Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Η ανακλύκωση στις σχέσεις: Γιατί γυρνάμε ξανά στους πρώην;
Η ανακλύκωση στις σχέσεις: Γιατί γυρνάμε ξανά στους πρώην;  thumbnail

Η ανακλύκωση στις σχέσεις: Γιατί γυρνάμε ξανά στους πρώην;

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα του Πανεπιστημίου του Τέξας, φαίνεται ότι το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων χωρισμών και επανασυνδέσεων είναι αρκετά συχνό. Πιο συγκεκριμένα, το 40% των φοιτητών που συμμετείχαν στη μελέτη και βρίσκονταν σε ρομαντική σχέση είχε χωρίσει και επανασυνδεθεί τουλάχιστον μία φορά με τον/τη σύντροφό του. 


Γράφει ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.grΟι μεγαλύτερες μελέτες που ακολούθησαν και χρησιμοποίησαν πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού που συμπεριλάμβανε ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία συζούσαν ή ήταν παντρεμένα, εντόπισαν επίσης αυτήν τη δυναμική της ανακύκλωσης στις σχέσεις. Αρκετά συχνά, μάλιστα, οι επανασυνδέσεις των ζευγαριών κυμαίνονταν στις 3-5.

Αν και η δυναμική αυτού του τύπου σε μια σχέση έχει σαφώς στρεσογόνο και έντονα δραματικό χαρακτήρα, η ψυχολογική της βάση είναι αρκετά απλή. Οι ειδικοί εξηγούν ότι, όταν οι δύο σύντροφοι χωρίσουν, παίρνουν απόσταση από τα προβλήματα που είχαν, μπορούν να τα αγνοήσουν και αρχίζουν να αποζητούν τις θετικές πλευρές της συντροφικής τους σχέσης. Το αποτέλεσμα είναι να λείπει ο ένας στον άλλον, να αισθάνονται μοναξιά και να αναζητούν έναν τρόπο να γεμίσουν το συναισθηματικό τους κενό. Ακριβώς επειδή η αναζήτηση ενός νέου συντρόφου απαιτεί έκθεση και νέες γνωριμίες, πολύ συχνά τα άτομα φοβούνται να προχωρήσουν και επιστρέφουν στην προηγούμενη σχέση τους στο πλαίσιο μιας λογικής ανακύκλωσης.

Συμφώνα με τους ερευνητές, οι σύντροφοι που επενδύουν στην παραπάνω δυναμική βιώνουν λιγότερη ικανοποίηση και περισσότερη αβεβαιότητα μέσα στη σχέση τους, σε σύγκριση με αυτούς που δεν υιοθετούν την πρακτική της ανακύκλωσης. Παράλληλα, αυτοί που ανακυκλώνουν απογοητεύονται συχνότερα από τους συντρόφους τους και η επικοινωνία μαζί τους είναι τις πιο πολλές φορές προβληματική. Τέλος, τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί στις αποφάσεις τους στο πλαίσιο της σχέσης, με αποτέλεσμα να κάνουν πολύ συχνά κακές επιλογές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν υπάρχει η περίπτωση μια σχέση που έχει τερματιστεί να ξαναλειτουργήσει ευεργετικά για τους δύο συντρόφους, είναι μόνο εάν το ζευγάρι συζητήσει με κατανόηση, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση, και καταλήξει σε φρέσκιες ρεαλιστικές ιδέες για το παρόν και το μέλλον της σχέσης. Διαφορετικά, το μόνο που θα γίνεται κάθε φορά, είναι να "σπρώχνουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί", με αποτέλεσμα τα προβλήματα σταδιακά να γιγαντώνονται και να οδηγούν εκ νέου το ζευγάρι στον χωρισμό.

Σε καμία περίπτωση, όμως, οι ειδικοί δεν υποστηρίζουν πως είναι εύκολο να σπάσει κάποιος το κυκλικό αυτό μοτίβο, εάν το έχει υιοθετήσει, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να κάνουν έναν οριστικό χωρισμό ακόμα πιο δύσκολο.

Παλιότερα κάποιος θα χρειαζόταν να πάει από το σπίτι του πρώην συντρόφου για να παρατηρήσει εάν το φως είναι αναμμένο και εάν είναι στο σπίτι. Σήμερα, απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να γνωρίζει εάν ο/η πρώην έχει πάει διακοπές, εάν έχει αρχίσει μια νέα σχέση, μπορεί ακόμα και να δει φωτογραφίες. Η διαφυγή, λοιπόν, είναι πολύ πιο δύσκολη και η άμεση επαφή αυτού του είδους με την καθημερινότητα του άλλου δυσχεραίνει τον οριστικό χωρισμό του ζευγαριού.

Ταυτόχρονα, όταν η πρακτική της ανακύκλωσης κρατά δύο συντρόφους μαζί για πολλά χρόνια, νιώθουν ότι έχουν χάσει τόσο πολύ χρόνο, που φοβούνται να προχωρήσουν με άλλα άτομα και απλώς συνεχίζουν με το ίδιο σκεπτικό. Πολλές φορές, μάλιστα, ακόμα και έπειτα από αλλεπάλληλους χωρισμούς και καμία ουσιαστική αλλαγή στη μεταξύ τους δυναμική, καταλήγουν στον γάμο. Οι ερευνητές στο σημείο αυτό δηλώνουν με σαφήνεια ότι τα ζευγάρια που υιοθετούν το μοτίβο της ανακύκλωσης και παντρεύονται έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταλήξουν σε διάσταση ή να πάρουν διαζύγιο.

Τα άτομα, λοιπόν, που ανακυκλώνουν τη σχέση τους είναι άτομα που δεν ικανοποιούνται από την ερωτική τους ζωή, βιώνουν αβεβαιότητα και απογοήτευση, παίρνουν συχνά λανθασμένες αποφάσεις για τη ζωή τους και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε έναν προβληματικό γάμο. Ως εκ τούτου, όταν έρθει η στιγμή της επίγνωσης και συνειδητοποίησης του προβλήματος και πριν το "κρύψουν κάτω από το χαλάκι", είναι σημαντικό να απευθυνθούν σε έναν ειδικό που θα τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν ότι ο οριστικός χωρισμός είναι μια πραγματικά υγιής επιλογή και ότι όπως υιοθετούν το μοτίβο της ανακύκλωσης της σχέσης μπορούν να υιοθετήσουν και το μοτίβο εξόδου από αυτή.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X