Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Αντιμετωπίζω πρόβλημα με δυσκοιλιότητα. Τι μου προτείνετε να κάνω;
Αντιμετωπίζω πρόβλημα με δυσκοιλιότητα. Τι μου προτείνετε να κάνω; thumbnail

Λένα, 25 ετών

Αντιμετωπίζω πρόβλημα με δυσκοιλιότητα. Τι μου προτείνετε να κάνω;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Λένα Φ.


Καλημέρα σας αντιμετωπίζω δυσκοιλιότητα πολλά χρόνια Είμαι 25 χρονών και εδώ και 2 μήνες έχω βάλει τη γυμναστική στη ζωή μου Έχω δοκιμάσει πολλά παρασκευάσματα για την αντιμετώπισή της και τώρα πίνω τα tanilas 2 φορές τη μέρα τις πρώτες μέρες είχα λίγο βελτίωση τώρα πάλι τίποτα θα ήθελα να με συμβουλέψετε αν κάνει να τα πίνω συνέχεια και να μου προτείνατε κάτι καλύτερο Πίνω yasminelle 4 χρόνια δεν με έχουν παχύνει ευχαριστώ

Απαντάει ο γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης

 

Η γυμναστική (χωρίς ακρότητες φυσικά!) είναι μια επιλογή από την οποία θα βγείτε κερδισμένη συνολικά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μελλοντικά. Σε ό,τι αφορά στο πεπτικό, η γυμναστική βοηθά κατά πολλούς στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου αν και αυτό δεν έχει πιστοποιηθεί από μεγάλες τυχαιοποιημένες έρευνες. Σίγουρα όμως δεν βλάπτει! Πρέπει όμως σε ατομικό επίπεδο να προσαρμόσουμε το σώμα στις νέες απαιτήσει. Έτσι, ξεκινώντας γυμναστική εδώ και 2 μήνες ,όπως λέτε, εν μέσω θέρους μην παραλείπετε την ενυδάτωσή σας! Η μικρή έστω αφυδάτωση πιθανά να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των κενώσεων, επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Όσο για το σκεύασμα που λαμβάνετε, είναι ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο φάρμακο το οποίο δεν έχει δείξει να προκαλεί κάποιου τύπου ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε μακροχρόνια χορήγηση ή κάποια βλάβη στο έντερο. Φυσικά είναι εύλογη η επιθυμία να είστε καλά και υγιής χωρίς να το χρειάζεστε. Αναρωτηθείτε , μήπως ο τρόπος ζωής σας και η διατροφή σας είναι τέτοια που δημιουργούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα. Υπενθυμίζω τα βασικά:

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φρούτα.

Πολλά υγρά.

Το πρωινό είναι όντως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Πάρτε σωστό πρωινό με επίσκεψη στην τουαλέτα 5-10 λεπτά μετά για να εκμεταλλευτούμε το γαστροκολικό αντανακλαστικό. Καθίστε εκεί 3-5 λεπτά όχι παραπάνω ακόμα και αν δεν νιώθετε την έπειξη για κένωση.

Αν λαμβάνετε φάρμακα για άλλους λόγους συζητείστε με τον ιατρό σας το ενδεχόμενο να είναι υπεύθυνο κάποιο από αυτά για δυσκοιλιότητα.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, το Tanilas λαμβάνεται σε μία δόση των 1 ή 2 φακελλίσκων διαλυμένα σε νερό κατά προτίμηση το πρωί. Είναι δυνατόν να προκαλέσει «φούσκωμα» αν λιγότερο και λιγότερο συχνά από παρόμοια σκευάσματα. Μπορείς σε συνεννόηση με τον ιατρό σου να δοκιμάσεις να το ελαττώσεις και να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο όπως το psyllium  ενώ «στα δύσκολα» μπορείς να δοκιμάσεις για λίγες μέρες μόνο κάποιο εκκριτικό φάρμακο όπως η δισακοδύλη. Το επιθυμητό είναι να καταστείς ελεύθερη φαρμάκων ή τουλάχιστον να τα χρειάζεσαι για μικρές περιόδους μέσα στο έτος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X