Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Η γυναίκα μου είναι έγκυος και ο γάμος μας κοντεύει να διαλυθεί. Τι να κάνω;
Η γυναίκα μου είναι έγκυος και ο γάμος μας κοντεύει να διαλυθεί. Τι να κάνω; thumbnail

Θέμης, 31 ετών

Η γυναίκα μου είναι έγκυος και ο γάμος μας κοντεύει να διαλυθεί. Τι να κάνω;

Ρωτά ο αναγνώστης μας Θέμης Δ.Καλησπέρα σας. Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στον κόσμο ένα κοριτσάκι και ο γάμος μας κοντεύει να διαλυθεί για κάποιους λόγους για μένα δεν υπάρχει σωτηρία δυστυχώς σας ρωτάω λοιπόν πια θα είναι η κατάλληλη στιγμή να μπω στην διαδικασία να χωρίσω μετά την γέννα τι θα είναι καλύτερο σε αυτή την περίπτωση για το παιδί ποιες κινήσεις πρέπει να κάνω ώστε να είναι καλύτερη η μετάβαση αυτή για το παιδί Παρακαλώ Περιμένω τις συμβουλές σας σύντομα σας ευχαριστώ πολύ
Απαντάει η ψυχολόγος Μαρία Μπερή

 


Ο πρώτος χρόνος της ζωής ενός ανθρώπου είναι ο πιο καθοριστικός για την μετέπειτα ψυχική και συναισθηματική εξέλιξη της ζωής του. Στη διάρκειά του, δημιουργούνται και εγγράφονται οι πρώτες εμπειρίες από τους γονείς και τα οικεία πρόσωπα. Το περιβάλλον του πρώτου χρόνου θέτει τις βάσεις για τον τρόπο που το βρέφος θα κωδικοποιήσει τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, μέσω των αισθήσεών του.

Παράλληλα, ο χρόνος αυτός είναι κρίσιμος και για τη μητέρα, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φροντίδα του βρέφους. Τόσο η περίοδος της εγκυμοσύνης, όσο και της λοχείας, σηματοδοτείται από ορμονικές μεταβολές, που είναι υπεύθυνες για τις έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις των νέων μητέρων. Ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με το άγχος για να ανταπεξέλθουν στο μητρικό ρόλο, αλλά και τη φυσική εξάντληση που προκαλεί η φροντίδα του βρέφους τους πρώτους μήνες της ζωής του, συχνά οδηγούν στη συναισθηματική εξουθένωση της μητέρας, ενώ μπορούν πιθανώς να οδηγήσουν σε έμμεση ή άμεση βλάβη της ίδιας ή/και του μωρού της. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, η θέση του συντρόφου – πατέρα είναι καθοριστική σε αυτό το στάδιο, με την προϋπόθεση ότι ενδιαφέρεται ενεργά για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας και των δύο.

Στη συνέχεια, ένας ειδικός ψυχικής υγείας εξειδικευμένος στη θεραπεία ζεύγους, θα μπορούσε ενδεχομένως να κατευθύνει εσάς και τη σύζυγό σας είτε προς τη διαχείριση των μεταξύ σας δυσκολιών, είτε προς την ομαλή προσαρμογή σας από τους ρόλους των συζύγων – γονέων, σε αυτούς των διεζευγμένων – γονέων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X