Αρχική / Διατροφή / Φρούτα και μακροζωία: Πόσα πρέπει να τρώω κάθε μέρα;
Φρούτα και μακροζωία:  Πόσα πρέπει να τρώω κάθε μέρα; thumbnail

Φρούτα και μακροζωία: Πόσα πρέπει να τρώω κάθε μέρα;

Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά η επιπλέον κατανάλωση δεν αποφέρε κανένα παραπάνω όφελος στην υγεία, σύμφωνα με νέα μεγάλη μετα-ανάλυση μελετών.  


Συγκεκριμένα, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα προχώρησαν σε ανασκόπηση 16 ήδη δημοσιευμένων μελετών και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχει επιβεβαιωμένα οφέλη για τον οργανισμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτυγχάνεται μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αν οι μερίδες φρούτων και λαχανικών αυξηθούν σε επτά ημερησίως, σημειώνουν οι ερευνητές.


Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών συσχετιζόταν με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ειδικά όμως από καρδιαγγειακά νοσήματα.


Ο μέσος κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 5% για κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών – όμως μόνο ως τις πέντε ημερησίως, αφού οι περισσότερες από αυτές δεν φάνηκε να έχουν σύνδεση με περαιτέρω οφέλη στην επιβίωση.


«Η ανασκόπηση αυτή παρέχει επιπλέον αποδείξεις ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακά αίτια, αλλά μέχρι του ορίου των πέντε μερίδων. Μετά απ’ αυτό δυστυχώς δεν προκύπτει περαιτέρω μείωση», εξηγεί ο Δρ. FrankHu, επικεφαλής της νέας μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.


 

 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X