Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Οι κινδυνοι της καισαρικής: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι κινδυνοι της καισαρικής: Όσα πρέπει να γνωρίζετε thumbnail

Οι κινδυνοι της καισαρικής: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες θνησιγένειας στο μέλλον, συγκριτικά με γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Επίσης η καισαρική τομή αυξάνει κατά 9% τον κίνδυνο έκτοπης κύησης, όπως προκύπτει από την μελέτη που έγινε στη Δανία, σε δείγμα 800.000 γυναικών που είχαν γίνει μητέρες για πρώτη φορά.
Η καθηγήτρια Λουιζ Κέννυ από το Πανεπιστήμιο του Κορκ χαρακτηρίζει τον κίνδυνο μικρό, και εξηγεί ότι για μια επιπλέον θνησιγένεια σε επακόλουθη κύηση θα πρέπει να έχουν γίνει 300.000 καισαρικές τομές.
"Αν και πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, σε κάθε περίπτωση μια θνησιγένεια είναι συναισθηματικά ισοπεδωτική για τους γονείς, αλλά και για το ιατρικό προσωπικό", συμπληρώνει η Δρ Κέννυ.
"Επομένως, αυτό που συμβουλεύουμε τις γυναίκες είναι να αποφεύγουν να ζητούν να υποβληθούν σε καισαρική τομή, ειδικά όταν δεν είναι ιατρικώς επιβεβλημένες", υπογραμμίζει η βρετανή καθηγήτρια.
Ο Δρ Πάτρικ Ο’ Μπρίεν του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας προσθέτει ότι "τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας σε επόμενη κύηση είναι όντως μικρός, αλλά σε κάθε περίπτωση υπαρκτός".

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X