Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Πρόβλημα στύσης: Ένα φάρμακο που δεν φανταζόσουν!
Πρόβλημα στύσης: Ένα φάρμακο που δεν φανταζόσουν! thumbnail

Πρόβλημα στύσης: Ένα φάρμακο που δεν φανταζόσουν!

 


Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός των φαρμάκων με την ψυχοθεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία; Το 1998 κυκλοφόρησαν τα πρώτα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία που λαμβάνονταν από το στόμα, οι γνωστοί αναστολείς της φωσφοδιεσταρασης-5. Εκτοτε τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως ως πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή. 


Η Εύη Κυράνα είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις και στις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών παραγόντων που επιβαρύνουν τη λειτουργία της στύσης, με τις θεραπείες να γίνονται πιο ειδικές και πιο σύντομης διάρκειας. 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία εργασία στην οποία αναλύθηκαν όλα τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από ψυχοθεραπευτικές μεθόδους η λήψη φαρμάκων για τη στύση (Schmidt et al., 2014). 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός της φαρμακοθεραπείας με την ψυχοθεραπεία (ακόμη και μικρής διάρκειας) είχε θετικότερα αποτελέσματα από ό,τι η καθεμία από τις στρατηγικές ξεχωριστά.


Τι προσφέρει η συνδυαστική θεραπεία;


Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό και στη ζωή του άνδρα, καθώς μεταξύ άλλων έχει συσχετιστεί με χαμηλή ποιότητα ζωής, προβλήματα σχέσης, κατάθλιψη, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Οι καταστάσεις αυτές συντηρούν ή επιβαρύνουν το σεξουαλικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Κατά συνέπεια, για να αντιμετωπιστεί το σεξουαλικό πρόβλημα συχνά απαιτούνται προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν πολλές στρατηγικές ταυτοχρόνως. 

Οι συνδυαστικές θεραπείες έχουν στόχο, αφενός, να μπορέσει ο ασθενής να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες της φαρμακοθεραπείας, αφετέρου, να αντιμετωπίσει τυχόν ψυχολογικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τη σεξουαλική λειτουργία του. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνδρες ότι τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία δεν είναι αφροδισιακά, αλλά για να είναι αποτελεσματικά απαιτείται σεξουαλική επιθυμία, μειωμένο άγχος, σεξουαλικά ερεθίσματα κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον έγκυρη ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X