Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Xαρίζουν τα ακίνητά τους στο κράτος για να γλιτώσουν τους φόρους!
Xαρίζουν τα ακίνητά τους στο κράτος για να γλιτώσουν τους φόρους! thumbnail

Xαρίζουν τα ακίνητά τους στο κράτος για να γλιτώσουν τους φόρους!Με δεδομένο ότι χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν πλέον τους υπέρογκους φόρους, ζητούν από την Εφορία να ανταλλάξουν τα ακίνητά τους προκειμένου να αποπληρώσουν κυρίως ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Δεν είναι όμως και λίγοι εκείνοι που προκειμένου να απαλλαγούν από τις τεράστιες χρεώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ζητούν να τα δωρίσουν στο κράτος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάνω από 20.000 ιδιοκτήτες μικρών κατεξοχήν διαμερισμάτων (και χωρίς ενοικιαστές), μικρών ημιτελών κτισμάτων, εκτάσεων οι περισσότερες εκ των οποίων δεν καλλιεργούνται και βρίσκονται στην επαρχία, έχουν ζητήσει από τις εφορίες σε όλη την Ελλάδα να τα παραχωρήσουν στο Δημόσιο προκειμένου ξεχρεώσουν τα ποσά που οφείλουν στο κράτος (συμψηφισμός), αλλά και γιατί αδυνατούν να πληρώσουν πλέον τους υψηλούς φόρους που συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο (ΕΝΦΙΑ, ετήσιο χαράτσι, φόρος
 εισοδήματος).

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τα παραδείγματα είναι πολλά. Ετσι, λοιπόν:

Ιδιοκτήτης μικρού διαμερίσματος στην Κυψέλη με αντικειμενική αξία τις 25.000 ευρώ το οποίο είναι κενό οφείλει στην Εφορία 10.000 ευρώ. Ο πολίτης έχει ζητήσει να συμψηφιστούν τα χρέη του με το ακίνητο.

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 4 στρεμμάτων σε βιομηχανική περιοχή αξίας 100.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να χτιστεί, πληρώνει φόρους κάθε χρόνο 5.000 ευρώ. Ο πολίτης έχει ζητήσει να το δωρίσει στο Δημόσιο.

Ιδιοκτήτρια μικρού μαγαζιού 15 τ.μ. σε στοά στην Πανεπιστήμιου, το οποίο είναι ξενοίκιαστο εδώ και δύο χρόνια, ζητάει να το δωρίσει στο Δημόσιο.

Η κατάσταση θα γίνει περισσότερο απελπιστική για περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς για το 2014 θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το περσινό έτος, δεδομένου ότι θα φορολογηθούν μεταξύ άλλων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα που νομιμοποίησαν, καθώς και για τα κενά ή ημιτελή κτίσματα. Το ζήτημα εντοπίζεται στα κενά και κυρίως στα ημιτελή κτίσματα καθώς δεν προσφέρουν κανένα έσοδο στον ιδιοκτήτη τους, ενώ με δεδομένη και την κατάσταση στην αγορά δεν μπορεί να τα πουλήσει.

Τα νούμερα των οφειλών των πολιτών όχι μόνο είναι ιλιγγιώδη, αλλά καλπάζουν με γεωμετρική πρόοδο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων στην Εφορία πλέον αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για κάθε μήνα που περνάει. Είκοσι χιλιάδες πολίτες και άλλες τόσες επιχειρήσεις ανά μήνα αδυνατούν να προσέλθουν στην Εφορία για να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους χωρίς η Πολιτεία να προσφέρει καμία βοήθεια.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο κατά τους 7 μήνες του 2014 άγγιξαν τα 7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κάθε λεπτό που περνάει οι οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων στο Δημόσιο αυξάνονται κατά 23.000 ευρώ.

Οι λεγόμενες παλαιές οφειλές -δηλαδή αυτές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2013- ανήλθαν στα 61 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Ιουλίου συνολικά είχαν αναρριχηθεί στα 69 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν υποστεί τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα που κάθε χρόνο υπερφορολογούνται (έκτακτη εισφορά, ετήσιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Οι μεγάλοι φόροι αντικατοπτρίζουν την πλήρη αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν καταλογιστεί μόνο 100 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα σε όσους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και σε όσους έβγαλαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2009-2012 στο εξωτερικό περίπου 20 δισ. ευρώ «μαύρα» χρήματα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 πολίτες και περίπου 500.000 επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα, αλλά το κράτος να προχωράει στη δέσμευση των λογαριασμών τους για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Με δεδομένο ότι έχουν καταργηθεί οι φοροαπαλλαγές και ότι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ (μαζί με τις έκτακτες εισφορές και τις προκαταβολές του φόρου για τα εισοδήματα του 2014), οι φόροι που θα πληρωθούν φέτος θα είναι
 ιδιαίτερα υψηλοί.

Εχει υπολογιστεί ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με την προκαταβολή του φόρου για τα φετινά εισοδήματα θα πληρώσει περίπου το 55%-60% των χρημάτων που απέκτησε πέρυσι. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου πρέπει να καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες.


Η Εφορία πλέον γνωρίζει τα πάντα


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Εφορία πριν αποδεχτεί το αίτημα του πολίτη θα προχωρήσει πρώτα σε κατασχέσεις μισθών ή θυρίδων, καθώς ήδη από τις αρχές του χρόνου είναι πλήρως ενημερωμένη για την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, καθώς ο κάθε οφειλέτης μαζί με την αίτηση υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να υποβάλει μια αναλυτική δήλωση εισοδηματικής, περιουσιακής και λοιπής οικονομικής κατάστασης, στην οποία θα πρέπει να αναγράψει:

■ Πλήρη στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του.

■ Τους αριθμούς και τα λοιπά στοιχεία όλων των τραπεζικών λογαριασμών του.

■ Στοιχεία για τις λοιπές αποταμιεύσεις και επενδύσεις του.

■ Στοιχεία για τις απαιτήσεις του από τρίτους και τις οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

■ Στοιχεία για τα χρέη του σε ιδιωτικές εταιρείες και λοιπούς ιδιωτικούς φορείς. Θα πρέπει επίσης να δηλώσει το τρέχον και το μελλοντικό του εισόδημα.


Πάνω από 500.000 κατασχέσεις λογαριασμών από την αρχή του χρόνου


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εφορία τους τελευταίους μήνες προχωράει σε μπαράζ δεσμεύσεων και κατασχέσεων χιλιάδων λογαριασμών, θυρίδων, μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι. Τα νούμερα αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς μήνα με τον μήνα.

Στις αρχές του χρόνου, όταν καθιερώθηκαν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια, οι εφορίες έστελναν με email περίπου 500 ανά ημέρα. Το Μάιο έφτασαν τα 2.000, τον Ιούνιο τα 2.200, ενώ τον Ιούλιο ξεπέρασαν τα 3.000 ανά ημέρα. Επί της ουσίας, δηλαδή, από τις αρχές του χρόνου οι εφορίες έχουν κοινοποιήσει εντολές να δεσμευτούν λογαριασμοί, θυρίδες και μετοχές σε πάνω από 500.000 πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους. 

 Kontranews.gr 

 


  


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X