Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Έχω τα πρώτα συμπτώματα εμμηνόπαυσης αλλά εξακολουθώ να έχω λίγο αίμα. Είναι κάτι ανησυχητικό;
Έχω τα πρώτα συμπτώματα εμμηνόπαυσης αλλά εξακολουθώ να έχω λίγο αίμα. Είναι κάτι ανησυχητικό; thumbnail

Ντίνα, 47 ετών

Έχω τα πρώτα συμπτώματα εμμηνόπαυσης αλλά εξακολουθώ να έχω λίγο αίμα. Είναι κάτι ανησυχητικό;Ρωτά η αναγνώστρια μας Ντίνα Φ.Ειμαι 47 χρονων, εχω μπει στην κλημακτιριο τον ιουλιο ειχα απουσια περιοδου τον αυγουστο ειχα κανονικα και στη 10η μερα του κυκλου μετα απο σεξουαλικη επαφη ειχα αιμα το οποιο σταματησε και καναδυο μερες ειχα κατι καφε υγρα ειναι κατι ορμονικοΑπαντάει ο γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής

 

Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση αποτελούν μία αναπόφευκτη φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας και ουσιαστικά σηματοδοτούν τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη-αναπαραγωγική φάση της ζωής της. Σύμφωνα με τον ακριβή ορισμό της εμμηνόπαυσης θα πρέπει η απουσία της εμμήνου ρύσεως λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών να υπάρχει για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, δηλαδή η γυναίκα να μην έχει περίοδο για 1 χρόνο, και να έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Η εμμηνόπαυση όπως αναφέραμε είναι ένα φυσιολογικό γεγονός, που εξελίσσεται σταδιακά, μέσα από μία σειρά αλλαγών στον κύκλο της γυναίκας (αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου, στην ποσότητα του αίματος κλπ) και αυτή η περίοδος των αλλαγών ονομάζεται περιεμμηνόπαυσιακή περίοδος ή κλιμακτήριος. Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι περίπου το 51ο έτος της ηλικίας μίας γυναίκας, ενώ η μέση ηλικία εμφάνισης συμπτωμάτων περιεμμηνόπαυσης είναι το 45ο έτος.


Τα συμπτώματα της περιεμμηνοπαυσιακής περιόδου και της εμμηνόπαυσης είναι αρκετά τυπικά και οφείλονται στην μειωμένη ποσότητα οιστρογόνων. Ένα από τα πρωταρχικά συμπτώματα που απασχολούν τη γυναίκα που βρίσκεται στην κλιμακτήριο είναι οι διαταραχές της περιόδου ή η απουσία περιόδου (αμηνόρροια). Σταδιακά και ανάλογα με τη γυναίκα εμφανίζονται και τα υπόλοιπα κλασσικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση της γυναίκας, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητα κόλπου κτλ.


Πιθανόν λοιπόν τα συμπτώματά σας να είναι φυσιολογικά για μία γυναίκα που βρίσκεται στην κλιμακτήριο, ωστόσο καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε και με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος γνωρίζει και το ιστορικό σας και να σας κατευθύνει κατάλληλα για το αν χρειάζεται να κάνετε κάποιες βασικές αιματολογικές/ορμονολογικές εξετάσεις, ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα και φυσικά αν δεν το έχετε κάνει πρόσφατα ένα τεστ-Παπ.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X