Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / H αυτοπεποίθηση της γυναίκας και το μέγεθος του στήθους
H αυτοπεποίθηση της γυναίκας και το μέγεθος του στήθους thumbnail

H αυτοπεποίθηση της γυναίκας και το μέγεθος του στήθους

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την πρώτη μεγέθυνση μαστού με τη χρήση εμφυτευμάτων σιλικόνης. Σήμερα είναι η δεύτερη πιο συχνή επέμβαση αισθητικής χειρουργικής παγκοσμίως,


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, 
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, 
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 
www.andrologia.grΗ πρώτη επέμβαση έλαβε χώρα στο Χιούστον του Τέξας, όταν μια γυναίκα, μητέρα 6 παιδιών, επέλεξε να μείνει δύο ώρες ξαπλωμένη στο χειρουργικό τραπέζι, προκειμένω να αυξήσει το μέγεθος των μαστών της ένα ολόκληρο νούμερο.Αν και το αποτέλεσμα της επέμβασης τόνωσε την αυτοπεποίθηση της και φαινόταν να απολαμβάνει την επιπλέον προσοχή που κέρδιζε, δεν είχε ποτέ σχεδιάσει να κάνει μια αυξητική επέμβαση στους μαστούς της. Επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να αφαιρέσει ένα tattoo που είχε στο στήθος και ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του ιατρού να είναι η πρώτη που θα υποβληθεί εθελοντικά σε αυτού του τύπου την επέμβαση. 

Ο ένας από του δύο χειρουργούς της, ο Gerow ήταν ο πρώτος που επινόησε ένα νέο είδος εμφυτεύματος από σιλικόνη, το οποίο μάλιστα δοκιμάστηκε αρχικά σε ένα σκύλο που ονομαζόταν Εsmeralda. Όταν επιβεβαιώθηκε ότι η εφαρμογή των εμφυτευμάτων αυτών ήταν πέρα για πέρα ασφαλής, οι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν γυναίκες για να τα δοκιμάσουν.
Η πρώτη χειρουργημένη δε θυμάται πολλά από την ημέρα του χειρουργείου, πέρα από ένα αίσθημα μεγάλου βάρους στο στήθος, το οποίο άρχισε να υποχωρεί 3 με 4 ημέρες μετά.
Οι ιατροί ήταν πολύ ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους, αν και σε εκείνη τη φάση δε μπορούσαν να διανοηθούν τις τεράστιες προεκτάσεις που θα έπαιρνε.
Άρχισαν να συνειδητοποιούν τη σημαντικότητα της επέμβασης, όταν η παρουσίαση της στη διεθνή εταιρεία πλαστικών χειρουργών το 1963 προκάλεσε ενθουσιασμό.Ήταν άλλωστε η κατάλληλη χρονικά εποχή, από τη στιγμή που οι επιρροές από τη δεκαετία 50 είχαν προάγει το ιδεώδες του μεγάλου στήθους. Ήταν η εποχή του Playboy, της Barbie και των σταρ του σινεμά.
Στην αρχή οι γυναίκες επέλεγαν ειδικούς στηθόδεσμους που έδιναν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου στήθους, αλλά σύντομα δεν μπορούσαν να αρκεστούν σε αυτό. Στη δεκαετία του 50 οι ιατροί ξεκίνησαν να τοποθετούν σπογγώδη εμφυτεύματα μέσα στους μαστούς των γυναικών.


Η τεχνική αυτή λειτούργησε καλά στην αρχή, αλλά δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Οι σπόγγοι σύντομα συρρικνωνόντουσαν και γινόντουσαν πολύ σκληροί.

Η σιλικόνη ήταν επίσης ένα διαθέσιμο υλικό εκείνη την περίοδο. Δε χρησιμοποιήθηκε όμως για πρώτη φορά στις ΗΠΑ για αυξητική μαστών ,αλλά στην Ιαπωνία, όπου δοκιμάστηκε σε ιερόδουλες. Οι πρώτες δοκιμές γινόντουσαν με ενέσεις σιλικόνης κατευθείαν στο μαστό, οι οποίες όμως είχαν επικίνδυνες παρενέργειες όπως η νέκρωση του ιστού (γάγγραινα) γύρω από το σημείο της ένεσης.

Τα πρώτα εμφυτεύματα σιλικόνης που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ δεν είχαν αυτή τη παρενέργεια, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα. Κάποιες από τις δυσκολίες είναι η δημιουργία αιματώματος, σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση λοιμώξεων, καθώς και ο σχηματισμός ινώδους κάψας που καθιστά το εμφύτευμα σκληρό.Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Υπάρχει πλέον η διαθεσιμότητα τρισδιάστατης απεικόνισης, εμφυτευμάτων που διασφαλίζουν ολοένα και περισσότερο τη μη διαρροή του υλικού, καθώς και δυνατότητα επιλογής από ένα μεγαλύτερο εύρος μεγεθών. Στην αρχή υπήρχαν μόνο 4 επιλογές μεγέθους, ενώ σήμερα έχουμε πάνω από 450.Παγκοσμίως η αυξητική μαστών είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση μετά τη λιποαναρρόφηση, ενώ σε κάποιες χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη θέση.


 Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν επιλέγεται μόνο από γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος τους, αλλά και από ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Η αποκατάσταση των μαστών σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή μάλιστα, ήταν ένα από τα βασικά κίνητρα των δύο ιατρών που έκανα την πρώτη επέμβαση με εμφυτεύματα σιλικόνης στις ΗΠΑ.
Μετά από 50 χρόνια η πρώτη αυτή χειρουργημένη, 80 ετών σήμερα, παραμένει ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα αν και όπως ομολογεί το πέρασμα του χρόνου έχει επηρεάσει και το στήθος της, το οποίο έχει χαλαρώσει όπως ακριβώς θα συνέβαινε με το φυσικό. 


 Πηγή: bbc


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X