Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ο σύζυγος μου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει βίαιος και απόμακρος
Ο σύζυγος μου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει βίαιος και απόμακρος thumbnail

Καίτη, 47 ετών

Ο σύζυγος μου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει βίαιος και απόμακρος

Ρωτά η αναγνώστρια μας Καίτη Γ.Γεια σας Είμαι 47 χρονών .Είμαι παντρεμενη από τα 24 με τον άνδρα μου με τον οποίο είχαμε σχέση από τα 16.Εως τώρα με φρόντιζε πολύ ,Εγώ δούλευα κατά διαστήματα εννοώ αυτός όλη μέρα. Βρισκόμασταν πολύ λίγο ενω τα τελευταία χρόνια σπάνια .Εννοώ και σεξουαλικά αλλά και μαζί στο σπίτι. Τελευταία θέλει να βγαίνει μόνος του και η συμπεριφορά του έχει αλλάξει. Πάντα ήταν λίγο βίαιος αλλά τωρα περισσοτερο. Εχει σκληρύνει πολύ. Αλλη γυναίκα δεν υπάρχει αλλά εγώ μενω ατέλειωτα μόνη και δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει, κάτι που στο παρελθόν το έκανε κι ένοιωθε τύψεις. Μοιάζει να τα έχει χαμένα λόγω και των οικονομικών προβλημάτων. Λέει πως τον πνίγω ενω δεν με βλέπει καθόλου, ουτε επικοινωνούμε συχνά στη διάρκεια της ημέρας. Εγώ είμαι θαμμένη κι αυτός απών. Αν θέλω να πάω μαζι του καπου με τους συναδέλφους του λέει πως θα πούνε πως τον ελέγχω. Παλιότερα δεν το έλεγε αυτό. Εχει μπερδέψει τον ανδρισμό με το αν θα τον πάρω να δω γιατί αργεί (σπανίως το κανω) κι όχι με το ότι πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να μην το βάζει στα πόδια στις δυσκολίες ή να μετατοπίζει τις ευθύνες σε μένα. Δεν ξέρω τι να κάνω… Αν μπορείτε δώστε μου μια συμβουλή (οταν μαλώνουμε γίνεται βίαιος και με χτυπά. Αυτες τις μέρες που τον απείλησα πως θα πάω στην αστυνομια αν το ξανακάνει έχει ηρεμήσει )Σας ευχαριστώ πολύ

 
Απαντάει η ψυχολόγος Μαρία Μπερή 


Ο τρόπος που περιγράφετε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας είναι αρκετά σαφής. Αναφέρετε για το ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήταν ανέκαθεν βίαιος, δεν επιδιώκει να βρεθεί μαζί σας εντός ή εκτός σπιτιού, έχει τη δική του ζωή μακριά από εσάς, εγκαταλείπει στις δυσκολίες, μεταθέτει τις ευθύνες και υποχωρεί μόνον υπό το άκουσμα απειλών. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το είδος της συμβουλής που αναφέρετε ότι αναζητάτε, ίσως επειδή δεν έχετε αποφασίσει ακόμη τι θέλετε από τον άνδρα σας, από τη σχέση αυτή, από τον εαυτό σας. Προσπαθείτε να σώσετε αυτό το γάμο; Προσπαθείτε να κάνετε το σύντροφό σας να ενδιαφερθεί πάλι για εσάς; Μήπως προσπαθείτε να φύγετε από αυτή τη σχέση και να ανοίξετε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας; Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Από τα όσα μεταφέρετε, ο σύζυγός σας έχει κάνει τις επιλογές του ως προς τον τρόπο ζωής που ακολουθεί. Το ζήτημα είναι να επιλέξετε κι εσείς τι είναι αυτό που θα θέλατε να κάνετε, τι θα έκανε καλό σε εσάς. Με αυτά ως δεδομένα θα βρείτε τον τρόπο να προχωρήσετε προς την ανάλογη κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της βίας, είναι απαραίτητο να ειπωθεί ότι δε θα πρέπει να γίνεται ανεκτή, ανεξαρτήτως μορφής ή έντασης. Λεκτική ή σωματική, μικρότερη ή μεγαλύτερη, η ενδοοικογενειακή βία, όπως και όλες οι μορφές βίας είναι αδικαιολόγητες και καταδικαστέες. Χάρη στο έργο γυναικείων συλλόγων και οργανώσεων κατά της βίας, πολλές γυναίκες κατάφεραν να βγουν από το ρόλο του θύματος και να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε υγιείς σχέσεις και ζωές με (αυτο)σεβασμό. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας http://www.antiviolence-net.eu/#Odigos2αποτελεί έναν από τους κατάλληλους φορείς στην Ελλάδα τόσο για καθοδήγηση της κακοποιημένης γυναίκας, όσο και για ενημέρωση του κοινού. Ο "Οδηγός απόδρασης από μια βίαιη σχέση" που διατίθεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του Δικτύου σε ηλεκτρονική μορφή, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X