Sky is the limit

Οι γνώστες ήταν σίγουροι ότι αυτή η διοργάνωση, το 22ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου θα ήταν η ώρα της Κατερίνας Στεφανίδη. Της 24χρονης επικοντίστριας που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Έβλεπαν πώς «έχτιζε» όλη τη σεζόν λιθαράκι – λιθαράκι τη διαδρομή προς το μετάλλιο. Οι εννέα από τις δέκα καλύτερες επιδόσεις της καριέρας της σημειώθηκαν στη διάρκεια του 2014. Μια φορά «πέταξε» πάνω από τα 4,65 μ., δύο πάνω από τα 4,60μ., έξι φορές πάνω από τα 4,55 μ., μα πάνω απ’ όλα φυσικά η πτήση στα 4,71μ. πριν από σχεδόν ένα μήνα στο Μονακό (ισοφάριση του πανελληνίου ρεκόρ της Νικόλ Κυριακοπούλου).

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η αθλήτρια του ΑΟ Φιλοθέης «οι ξένοι προπονητές έρχονται και μου λένε πως είμαι για πολύ μεγαλύτερα άλματα, όμως, ακόμη δεν με αγχώνει το πόσο ψηλά θα ανέβω. Τα μετάλλια κερδίζονται με την σταθερότητα. Η σταθερότητα είναι το ζητούμενο για εμένα». Ούτε μάντης να ήταν!

Η μεθοδικότητα της Στεφανίδη είναι παράδειγμα προς μίμηση. Δούλεψε πάρα πολύ από τα μικρά χρόνια (με σχετική παρότρυνση των γονιών της αφού ο πατέρας της Γιώργος ήταν άλτης του τριπλούν και η μητέρα της Ζωή Βαρέλη σπρίντερ!) και κατάφερε να φτάσει πολύ ψηλά κυριολεκτικά κυρίως γιατί τα άλματα είναι η ψυχανάλυσή της. Έτσι για να… μπούμε στα χωράφια της νευροψυχολόγου με πτυχίο και ωσονούπω με μεταπτυχιακό.

Για τις σπουδές της έχει γίνει μόνιμη κάτοικος Η.Π.Α. την τελευταία πενταετία από τότε δηλαδή που εξασφάλισε υποτροφία στο Στάνφορντ. «Κόλλησε» εκεί και έγινε τρόπος ζωής της, προσαρμόζοντας όλα τα υπόλοιπα γύρω από τις σπουδές της. Μαζί και το επί κοντώ. «Ψάχτηκε» τόσο που έφτασε να κάνει προπονήσεις με τον αργυρό Ολυμπιονίκη του 2004 στο επί κοντώ, Τόμπι Στίβενσον. Τα τελευταία χρόνια άλλαξε προπονητή για να πάει ακόμα ψηλότερα. Πλέον είναι μαζί με τον Νικ Χάισονγκ. Τι άλλαξε; «Έβαλα πολλά τρεξίματα, αρκετά βάρη, δούλεψα όμως και σε κομμάτια της τεχνικής που είχα αφήσει τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω πως ο Νικ έρχεται να συμπληρώσει απόλυτα τα κομμάτια της προπόνησης που δούλεψα τα προηγούμενα χρόνια με τον Τόμπι. Είμαι τυχερή που δούλεψα τόσο με τον Στίβενσον όσο και με τον Χάισονγκ».

Πριν από χρόνια έκανε πανελλήνιο ρεκόρ Νεανίδων με 4,51 μ., επίδοση που ήρθε δύο μέρες μετά από μια βραδιά με πολύ ποτό λόγω μιας δεξίωσης του πανεπιστημίου της στις Η.Π.Α. Από τότε της πήγε γούρι και σκέφτηκε να το καθιερώσει!

Μετά την αποτυχία να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 πείσμωσε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Τουναντίον. Έκανε αλλαγές στην προπόνησή της, «έχτισε» βήμα – βήμα την πορεία προς το μετάλλιο που πανηγύρισε το βράδυ της Πέμπτης στη Ζυρίχη. Άλλες στη θέση της μπορεί να έκλαιγαν από στεναχώρια αντί να χαμογελούν. Δεν είναι και λίγο να χάνεις το χρυσό στην τελευταία προσπάθεια της αντιπάλου. Για τη Στεφανίδη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ίσως να ήταν και μια ευκαιρία για προσωπική ψυχανάλυση. Πάνω απ’ όλα η σταθερότητα.

Επόμενο μεγάλο ραντεβού το Πεκίνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015. Πλέον για την Κατερίνα sky is the limit.

Σχετικά άρθρα