Η Aegean Regatta για πρώτη φορά στην Τήλο

Η τέταρτη ημέρα της πολυφημισμένης Aegean Regatta βρίσκει το μεγάλο ιστιοπλοϊκό στόλο αγκυροβολημένο στο όμορφο Λιβάδι της Τήλου. Ένα πρωτόγνωρο θέαμα για το νησί καθώς είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό σκαφών.
Ελεύθερη ημέρα η σημερινή και τα πληρώματα για ακόμη μια φορά βρήκαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν τον εξοπλισμό τους ώστε να αποφύγουν τυχόν αστοχίες στα υλικά και να διασφαλίσουν τη μέγιστη απόδοση για τη συνέχεια των αγώνων. Άλλωστε έπειτα από μια πορεία 64 ναυτικών μιλίων συνολικά, τα πληρώματα έχουν ανάγκη από λίγες στιγμές χαλάρωσης.
Το χθεσινό 2ο σκέλος της διοργάνωσης έκρυβε πολλές εκπλήξεις και ανατροπές καθώς οι ιδιαιτερότητες του ιστιοπλοϊκού στίβου δυσκόλεψαν τα πληρώματα. Αυτή τη φορά δεν ήταν η ένταση του ανέμου που δημιούργησε τα προβλήματα, αλλά η αλλαγή στην ένταση και τη διεύθυνσή του, καθώς τα έμπειρα πληρώματα καλούνταν να διαβάσουν τον καιρό και να ακολουθήσουν την καταλληλότερη τακτική.
Η στρατηγική σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς η πρόγνωση του καιρού και η σωστή τοποθέτηση των σκαφών στον αγωνιστικό στίβο και έναντι των αντιπάλων είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν ένα καλό αποτέλεσμα. Εχθές τα πράγματα ήταν δύσκολα για τα προπορευόμενα σκάφη καθώς ήταν τα πρώτα που προσέγγισαν το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά και κλήθηκαν να διαλέξουν αν θα κινηθούν προς τα Τουρκικά παράλια ή την Νίσυρο αναζητώντας περισσότερο αέρα. Δυστυχώς ο αέρας έπεσε για λίγο δίνοντας τη δυνατότητα στα σκάφη που ακολουθούσαν να κλείσουν τη διαφορά. Το πλεονέκτημα όμως δεν ήταν με τους προπορευόμενους καθώς η θέση τους έδινε χρήσιμες πληροφορίες σε αυτούς που ακολουθούσαν ώστε να επιλέξουν θαλάσσια μονοπάτια με περισσότερο αέρα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αρκετά σκάφη της κατηγορίας ORC Club κατάφεραν να τερματίσουν κοντά στα σκάφη ORC international που είναι πιο γρήγορα.
Εκπληκτική απόδοση για το Jinetera στα IRC όπου κατάφερε να κερδίσει και τα 2 σκέλη στην κατηγορία και να απολαμβάνει την πρώτη θέση στον πίνακα κατάταξης. Μάλιστα στη 2η ιστιοδρομία κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλες τις αλλαγές και να αρμενίσει με μεγάλη ταχύτητα και να μπει πρώτο στα Λιβάδια της Τήλου.
Στα ORCi το πλήρωμα του ΒΑΝΑ ΒΙΟΛΕΤΑ 3 ήταν αυτό που χαμογέλασε με την ολοκλήρωση της 2ης ιστιοδρομίας καθώς η πρώτη θέση στο 2ο σκέλος τους οδήγησε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ακολουθούμενο από το ΕΡΥΤΟΣ II COSMOTE.
Στα ORC Club το σκάφος EXCAPE αν και δεν έχει κερδίσει κάποιο σκέλος, έχει επιδείξει μεγάλη σταθερότητα και έτσι κατάφερε να πάρει τα ηνία του στόλου, με το σκάφος ΜΑΚΕDΟΝΙΑ να βρίσκεται στην δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης.
Κατά τη 2 ιστιοδρομία καίριας σημασίας ήταν η επιλογή πλευράς πλεύσης έπειτα από το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά. Καθώς ο αέρας άλλαζε τα σκάφη έπρεπε να επιλέξουν το άκρο που θα τους ευνοούσε πλέοντας όρτσα. Πρώτο το Jinetera ήταν αυτό που επέλεξε την αριστερή πλευρά του στίβου, ταξιδεύοντας προς τη Νίσυρο. Εκεί εκμεταλλεύτηκε τον πιο φρέσκο αέρα και καθώς ο αέρας άλλαξε και πάλι βίραρε μπαλόνι για να ηγηθεί του στόλου.
Τα σκάφη που επέλεξαν την αριστερή πλευρά παγιδεύτηκαν σε κάποια σημεία όπου ο αέρας ήταν πολύ ασθενής χάνοντας σημαντικό έδαφος, ενώ καθώς ο καιρός άλλαζε από όρτσα σε δευτερόπριμα τα σκάφη που έπλεαν κοντά στην Τουρκία ήταν τα τελευταία που εκμεταλλεύτηκαν την αλλαγή ώστε να βιράρουν μπαλόνια.
Το βράδυ ακολούθησαν οι απονομές των επάθλων για τους νικητές σε πανηγυρικό κλίμα όπου οι κάτοικοι του νησιού επέδειξαν ακόμη μια φορά την ζεστή φιλοξενία τους. Αύριο τα πληρώματα θα ξεκινήσουν την Τρίτη ιστιοδρομία με προορισμό αυτή τη φορά τη Ρόδο. Αυτό το σκέλος αναμένεται να είναι και το πιο καθοριστικό για τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων καθώς είναι και το μεγαλύτερο με το σύνολο της διαδρομής να είναι 42 ναυτικά μίλια.
To video από την τέταρτη ημέρα μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Σχετικά άρθρα