Ο Κοσοβάρος «Ίμπρα» για τον Παναθηναϊκό (videos)

Είναι μόλις 18 ετών και εδώ και περίπου ένα χρόνο τον αποκαλούν «νέο Ιμπραΐμοβιτς». Είναι ο Βαλμίρ Μπερίσα, τον οποίο θέλει να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός από τη Ρόμα.
Το όνομά του προδίδει την καταγωγή του. Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1996 στο χωριό Δεκάνι της Αλβανίας στπ δυτικό Κοσσυφοπέδιο. Σε ηλικία δύο ετών βρέθηκε στη Σουηδία όπου ματανάστευσαν οι γονείς του.
Η λατρεία του για το ποδόσφαιρο οδήγησε τον πατέρα του να τον γράψει στην Ακαδημίες της Χάλμσταντ. Εκεί έδειξε γρήγροα το ταλέντο του και αρκετές φορές έκαναν προπόνηση με γκρουπ παιδιών που ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερά του. Όταν ήταν 16 ετών, προωθήθηκε στην ομάδα U19 της Χάλμσταντ και σε έντεκα αγώνες πέτυχε οκτώ γκολ με αποτέλεσμα να κληθεί στην Εθνική ομάδα αλλά και λίγο αργότερα να προωθηθεί στις u21. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονβός ότι ψήλωσε απότομα και σήμερα βλέπει τον κόσμο από 186 εκατοστά.

Εκτός Σουηδίας έγινε γνωστός λόγω των εμφανίσεών του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 το 2013 που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τη φανέλα με το νούμερο 9 έκανε απίστευτα πράγματα κατακτώντας το «χρυσό παπούτσι» με 7 τέρματα. Δύο γκολ στον αγώνα με τη Νιγηρία, ένα με την Ιαπωνία, ένα με εκπληκτικό τακουνάκι με την Ονδούρα και τρία γκολ κόντρα στην Αργεντινή, ματς στο οποίο η Σουηδία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Το παρατσούκλι ήρθε γρήγορα. Ψηλός, με τεχνική κατάρτιση, γκολτζής και παιδί μεταναστών. Ο νέος Ζλάταν της Ζουηδίας.  
Στα πόδια του έπεσαν αμέσως όλοι οι μεγάλοι ερυωπαϊκοί σύλλογοι. Η Ντόρτμουντ βρέθηκε κοντά στην απόκτησή του την ώρα που τον διεκδικούσαν, η Μίλαν, η Ίντερ και η Γιουβέντους από την Ιταλία, αλλά και η Λίβερπουλ, η Τότεναμ, η Σάντερλαντκαι η Ρεάλ.

Σουηδοί και Αλβανοί έγραφαν ότι θα πάει στη Ρεάλ, την ομάδα που λατρεύει.  Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ και η αγαπημένη του Ρεάλ ζήτησαν να τον δοκιμάσουν. Δεν δέχθηκε και αποφάσισε Ρόμα.  Έπαιξε με τους μικρούς στην Πριμαβέρα και πλέον για να αποκτήσει εμπειρίες θα δοθεί δανεικός.

Σχετικά άρθρα