Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τα παιδιά; Τι συμβαίνει αν δεν εμβολιάσω το παιδί μου;
Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τα παιδιά; Τι συμβαίνει αν δεν εμβολιάσω το παιδί μου; thumbnail

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τα παιδιά; Τι συμβαίνει αν δεν εμβολιάσω το παιδί μου;

Γράφει για το boro.gr o Δρ. Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Μαιευτηρίου <<ΙΑΣΩ>>


Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών


 


 Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων έχουν οδηγήσει κάποιους γονείς να μειώσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση ασθενειών. Εξασφάλιση της ασφάλειας του εμβολίου παραμένει κρίσιμο για την υγεία του πληθυσμού. 


 Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα επιτεύγματα δημόσιας υγείας του 20ου αιώνα και έχουν συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και τη μακροζωία για εκατομμύρια ανθρώπους. Ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε >30 έτη, 43,7 έως 76,8 έτη και η βρεφική θνησιμότητα έως 12 μηνών μειώθηκε από 100 ανά 1000 κατοίκους σε <7 ανά 1000 κατοίκους.


 Η αξιολόγηση του προγράμματος εμβολιασμών κατέδειξε μείωση και εξάλειψη πολλών λοιμωδών νοσημάτων, σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από ευλογιά, διφθερίτιδα κοκκύτη, τετάνο, της πολιομυελίτιδας, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και Heamophilus influenzae τυπου b (Hib). Επίσης και εκείνων που οφείλονται σε πνευμονόκοκκο, τον ανθρώπινο ιό θηλώματος (HPV), της γρίπης, του ροταϊου και της ανεμοβλογιάς. Μοντελοποίηση της επίδρασης των εμβολίων αποδεικνύει ότι οι εμβολιασμούς ρουτίνας στα παιδιά θα αποτρέψει 42.000 θανάτους και 20 εκατομμύρια κρούσματα της νόσου και να σώσει πολλά Δις κόστος της υγειονομικής περίθαλψης (ΗΠΑ).


 Το άρθρο ασχολείται με την ασφάλεια των εμβολίων που συνιστώνται για χρήση ρουτίνας σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και κάτω: DTaP (διφθερίτιδα, τέτανο, ακυτταρικό κοκκύτη), της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β, αιμόφιλου της influenzae τύπου b (Hib), της γρίπης (ζωντανά εξασθενημένα ή απενεργοποιημένα), μηνιγγιτιδόκοκκο, MMR, του πνευμονιόκοκκου, του ροταϊου, και ανεμοβλογιά. Αντιπροσωπεύει τα αποτελέσματα μιας ολοκληρωμένης και συστηματικής επανεξέτασης των επιστημονικών στοιχείων. Περιγράφει στατιστικές συσχετίσεις μεταξύ των εμβολίων και των ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ), καθώς και εκθέσεις σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν.


 Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια έχει μειωθεί κατά τον 21ο αιώνα, και ο αριθμός των γονέων που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδία τους αυξάνεται.


 Οι γονικές ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ή παραίτηση από τα εμβόλια.


 Σε αυτήν την ανάλυση οι συγγραφείς παρουσιάζουν υψηλής ποιότητας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση της λευχαιμίας στη παιδική ηλικία με πολλά εμβόλια και καμία συσχέτιση του αυτισμού με της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (ΜΜR). Oι συγγραφείς παρουσιάζουν αποδείξεις ότι δεν υπάρχει σύνδεση της διφθερίτιδας, τετάνου και ακυτταρικού κοκκύτη με τον σακχαρώδη διαβήτη, ούτε σύνδεση του εμβολιού κατά της ηπατίτιδας Β με σκλήρυνση κατά πλάκας, και όχι σύνδεση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με το εμβόλιο Hib.


 Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με κάποια εμβόλια και είναι ήπιες και αντιμετωπίσημες. Το εμβόλιο MMR σε μερικά παιδιά σχετίζεται με πυρετικούς σπασμούς και το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς σχετίζεται με επιπλοκές σε ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους. Υπήρχει ελάχιστη συσχέτιση της πορφύρας με της ηπατίτιδας Α και το εμβόλιο MMR. Πυρετικοί σπασμοί με το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο 13, και εγκολεασμός με τα εμβόλια έναντι του ροταϊου.


 Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και στις περισσότερες περιπτώσεις αναμένεται η ύφεση τους μετά την οξεία εκδήλωση.   Τα πορίσματα της έκθεσης θα πρέπει να καθησυχάζουν τους γονείς των μικρών παιδιών και τους ιατρούς που τα φροντίζουν.


Οι γονείς εμπιστεύονται το γιατρό του παιδιού τους πάνω από τα κυβερνητικά στελέχη, τα μέλη της οικογένειας, ή προσωπικότητες ως η καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.


Οι κλινικοί γιατροί μπορούν να αυξήσουν τη δική τους εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων και την υπεράσπιση τους. Έτσι θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των οικογενειών στα εμβόλια.


Πηγή: PEDIATRICSvol.134, Αύγουστος 2014


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X