Αρχική / Διατροφή / Αβγά: Ανεβάζουν ή όχι τη χοληστερόλη μας;
Αβγά: Ανεβάζουν  ή όχι τη χοληστερόλη μας; thumbnail

Αβγά: Ανεβάζουν ή όχι τη χοληστερόλη μας;

 

 

Τα αβγά αποτελούν μία πλούσια πηγή διατροφικής χοληστερόλης (ένα μεγάλο αβγό έχει περίπου 186 mg χοληστερίνης), αλλά ταυτόχρονα είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλή βιολογικής αξίας (περιέχει όλα τα 9 απαραίτητα αμινοξέα) και πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, χολίνης, σιδήρου, βιταμίνης D και Β (ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ), ψευδαργύρου και λεκιθίνης και πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αυτό που πιστεύαμε χρόνια ήταν ότι, το αβγό, όντας μια τροφή πλούσια σε χοληστερόλη συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Είναι όμως αυτό σωστό; Κατά πόσο ισχύει ότι η διατροφική χοληστερόλη από τρόφιμα όπως το αβγό μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη στο αίμα μας;


Ενώ λοιπόν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο ότι υπάρχει θετική σχέση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο ακόμα ότι υπάρχει άμεση σχέση της διαιτητικής χοληστερόλης με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Την ίδια στιγμή έχει βρεθεί επιστημονικά ότι η επίπτωση της διαιτητικής χοληστερόλης είναι μικρότερη σε σχέση με την αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, μέσα από την αυξημένη πρόσληψη τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι το τυρί, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά), τα γλυκά, οι ζύμες και άλλα.


Πόση διαιτητική χοληστερόλη χρειάζεται η διατροφή μου;


Οι συνολικές συστάσεις για τη διαιτητική χοληστερόλη είναι για 300 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, ενώ αν υπάρχει καρδιαγγειακή νόσος, διαβήτης ή υψηλά επίπεδα της LDL-«κακής» χοληστερόλης, η διαιτητική χοληστερόλη θα πρέπει να είναι < 200 mg την ημέρα.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση αβγών δε συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό ισχύει γιατί η κατανάλωση αβγών συνδέεται με το σχηματισμό των λιγότερο αθηρογόνων, μεγάλων υποκλασμάτων της «κακής» LDL, καθώς και μια αύξηση στις συγκεντρώσεις της «καλής» HDL χοληστερόλης στο πλάσμα. Επίσης, η ημερήσια πρόσληψη ολόκληρου του αβγού, σε μια μέτρια σε υδατάνθρακες δίαιτα, φαίνεται να παρέχει περαιτέρω βελτιώσεις σε παραμέτρους του Μεταβολικού Συνδρόμου και στην HDL, στην αθηρογένεση, το λιπιδαιμικό προφίλ και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε άτομα που έχουν στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου. Ειδικότερα, επειδή τα αβγά είναι ιδιαίτερα υγιεινά τρόφιμα, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε, στα πλαίσια μιας συνολικά υγιεινής διατροφής. Έτσι, οι ισχύουσες συστάσεις για το γενικό πληθυσμό δίνουν έως και 4 ολόκληρα αβγά την εβδομάδα.Πηγή: Κέντρο Διατροφικής Αγωγής – Δημοσθενόπουλος

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X