Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Οι ανήλικοι καπνιστές της Ινδονησίας: Ενα φαινόμενο που σοκάρει
Οι ανήλικοι καπνιστές της Ινδονησίας: Ενα φαινόμενο που σοκάρει   thumbnail

Οι ανήλικοι καπνιστές της Ινδονησίας: Ενα φαινόμενο που σοκάρει

Δε γίνεται να περπατήσετε πάνω από 100 μέτρα στο κέντρο της Ινδονησίας χωρίς να συναντήσετε μία διαφήμιση τσιγάρων. Το κάπνισμα είναι τόσο διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο στη ζωή της χώρας, που ακόμα και τα παιδιά από την τρυφερή ηλικία των 4-5 έχουν ήδη εθιστεί.


Τα τσιγάρα είναι φθηνά, το lobbying είναι αμείλικτο και σχεδόν δεν υπάρχουν πληροφορίες διαθέσιμες σχετικά με τους κινδύνους του εθισμού ή των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα.


Επιπλέον, υπάρχουν μερικές κλινικές στην Ινδονησία που ισχυρίζονται ότι το κάπνισμα είναι κάτι σαν πανάκεια, είναι σε θέση να θεραπεύσει τα πάντα, από αυτισμό μέχρι ορισμένα είδη καρκίνου.


Η φωτογράφος Μισέλ Σιού ταξίδεψε στη χώρα προκειμένου να απαθανατίσει το φαινόμενο από πρώτο χέρι. Σε μια σειρά φωτογραφιών που ονομάζεται "Marlboro Boys", παρουσιάει το σοκααριστικό κοινωνικό φαινόμενο.


Οπως αναφέρει η ίδια: «Οι μικροί καπνιστές αρχίζουν από νωρίς τον κύκλο εθισμού, αλλά με κόστος υγείας για τις επόμενες γενιές. Ελπίζω ότι η δουλειά μου θα σοκάρει και θα ενημερώσει το κοινό, αφυπνίζοντας και τις αρμόδιες αρχές»


Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς το πόσο η οικονομική επιβίωση της Ινδονησίας εξαρτάται από την καπνοβιομηχανία. Τα τσιγάρα αποτελούν ένα σημαντικό σημείο της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης για τους τοπικούς καπνοκαλλιεργητές.


Οταν η Δύση βλέπει μια ταχεία μείωση των καπνιστών, η Ινδονησία κρατάει σταθερή τη ζήτηση καπνού της: Το 67% των Ινδονησίων καπνίζουν σε τακτική βάση αρχίζοντας πριν από το σχολείο. Το 2010, μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας διαπίστωσε ότι 426.000 παιδιά μεταξύ των ηλικιών 10-14 είναι καπνιστές.


Παρά τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, η κυβέρνηση της Ινδονησίας είναι διστακτική στο να ρυθμίσει τη χρήση των προϊόντων αυτών, διότι μια τέτοια κίνηση θα είναι τελικά επιζήμια για το μέλλον και την οικονομία της Ινδονησίας.


Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν Ινδονησία – μαζί με άλλες χώρες που βιώνουν παρόμοια προβλήματα – θα αποφασίσει να δαγκώσει το χέρι που την ταΐζει. Ομως, αν και όταν συμβεί αυτό, ίσως να είναι πολύ αργά για τα μικρότερα ανενημέρωτα θύματα του καπνίσματος.

www.matiastanea.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X