγεία του. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να αναζητά κανείς εγκαίρως βοήθεια για τη στυτική δυσλειτουργία.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X