Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Tα μυστικά της Αμφίπολης: Tι κρύβει η ανασκαφή
Tα μυστικά της Αμφίπολης: Tι κρύβει η ανασκαφή  thumbnail

Tα μυστικά της Αμφίπολης: Tι κρύβει η ανασκαφή


Το βλέμμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας έχει πλέον στραφεί στον τάφο της Αμφίπολης, καθώς -όπως όλα δείχνουν- βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη. Ο τύμβος Καστά είναι έτοιμος να αποκαλύψει τα μυστικά που κρατούσε, επί αιώνες, βαθιά θαμμένα στη γη της αρχαίας Αμφίπολης. 

Η αρχαιολογική σκαπάνη, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του ταφικού περιβόλου, ανακάλυψε την πύλη που οδηγεί στο εσωτερικό του μακεδονικού τάφου. Χρειάσθηκαν πολύμηνες, επίπονες προσπάθειες μέχρι να καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να φθάσουν στον ταφικό διάδρομο που τους φέρνει ένα βήμα πριν από το ραντεβού με την Ιστορία.

"Δώσαμε τη μάχη του…χιλιοστού", μας έλεγαν συγκινημένοι, πριν από λίγες ημέρες, κάποιοι από τους αρχαιολόγους που παίρνουν μέρος στην ανασκαφή. 

Η είσοδος βρισκόταν, όπως το περίμεναν, στο ανατολικό τμήμα του, μήκους 497 μέτρων, περιβόλου, εκεί όπου "έβλεπε" το λιοντάρι της Αμφίπολης. Ο ταφικός δρόμος έχει πλάτος 4,5 μέτρων και ύστερα από 13 σκαλοπάτια καταλήγει στους τοίχους που περικλείουν τον ταφικό θάλαμο. Αγρυπνοι φύλακές του, όπως ανακαλύφθηκε, είναι δύο ολόγλυφες σφίγγες που βρίσκονται και αυτές "προστατευμένες" από τους, ύψους 3 μέτρων, τοίχους. Οι τοίχοι, μάλιστα, του διαδρόμου είναι σμιλεμένοι με την ίδια τεχνοτροπία του κυκλικού περιβόλου, σε λευκό μάρμαρο της Θάσου.

"O αρχιτέκτονας του μνημείου ήταν πραγματικός καλλιτέχνης με βαθιές γεωμετρικές γνώσεις", τόνιζαν, από την πρώτη στιγμή, οι αρχαιολόγοι. Το απέδειξε, μάλιστα, η ψηφιακή σάρωση του 2013 από το Τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών. Ο ταφικός περίβολος αποτελεί έναν τέλειο κύκλο με διάμετρο 158,40 μέτρων, αποδεικνύοντας τη μοναδικότητα και την επιβλητικότητα της κατασκευής.

Στις έρευνές τους, που -ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες- έγιναν κάτω από άκρα μυστικότητα, οι αρχαιολόγοι έκαναν αρκετές φορές χρήση της προηγμένης τεχνολογίας. Ετσι, με ειδικές ακτίνες Χ, κατέληξαν ότι πίσω από τους τοίχους θα πρέπει να "κρύβονται" τρία διαμερίσματα, δίχως, ωστόσο, να μπορούν ακόμη να γνωρίζουν τον αριθμό ή την ταυτότητα των νεκρών. Αυτό θα το διαπιστώσουν μόνον όταν καταφέρουν να μπουν στον τάφο, που εύχονται να μην έχει συληθεί. Βέβαια, όπως μας μεταφέρουν, η είσοδός τους στον εσωτερικό θάλαμο δεν αποτελεί ένα ιδιαίτερα απλό εγχείρημα.

"Υπάρχουν τόνοι χώματος, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθούμε πολύ προσεκτικά", επισημαίνουν κάποια από τα μέλη της ανασκαφής, έχοντας στο μυαλό τους τις κατολισθήσεις που τους ταλαιπώρησαν το προηγούμενο διάστημα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X