Φυτική ίνα : ένα πολύτιμο μη θρεπτικό, συστατικό της τροφής

<div>
<h1><span style="font-size: small;">Ο ορισμός της φυτικής ίνας περιλαμβάνει « το σύνολο των πολυσακχαριτών  και της λιγνίνης που δεν πέπτονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και φθάνουν στο παχύ έντερο ανέπαφοι».</span></h1>
</div>
<p><span style="font-size: small;">Περιγράφοντας έτσι τη φυτική ίνα γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα σύνολο ενώσεων με ανόμοια χημικά χαρακτηριστικά, που όμως περιγράφονται με ένα κοινό όρο επειδή έχουν από τον οργανισμό του ανθρώπου κοινή αντιμετώπιση ως προς την πέψη. Τα κύρια συστατικά της φυτικής ίνας προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτικών κυττάρων και περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες (π.χ. κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, κόμμεα, πηκτίνες), ολιγοσακχαρίτες (π.χ. ινουλίνη), λιγνίνη και συναφή φυτικά συστατικά (π.χ. κηροί, σουβερίνη).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Με βάση τη διαλυτότητα στο νερό, χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές ίνες. Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στα σιτηρά και στα πίτουρα. Δίνουν όγκο στην τροφή και την βοηθούν να περάσει γρήγορα από το έντερο. Οι μη διαλυτές ίνες εάν αναμειχθούν με υγρά δημιουργούν ένα είδος ζελέ. Βρίσκονται σε συγκεκριμένους καρπούς όπως  όσπρια, αρακάς, λαχανικά και βρώμη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα διάφορα συστατικά της φυτική ίνα δείχνουν διαφορετική συμπεριφορά στα διάφορα μέρη του πεπτικού σωλήνα. Επιπλέον, οι φυσικοχημικές ιδιότητες της φυτικής ίνας επηρεάζουν τις λειτουργικές ιδιότητες των τροφίμων.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι φυσικοχημικές και λειτουργικές ιδιότητες της φυτικής ίνας εξαρτώνται από:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Τα μοριακά συστατικά της, π.χ. πεντόζες, εξόζες , ουρονικά οξέα καθώς και την συγκεκριμένη δομή τους.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Την παρουσία χαρακτηριστικών ομάδων, π.χ. καρβοξύλια, υδροξύλια, θειϊκές ομάδες, θέσεις των ομάδων και βαθμός υποκατάστασης.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τη  βασική δομή που καθορίζεται από τον τύπο του γλυκοζιτικού δεσμού, το βαθμό διακλαδώσεων και πολυμερισμού.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τη διαμόρφωση του μορίου στο χώρο, π.χ. διαμόρφωση σε μικκύλια, ίνες ή ελικοειδείς δομές.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Οι πιο σπουδαίες φυσικοχημικές ιδιότητες της φυτικής ίνας που σχετίζονται με τη φυσιολογική δράση της είναι η ικανότητα ενυδάτωσης και ανταλλαγής ιόντων, η προσρόφηση οργανικών μορίων, ο σχηματισμός πηκτής, η αύξηση του ιξώδους, η μικροβιακή αποικοδόμηση.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πρακτικά, η φυτική ίνα μπορεί να παρομοιαστεί με σφουγγάρι που απορροφά νερό, θρεπτικά συστατικά, χολικά οξέα και άλλες οργανικές ενώσεις καθώς διέρχεται από τον πεπτικό σωλήνα του ανθρώπου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι καλύτερα μελετημένες φυσιολογικές δράσεις της φυτικής ίνας είναι η επίδραση της στην πρόσληψη της τροφής, την λειτουργία του παχέος εντέρου, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τα επίπεδα των λιπορωτεϊνών του αίματος.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Επίδραση στην  πρόσληψη της τροφής</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ο έλεγχος της προσλαμβανόμενης τροφής είναι ένα σύνθετο φαινόμενο στο οποίο εμπλέκονται φυσιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Η επίδραση της φυτικής ίνας έγκειται στην ελάττωση του ρυθμού της πρόσληψης απορροφήσιμης τροφής και στην πέψη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στο στόμα προκαλεί αύξηση στο χρόνο μάσησης και την ποσότητα του εκκρινόμενου σάλιου. Το χαρακτηριστικό ότι τροφές πλούσιες σε φυτική ίνα είναι ογκώδεις συμβάλλει  στην δημιουργία αισθήματος πληρότητας στο στομάχι που θεωρείται σήμα κορεσμού. Πρόσληψη φυτικής ίνας με μορφή της μεθυλοκυτταρίνης ή guar με νερό πριν από το γεύμα χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα με παχύσαρκα άτομα και προκάλεσε μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής και του σωματικού βάρους. Η διαλυτή φυτική ίνα αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική από την αδιάλυτη στην πρόκληση κορεσμού.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο μεγάλος όγκος των τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτική ίνα μπορεί μακροχρόνια να εξασφαλίσει μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφίμων.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι περισσότερες μορφές φυτικής ίνας παρέχουν στον οργανισμό θερμίδες. Η συνεισφορά θερμίδων από τη φυτική ίνα είναι το αποτέλεσμα της αποδόμησης της από τη μικροβιακή χλωρίδα στο παχύ έντερο. Τα παραγόμενα πτητικά λιπαρά οξέα αντιπροσωπεύουν το 70% περίπου των θερμίδων της αφομοιώσιμης φυτικής ίνας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το περιεχόμενο των θερμίδων είναι οι υπάρχοντες μικροοργανισμοί στο έντερο, ο τύπος της δίαιτας και οι συνθήκες παρασκευής του γεύματος. Η διαλυτή φυτική ίνα αποδίδει περισσότερες θερμίδες απ’ ότι  η αδιάλυτη. Στον υπολογισμό των θερμίδων ενός γεύματος πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη η παρουσία της φυτικής ίνας. Από το σύνολο των υδατανθράκων το κλάσμα που αντιστοιχεί στη φυτική ίνα δεν προσφέρει 4Κcal/g αλλά λιγότερες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όσον αφορά την  παιδική ηλικία, εξαιτίας την πανδημίας της παιδικής παχυσαρκίας η σύσταση για αύξηση της κατανάλωσης φυτικής ίνας φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Επίδραση στη λειτουργία του παχέος εντέρου</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι φυτικές ίνες, κυρίως οι αδιάλυτες, συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων και μειώνοντας τον χρόνο διέλευσής τους από το γαστρεντερικό σωλήνα. Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται εάν η λήψη φυτικών ινών συνοδεύεται και από κατανάλωση νερού. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία παράγονται κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων στο έντερο. Βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών, όπως τα εκκολπώματα ή οι αιμορροΐδες, και πιθανώς, επίσης, να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Επιδημιολογικές έρευνες συνδέουν την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο με μειωμένη κατανάλωση φυτικής ίνας ιδιαίτερα σε διαιτολόγια πλούσια σε λίπος. Εθνικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έχουν περιλάβει στις διατροφικές οδηγίες την αύξηση της κατανάλωσης της φυτικής ίνας για την προστασία από καρκίνο στο παχύ έντερο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ως προστατευτικοί μηχανισμοί της εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο από τη φυτική ίνα προτείνονται:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Η προσρόφηση καρκινογόνων ουσιών από τη φυτική ίνα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η αραίωση επιβλαβών ουσιών που προκαλείται από τον αυξημένο όγκο του περιεχομένου του εντέρου με την παρουσία της φυτικής ίνας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η μειωμένη επαφή στο παχύ έντερο των καρκινογόνων ουσιών επειδή ο χρόνος διάβασης μειώνεται με την παρουσία της φυτικής ίνας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η προστατευτική δράση του βουτυρικού οξέος που παράγεται κατά τη αποδόμηση της φυτικής ίνας από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που λειτουργεί ως αναστολέας στη σύνθεση νουκλεϊνικών οξέων.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Επίδραση στο μεταβολισμό της γλυκόζης</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε επιδημιολογικές μελέτες αυξημένη εμφάνιση διαβήτη σχετίστηκε με διαιτολόγια φτωχά σε φυτική ίνα και οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν στην μελέτη της γλυκαιμικής ανταπόκρισης των τροφίμων. Σήμερα η διαιτητική παρέμβαση θεωρείται  σημαντικό μέσο στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και η φυτική ίνα κατέχει σημαντικό μερίδιο στο σχεδιασμό του διαιτολογίου. Η κύρια δράση της φυτικής ίνας εντοπίζεται στην ηπιότερη γλυκαιμική ανταπόκριση του γεύματος που περιέχει περισσότερη φυτική ίνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η φυτική ίνα παρεμβάλει ένα εμπόδιο στην απορρόφηση της γλυκόζης με αποτέλεσμα να μειώνει το ρυθμό της απορρόφησης της.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Επίδραση στο μεταβολισμό των λιπιδίων</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η  επίδραση διαφόρων μορφών φυτικής ίνας στο επίπεδο της ολικής χοληστερόλης, και στο ύψος των τριγλυκεριδίων συνηγορούν ότι η διαλυτή φυτική ίνα είναι πιο αποτελεσματική στη  μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης. Από τις αδιάλυτες μορφές της φυτικής ίνας υποχοληστερολαιμική δράση δείχνει η λιγνίνη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η ικανότητα της διαλυτής φυτικής ίνας να μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος είναι πιο εμφανής σε όσους πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες ( περιεκτικότητα ανά τυπική μερίδα)</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τροφή                                      Μερίδα          Φυτικές Ίνες(γρ.)</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Ψωμί, Δημητριακά, Όσπρια  – -</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ψωμί λευκό                              1 φέτα               0.7</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ψωμί ολικής αλέσεως               1 φέτα               2.1</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Δημητριακά 100%                    1/3 κούπα         5.1</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Δημητριακά με βρώμη                1 κούπα          1.9</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ρύζι, μαύρο, μαγειρεμένο         1/3 κούπα        1.6</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ρύζι, λευκό, μαγειρεμένο        1/3 κούπα         0.5</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Φρούτα- -</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μήλο  1/2 μεγάλο       2.0</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μπανάνα 1/2 μέτρια 1.5</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Νεκταρίνι 1 μέτριο3.3</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πορτοκάλι 1 μικρό 2.0</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ροδάκινο 1 μέτριο1.6</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Λαχανικά –</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Φασόλια ξηρά, μαγειρεμένα  1/2 κούπα 9.3</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Φασολάκια φρέσκα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">(μαγειρεμένα), Λάχανο   1/2 κούπα 2.1</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μπρόκολο  1/2 κούπα 3.5</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Καρότο  1/2 κούπα  2.4</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Φακές, μαγειρεμένες  1/2 κούπα 3.7</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μαρούλι  1/2 κούπα 0.8</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αρακάς  1/2 κούπα 1.4</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τομάτα  1 μικρή1.5</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Άλλες Τροφές- -</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Κρέας, Γάλα, Αυγά     0</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αμύγδαλα                  2 κουταλάκια               1.5</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Προτεινόμενη Ημερήσια Ποσότητα Φυτικών Ινών</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">ΗλικίαΓρ./ημέρα Ηλικία Γρ./ημέρα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">ΆντρεςΓυναίκες</span></p>
<p><span style="font-size: small;">9-13 χρονών31  9-13 χρονών   26</span></p>
<p><span style="font-size: small;">14-18 χρονών38 14-18 χρονών26</span></p>
<p><span style="font-size: small;">19-50 χρονών38 19-50 χρονών25</span></p>
<p><span style="font-size: small;">51+ χρονών30 51+ χρονών21</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Εγκυμοσύνη και Γαλουχία</strong>28-29</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Για την παιδική ηλικία σύμφωνα με τις συστάσεις ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον μνημοτεχνικό κανόνα: γραμμάρια φυτικής ίνας ημερησίως= Ηλικία  (σε έτη) + 5</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Επιτυγχάνουμε την αύξηση της πρόσληψης φυτικής ίνας όταν:</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1. Τρώμε ποικιλία τροφών.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">2. Ξεκινάμε την ημέρα μας με πρωινό πλούσιο σε ίνες. Αυτό το πετυχαίνουμε βάζοντας στο πρωινό μας προϊόντα ολικής άλεσης και φρούτα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">3. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2-3 φορές / εβδομάδα, όσπρια ή λαχανικά (λαδερά).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">4. Κάθε γεύμα συνοδεύεται με σαλάτα εποχής.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">5. Περιλαμβάνουμε τουλάχιστον 4-6 φρούτα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Όχι με την μορφή χυμού.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">6.Καταναλώνουμε μικρή  ποσότητα ξηρών καρπών, ως απογευματινό ή δεκατιανό σνακ.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">7. Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Καραγκιόζογλου-Λαμπούδη Θωμαή</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Παιδογαστρεντερολόγος</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής. ΑΤΕΙΘ</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας &amp; Διατροφής </span></p>

Σχετικά άρθρα