Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αυτός είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Αυτός είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια  thumbnail

Αυτός είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Τον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δημοσιοποίηση σήμερα, εκτός απροόπτου, η Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος θα ισχύει από 1/1/2015.


Η ΤτΕ είχε δημοσιοποιήσει προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας στα τέλη Μαρτίου. Ο Κώδικας θα στηριχθεί στον θεσμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και στις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά.


Ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών θα παρέχει πλήθος επιλογών για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος Κώδικας θα προβλέπει πλήθος επιλογών για τη ρύθμιση δανείων. Εναλλακτικά θα προβλέπει τη μείωση του επιτοκίου του μη εξυπηρετούμενου δανείου, τη μείωση περιθωρίου κέρδους της τράπεζας από το εν λόγω δάνειο, την αλλαγή του τύπου του επιτοκίου χωρίς πέναλτι, την αντικατάσταση του παλαιού δάνειου με νέο, την μεταβίβαση του μη εξυπηρετούμενου δάνειου σε άλλη τράπεζα, κ.ά.


Αναφορικά με την πρόταση κατάλληλης λύσης ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης δανείου ο επικαιροποιημένος Κώδικα Δεοντολογίας θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα υποχρεούται να παρουσιάζει στον συνεργάσιμο δανειολήπτη εντός προκαθορισμένου εύλογου χρόνου από τη λήψη των οικονομικών και άλλων πληροφοριών, την προτεινόμενη ή τις εναλλακτικά προτεινόμενες σε αυτόν λύσεις ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης με το «Τυποποιημένο Έγγραφο Πρότασης Λύσεων Ρύθμισης ή


Οριστικής Διευθέτησης», το οποίο παραδίδεται σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με βεβαιωμένη παραλαβή από τον δανειολήπτη ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή.


Τέλος, θα αναφέρει πως τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να καταβάλουν κάθε εύλογη προσπάθεια για να συνεργάζονται με τον δανειολήπτη καθ’ όλη τη διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, με στόχο να καταλήξουν σε μια κατάλληλη λύση.


Kontranews.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X