Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς να δώσεις κίνητρα και αυτοεκτίμηση στη ζωή του παιδιού σου
Πώς να δώσεις κίνητρα και αυτοεκτίμηση στη ζωή του παιδιού σου  thumbnail

Πώς να δώσεις κίνητρα και αυτοεκτίμηση στη ζωή του παιδιού σου

Ασκήσεις ζωής για εφήβους: αυξημένη αυτοεκτίμηση, εμπιστοσύνη και κίνητραΟι έφηβοι εκτός από ολοκληρωμένη εκπαίδευση χρειάζονται όραμα, κίνητρα και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ώστε να πεισθούν, να αγωνιστούν και να καταβάλουν την απαιτουμένη προσπάθεια για το μέλλον τους. Το πρόγραμμα «Ασκήσεις Ζωής» είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει κάθε έφηβο να δυναμώσει την  αυτοεκτίμηση του και τα επίπεδα εμπιστοσύνης στον εαυτό του, να  ανακτήσει το ενδιαφέρον του για το μέλλον και να αναλάβει τον έλεγχο της ζωής του.


Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης. (www.mandou.gr)


Μαντούδης ΣτέλιοςΠολλοί γονείς έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε ιδιωτικά σχολεία, ιδιαίτερα μαθήματα,  ξένες γλώσσες, αθλητικές δραστηριότητες σε ομάδες, συμμετοχή σε συλλόγους χορού, καθώς και άλλες δραστηριότητες ώστε να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία και ευτυχισμένη ζωή.
Παρά τα πολλά εφόδια και τις  ευκαιρίες για μάθηση που προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους, συχνά τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους. Αντίθετα, παρά τις προσδοκίες τους, οι γονείς παρατηρούν στα παιδιά τους:
• Να είναι αδιάφορα.  
• Να μην θέλουν να καταβάλουν καμία προσπάθεια.
• Να μην έχουν κανένα κίνητρο  για γνώση και μάθηση.
• Να μην είναι καθόλου συνεπείς όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους.
• Να μην μπορούν να οργανώσουν το χρόνο τους ωφέλιμα και αποδοτικά.
• Να μην έχουν στόχους και σχέδια  για το μέλλον τους.
• Να μην ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε γεγονότα μέσα στο σπίτι.
• Να μην έχουν κανένα κίνητρο εκτός από το να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν και τους ικανοποιούν.
• Να  βιώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις δυνατότητές τους, κάτι που επηρεάζει τα κίνητρά τους για να ζήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
 Το πρόγραμμα «Ασκήσεις Ζωής» για τους εφήβους, αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο για τους γονείς και ένα σημαντικό μέσο για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αυξήσουν την  αυτοεκτίμηση τους, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αλλά και τις αξίες  και τα κίνητρα για να προσπαθήσουν να πετύχουν.

Στις «Ασκήσεις Ζωής» ο έφηβος  μαθαίνει να προβληματίζεται σε ζητήματα  όπως:
1. Σκοπός: Ο καθένας γεννήθηκε με ένα σκοπό στη ζωή. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς ποτέ να τον κατανοήσουν. Εκείνοι που είναι σε επαφή με το σκοπό τους στη ζωή είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι.
2. Άξιες : Οι αξίες που υποστηρίζουμε αποκαλύπτουν τι είναι σημαντικό για εμάς. Κατευθύνουν τις δράσεις μας, εξουσιάζουν τη ζωή μας, και επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνουμε. Το σημείο «κλειδί» είναι να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, τι είναι σημαντικό για εμάς και τι είδους ζωή θέλουμε να ζήσουμε. Ένας έφηβος στις ασκήσεις ζωής  θα μπορέσει να καταλάβει τις αξίες που τον καθοδηγούν στις σωστές ή τις λάθος αποφάσεις.
3. Συνήθειες: Είναι ο τρόπος που ζούμε στην καθημερινότητα, είναι ο τρόπος με τον όποιο  συμπεριφερόμαστε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους. Πίσω από τις συνήθειές μας είναι κρυμμένες οι σκέψεις, οι αξίες και οι πεποιθήσεις μας. Για τους περισσότερους  εφήβους  μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουν γιατί υιοθετούν κάποιες συνήθειες, αυτό συμβαίνει  διότι δεν είμαστε πάντα γνώστες των κινήτρων, των  σκέψεων και των συναισθημάτων  μας. Ένας έφηβος στις ασκήσεις ζωής  θα μπορέσει να καταλάβει τα κίνητρα των συνηθειών του, να  αναγνωρίσει  τις αρνητικές συνήθειες και με καθοδήγηση να τις αντικαταστήσει με θετικές συνήθειες.
4. Έλλειψη υπευθυνότητας και της λογοδοσίας: Αποδεχόμενοι τις ευθύνες για τις πράξεις μας, μας δίνει δύναμη και έλεγχο στη ζωή μας. Η πρόωρη έκθεση για τη σημασία της ευθύνης και της λογοδοσίας διδάσκει στους εφήβους πώς οι επιλογές τους καθορίζουν τα αποτελέσματα που βιώνουν. Αυτή η γνώση δίνει τη δυνατότητα στους  έφηβους να διαμορφώνουν τη ζωή τους με όποιο τρόπο θέλουν.
5. Περιορισμός αυτό-πεποίθησης: Αρνητικές σκέψεις και προσδοκίες εύκολα περιορίζουν τα αποτελέσματα  της επιτυχίας που επιδιώκουμε. Λειτουργούν σαν αυτό-εκπληρούμενη προφητεία. Αντίθετα, η πίστη στον εαυτό μας θα μας βοηθήσει  να  αλλάξουμε  τις δράσεις μας, ώστε να συμπεριφερόμαστε με  συνέπεια στις πεποιθήσεις ή τις προσδοκίες του εαυτού μας. Πολλοί έφηβοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι, με βάση το τί σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς. Αυτό εύκολα τους κάνει να υιοθετήσουν αυτό-περιορισμούς των δυνατοτήτων τους και να βιώνουν  αδυναμία. Το σεμινάριο ασκήσεων ζωής καθοδηγεί τους εφήβους να αντικαταστήσουν από  μόνοι τους τις πεποιθήσεις που τους περιορίζουν.
Με την εκμάθηση των παραπάνω εννοιών, οι έφηβοι θα αποκτήσουν μια αίσθηση του ελέγχου πάνω στην ζωή τους. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της αυτοεκτίμησης τους και σε μεγαλύτερη  εμπιστοσύνη και κίνητρα για να προσπαθήσουν με μεγαλύτερη συνείδηση για τους μελλοντικούς τους στόχους.
Η εφηβεία μπορούμε να πούμε ότι είναι το «γήπεδο» μέσα στο όποιο  προπονείται  και προετοιμάζεται κάθε νέο παιδί για την ενήλικη ζωή. Θετικές συνήθειες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι πολύ πιθανόν να μείνουν στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, η εφηβεία είναι μια εξαιρετική στιγμή για τους νέους να αρχίσουν να σκέφτονται σχετικά με τον σκοπό και την κατεύθυνση στη ζωή τους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X