Παχαίνουν τα σύκα και τα σταφύλια;

Σταφύλια

Είναι από τα κλασικά φρούτα που συνοδεύουν το τέλος του καλοκαιριού. Δίνουν 65-80 θερμίδες / 100 γρ, 16.1 γρ υδατάνθρακες και 79.3 γρ νερό, με 0.9 γρ φυτικές ίνες. Είναι ένα φρούτο με ωραία γεύση και φανατικούς οπαδούς.

Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή η ποσότητα που καταναλώνουμε, αφού ένα ισοδύναμο φρούτου για το σταφύλι είναι μόλις οι 12 ρόγες και όχι ένα ολόκληρο τσαμπί. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ κυρίως στη φλούδα βρίσκουμε το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη, με την αντιοξειδωτική δράση.

Το σταφύλι επίσης μας προσφέρει φλαβονοειδή, που είναι ουσίες με καρδιοπροστατευτική δράση, και δράση ενάντια σε λοιμώξεων και την κουερσιτίνη, που επίσης έχει αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Σύκα

Τα σύκα είναι επίσης ένα ιδιαίτερο φρούτο που αν και γλυκό και νόστιμο, πολλοί το «φοβούνται» για τις θερμίδες του.

Τα σύκα αποδίνουν μόλις 41 θερμίδες / 100 γρ, 9.5 γρ υδατάνθρακες και 84.6 γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες. Είναι λοιπόν ένα φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνεται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου, δεδομένου ότι τόσο οι ίνες του όσο και τα μικρά σποράκια που περιέχει ενεργοποιούν την κινητικότητα του εντέρου.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα μικρά αυτά σποράκια προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις όπως εκκολπώματα ή ευερέθιστο έντερο και έτσι πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, είναι ένα φρούτο με υψηλά σάκχαρα και για αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από άτομα με διαβήτη. Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Παχαίνουν;

Αν και τα δύο αυτά φρούτα ενοχοποιούνται ότι παχαίνουν θα πρέπει να γίνει σαφές πως, όπως και όλα τα άλλα καλοκαιρινά φρούτα,  μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος μας μόνο αν τα υπερκαταναλώσουμε.

Έτσι, αν σε ένα διαιτολόγιο μέσης περιεκτικότητας σε θερμίδες συστήνουμε 3-4 ισοδύναμα φρούτα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι 1 ισοδύναμο σταφυλιού=12 ρόγες και 1 ισοδύναμο σύκου=1 μέτριο ή 2 μικρά σύκα.

Πηγή: Κέντρο Διατροφικής Αγωγής – Χάρης Δημοσθενόπουλος

Σχετικά άρθρα