Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Aναλυτικά το νέο ημερολόγιο του ΕΝΦΙΑ
Aναλυτικά το νέο ημερολόγιο του ΕΝΦΙΑ thumbnail

Aναλυτικά το νέο ημερολόγιο του ΕΝΦΙΑ

Ένα νέο ημερολόγιο για τον ΕΝΦΙΑ έχουν πλέον μπροστά τους οι φορολογούμενοι. Περιλαμβάνει νέα ραντεβού και υποχρεώσεις με την εφορία. 

Τα ραντεβού αυτά είναι κρίσιμα για όσους θέλουν να μην βρεθούν προ εκπλήξεων στο μέλλον.

Πιο αναλυτικά:

• η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Στο τέλος κάθε επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβάλλεται μια δόση έως και το τέλος Φεβρουαρίου. Έτσι ο φόρος θα εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

• έως τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος.

• μετά τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 προκειμένου να υποβάλλουν διορθωτικές και τροποποιητικές δηλώσεις όσοι έχουν κάνει λάθη καθώς και όσοι απέκτησαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο εντός του 2014. 

Αφού υποβάλουν το διορθωτικό ή τροποποιητικό Ε9, τότε θα πρέπει να περιμένουν τη νέα εκκαθάριση προκειμένου πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί βάσει των τροποποιήσεων. 

Πρόθεση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι να μην καλούνται όλοι οι φορολογούμενοι για την προσκόμιση δικαιολογητικών όταν με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται ο οφειλόμενος φόρος. 

Μελετάται να καλούνται δειγματοληπτικά μόνο όσοι προχωρούν σε μείωση του οφειλόμενο φόρου κατά ένα σημαντικό ποσό όπως είναι για παράδειγμα άνω των 500 ευρώ.

Πότε και πώς θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ

• μετά τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός οδηγός του υπουργείου Οικονομικών με τα κυριότερα λάθη που έκαναν οι φορολογούμενοι στην συμπλήρωση του Ε9. 

Ο οδηγός θα εκδοθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην υποβολή των διορθωτικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Την Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την καταβολή της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρους Ιδιοκτησίας Ακινήτων. 

Στην τροπολογία ορίζεται ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ ούτε λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

Όποιο ποσό ΕΝΦΙΑ έχει ήδη πληρωθεί, θα συμψηφιστεί

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ψηφίσθηκε διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ποσό φόρου, το οποίο έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους θα συμψηφιστεί με το συνολικά οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X