Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Συμπτώματα και θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου
Συμπτώματα και θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου thumbnail

Συμπτώματα και θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου

Γράφει για το boro.gr ο Γεώργιος Σταματάκης MD
Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης
Η τενοντίτιδα του ώμου είναι μια φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου. Το στροφικό πέταλο αποτελείται από μια ομάδα τενόντων οι οποίοι  είναι υπεύθυνοι για την σωστή κίνηση της άρθρωσης του ώμου. 

Η πιο κοινή αιτία της τενοντίτιδας στον ώμο είναι οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί στους τένοντες του στροφικού πετάλου και σπανιότερα ένας συγκεκριμένος τραυματισμός. Μια από τις συχνότερες αιτίες μικροτραυματισμού είναι η πρόσκρουση του στροφικού πετάλου που χαρακτηρίζεται από συμπίεση του τένοντα πάνω στο οστό του ακρωμίου κάτι που δεν  πρέπει να συμβαίνει κατά τη συνήθη λειτουργία του ώμου. 

Η  επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση των τενόντων του στροφικού πετάλου οδηγεί σε φλεγμονή που χαρακτηρίζεται από τοπικό οίδημα, πόνο και
 υπεραιμία και ονομάζεται τενοντίτιδα ώμου. Συχνό επακόλουθο της τενοντίτιδας είναι ο περιορισμός τις κίνησης και η εμφάνιση  εντονότερου πόνου σε διάφορες θέσεις  εξαιτίας της αναπτυσσόμενης  θυλακίτιδας  γνωστής ως παγωμένος ώμος.

Συμπτώματα τενοντίτιδας ώμου 

Πόνος στην ανύψωση του βραχίονα στο ύψος του ώμου.
Πόνος στον ώμο όταν το χέρι πάει πίσω από την πλάτη ή το κεφάλι. 
Ο πόνος στον ώμο μπορεί να εμφανίζεται και σε κατάσταση ηρεμίας. 

Διάγνωση 

Η διάγνωση της τενοντίτιδας θα τεθεί από τη συνεκτίμηση του  ιστορικού, των συμπτωμάτων και συγκεκριμένων κλινικών δοκιμασιών . 

Το  υπερηχογράφημα είναι η προτεινόμενη μέθοδος για τη διερεύνηση της τενοντίτιδας του ώμου και των συνοδών βλαβών, όπως η θυλακίτιδα 
Με την απλή  ακτινογραφία δε διαγιγνώσκεται η τενοντίτιδα στον ώμο, αλλά μπορεί να προσδιορισθεί η αιτία της,  μέσω απεικόνισης της  οστικής ανατομίας.

Η τενοντίτιδα στον ώμο συχνά συνυπάρχει με θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα του δικέφαλου.
Περιπτώσεις κακής διαχείρισης ή παραμελημένης τενοντίτιδας οδηγούν συχνά σε επιδείνωση με εμφάνιση ασβεστοποιού τενοντίτιδας στροφικού πετάλου ή ρήξης,  που μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. 

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες τενοντίτιδες στον ώμο είναι αναστρέψιμες και αντιμετωπίζονται επιτυχώς συντηρητικά.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι η κύρια αιτία της τενοντίτιδας. Είναι ζωτικής σημασίας η προσεκτική αξιολόγηση και διόρθωση της εμβιομηχανικής του ώμου για την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων πρόσκρουσης και την επακόλουθη τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου. 

Ο Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (Φυσίατρος) είναι ο ειδικός για την αξιολόγηση και την εμβιομηχανική διόρθωση του ώμου. 


Θεραπεία τενοντίτιδας ώμου

Η θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά ανάπαυση, παγοθεραπεία και ίσως φαρμακευτική αγωγή. 

Στην πρώιμη φάση πιθανότατα ο ασθενής δεν είναι σε θέση να ανυψώσει ικανοποιητικά το χέρι ή να κοιμηθεί άνετα. Ο πρώτος μας στόχος είναι η 
αποφυγή θέσεων και κινήσεων που προκαλούν πόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε κινήσεις ή δραστηριότητες που προκαλούν πόνο στον ώμο. 

Ο ιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σε μια σειρά από τεχνικές με σκοπό την αντιμετώπιση του πόνου (όπως βελονισμός,  μασάζ, taping, κ.α.) για να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της έξαρσης του πόνου έως την πλήρη ανακούφιση. 


Η επούλωση της τενοντίτιδας μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες. Η διαμόρφωση και ωρίμανση του νέου ουλώδους ιστού, διαρκεί τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να στοχεύουμε στην βέλτιστη ανάπλαση του ουλώδους ιστού για να αποτραπεί η δημιουργία μιας δύσμορφης 
ουλής που μπορεί να γίνει αιτία νέας τενοντίτιδας ή και ρήξης στο μέλλον. 

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της δουλειάς αλλά και των αθλητικών δραστηριοτήτων 
σας, ο γιατρός σας θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για να επιτραπεί η ασφαλής και χωρίς τραυματισμούς επιστροφή στις αθλητικές και εργασιακές δραστηριότητές σας. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X