Παγκόσμια έρευνα: Οι ενήλικες πρέπει να διπλασιάσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών για καλύτερη υγεία

<p style="text-align: left;" align="center"><span style="font-size: small;"><strong>Σημαντικές είναι οι ελλείψεις στη διατροφή των ανθρώπων, ανά τον κόσμο, όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού <em>British Journal of Nutrition</em></strong> (Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής), και <strong>περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Έκθεση Φυτοθρεπτικών</strong> (Global Phytonutrient Report) που μόλις κυκλοφόρησε. Σύμφωνα με την έρευνα, <strong>η πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως θα έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά προκειμένου να λαμβάνει την ελάχιστη πρόσληψη πέντε μερίδων</strong> (400 γραμμάρια) ημερησίως που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, <strong>η μέγιστη πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως – 60% με 87% σε 13 γεωγραφικές περιοχές με βάση τη διατροφή – λαμβάνουν μικρότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη και χάνουν σημαντικά πλεονεκτήματα διατροφής και υγείας</strong>.</span></p>
<p style="text-align: left;"><span style="font-size: small;">H έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του Nutrilite Health Institute της Amway και υπολόγισε την πρόσληψη φυτοθρεπτικών σε 13 περιοχές. Συγκεκριμένα, αναλύει τα δεδομένα που αφορούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών της  Παγκόσμιας Επισκόπησης Υγείας του ΠΟΥ (World Health Survey) καθώς και τα δεδομένα υπολογισμών προσφοράς- εκμετάλλευσης της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization/FOA), σε συνδυασμό με δεδομένα συγκέντρωσης φυτοθρεπτικών από τις βάσεις δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία. Τα εννέα φυτοθρεπτικά που περιλαμβάνονται στην ανάλυση εντοπίζονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά και αντιπροσωπεύουν σημαντικές τάξεις φυτοχημικών (καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα).  </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Κατά τα αποτελέσματα της έρευνας, <strong>οι περισσότεροι ενήλικες παγκοσμίως δεν λαμβάνουν την ποσότητα ή την ποικιλία των φυτοθρεπτικών συστατικών</strong> – <strong>πρόκειται για οργανικές ενώσεις που εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά</strong> – που ενδεχομένως χρειάζονται για την υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας τους. Ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ενιαία επίπεδα συνιστώμενης κατανάλωσης φυτοθρεπτικών παγκοσμίως, <strong>ένας αυξανόμενος </strong></span><strong style="font-size: small;">όγκος έρευνας δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοθρεπτικά πιθανώς παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία</strong><span style="font-size: small;">, από την προαγωγή της υγείας των ματιών, των οστών και της καρδιάς μέχρι την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. </span><strong style="font-size: small;">Αρκετά φυτοθρεπτικά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα του σώματος με την πάροδο του χρόνου</strong><span style="font-size: small;">.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στοιχεία που επιβεβαιώνει και ο<strong><em> </em>Keith Randolph, Ph.D.</strong>, στρατηγικός αναλυτής διατροφικής τεχνολογίας στο Nutrilite Health Institute και συμπράττων συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο <em>British Journal of Nutrition</em> ο οποίος δήλωσε: <strong><em>«Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν μια παγκόσμια ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την πρόσληψη φυτοθρεπτικών».</em></strong></span></p>
<div>
<p><span style="font-size: small;"><strong><em> </em></strong></span></p>
</div>
<p align="center"><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong><strong>Αναλυτική αναφορά <br /> στα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας</strong><strong></strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>H επίδραση της χαμηλής κατανάλωσης και διαθεσιμότητας φρούτων και λαχανικών στην πρόσληψη φυτοθρεπτικών<br /> <br /> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην πρόσληψη φυτοθρεπτικών σε κάθε μία από τις 13 περιοχές υπό μελέτη. <strong>Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι ενήλικες που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως διέθεταν τον διπλάσιο έως εξαπλάσιο μέσο όρο πρόσληψης φυτοθρεπτικών σε σχέση με ενήλικες που κατανάλωναν λιγότερες από πέντε μερίδες ημερησίως</strong>.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Επιπλέον, η έρευνα εξετάζει την ποικιλία και διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών σε κάθε περιοχή. Δείχνει ότι <strong>ο υπολογισμός της πρόσληψης φυτοθρεπτικών ποικίλλει σημαντικά σε ορισμένες περιοχές</strong>, <strong>γεγονός που αντανακλά περιορισμένη διαθεσιμότητα ορισμένων φρούτων και λαχανικών</strong>. Τα σημαντικότερα ευρήματα περιλαμβάνουν:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Ευρωπαϊκές περιοχές</strong><strong>: </strong>Σε σύγκριση με άλλες περιοχές, οι ενήλικες των ευρωπαϊκών περιοχών, ειδικότερα της Βόρειας Ευρώπης, <strong>παρουσιάζουν πιθανώς υψηλή πρόσληψη α-καροτίνης και β-καροτίνης</strong>, που εν μέρει αποδίδεται στη σχετικά υψηλή διαθεσιμότητα καρότων. <strong>Αυτά τα φυτοθρεπτικά είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη</strong>.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Ασιατικές περιοχές:</strong> Ενήλικες στην Ασία, που περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία, <strong>παρουσιάζουν πιθανώς χαμηλή πρόσληψη ελλαγικού οξέος λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας των μούρων</strong> (berries). <strong>Το ελλαγικό οξύ έχει βρεθεί ότι είναι ζωτικό για την υγεία των κυττάρων</strong>.</span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Νότια/Κεντρική Αμερική:</strong> Ενήλικες στη Νότια/Κεντρική Αμερική ενδέχεται να <strong>παρουσιάζουν χαμηλή πρόσληψη λουτεΐνης και ζεοξανθίνης – φυτοθρεπτικών που θεωρούνται ζωτικά για την υγιή όραση</strong>– σε σχέση με ενήλικες στην Ασία ή τη Βόρεια Ευρώπη.  </span></li>
<li><span style="font-size: small;"><strong>Όλες οι Περιοχές:</strong> Φρουτώδη λαχανικά (π.χ. ντομάτες και καλαμπόκι) και τροπικά και υποτροπικά φρούτα (π.χ. μπανάνες Αντιλλών και μπανάνες) συγκαταλέγονται στα πιο ευρέως διαθέσιμα λαχανικά και φρούτα στις περισσότερες περιοχές. Σε αυτή τη βάση, <strong>οι ενήλικες ανά τον κόσμο που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά ενδέχεται να λαμβάνουν κάποια ποσότητα λυκοπενίου, το οποίο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, καθώς και α-καροτίνης, β-καροτίνης και λουτεΐνης/ζεοξανθίνης</strong>.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong><em>«Στη διατροφή του ανθρώπου είναι σημαντική τόσο η ποσότητα όσο και η ποικιλία φρούτων και λαχανικών»</em></strong>, δήλωσε η <strong>Mary</strong><strong> </strong><strong>Murphy</strong><strong>, </strong><strong>MS</strong><strong>, </strong><strong>RD</strong>, ανώτερη επιστημονική σύμβουλος στην Exponent, Inc. και μία εκ των συγγραφέων της</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">μελέτης. <strong><em>«Για να προσλαμβάνουν μια ποικιλία φυτοθρεπτικών, οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν στη συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και να καταναλώνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών»</em></strong>.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Παράγοντες που συμβάλλουν στη χαμηλή πρόσληψη φυτοθρεπτικών<br /> <br /> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ο <strong>Δρ. Randolph</strong> αναγνωρίζει ότι οι έντονοι ρυθμοί ζωής, το κόστος, η εποχική και γεωγραφική διαθεσιμότητα, καθώς και οι αντιλήψεις για την αξία των φρούτων και λαχανικών ως διατροφική<span style="text-decoration: line-through;">ς</span> πηγή<span style="text-decoration: line-through;">ς</span> μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και εν τέλει των φυτοθρεπτικών.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong><em>«Ανεξάρτητα από τον τόπο διαβίωσης, πολλοί ενήλικες σήμερα διάγουν έντονη και πολυάσχολη ζωή και/ή είναι πιθανό να έχουν περιορισμένη πρόσβαση  σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά»</em></strong>, δήλωσε ο <strong>Randolph</strong>. <strong><em>«Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους ενήλικες να καταναλώνουν ανεπεξέργαστες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, όταν αυτό είναι δυνατό. Όταν όμως η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη ή η διατροφή είναι ανεπαρκής, τα διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την κατανάλωση φυτοθρεπτικών»</em></strong>, πρόσθεσε ο <strong>Randolph</strong>.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" width="212">
<p align="center"><span style="font-size: small;"><strong>Βασικά Συμπεράσματα</strong></span></p>
</td>
<td valign="top" width="338">
<p align="center"><span style="font-size: small;"><strong>Βασικά Ευρήματα</strong></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="212">
<p><span style="font-size: small;"><strong>Η πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως δεν καταναλώνει την ελάχιστη ποσότητα φρούτων και λαχανικών που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι περισσότεροι θα έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιάσουν την τρέχουσα κατανάλωσή τους για να μπορούν να συμβαδίσουν με την παγκόσμια σύσταση ελάχιστης κατανάλωσης.</strong><strong> </strong><strong>Εμπόδια στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ενδέχεται να αποτελούν: οι έντονοι ρυθμοί ζωής, το κόστος, η εποχική και γεωγραφική διαθεσιμότητα.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
</td>
<td valign="top" width="338">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Το 60-87% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν καταφέρνει να καλύψει τη συνιστώμενη ελάχιστη πρόσληψη πέντε μερίδων (ή 400 γραμμαρίων) φρούτων και λαχανικών ημερησίως.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ανάμεσα σε αυτούς που καταναλώνουν λιγότερες από πέντε μερίδες την ημέρα («άτομα χαμηλής κατανάλωσης»), η μέση κατανάλωση αντιστοιχεί σε περίπου το ένα-τρίτο έως το μισό της ελάχιστης συνιστώμενης ποσότητας.</span></li>
</ul>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="212">
<p><span style="font-size: small;"><strong>Λίγες κατηγορίες φρούτων και λαχανικών είναι πιθανό να καταναλώνονται ευρέως ανά τον κόσμο εξαιτίας της διαθεσιμότητά τους.</strong></span></p>
</td>
<td valign="top" width="338">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Τα φρούτα και λαχανικά που είναι πιο συχνά διαθέσιμα στις υπό εξέταση περιοχές και παραδείγματα των φυτοθρεπτικών που περιέχουν αποτελούν:</span>
<ul>
<li><strong><em>Φρουτώδη λαχανικά</em></strong>, όπως ντομάτες (άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο), καλαμπόκι (λουτεΐνη/ζεαξανθίνη) και μελιτζάνες (ανθοκυανιδίνη).</li>
<li><strong><em>Τροπικά και υποτροπικά φρούτα</em></strong>, όπως μπανάνες Αντιλλών (άλφα-καροτίνη και βήτα-καροτίνη), μάνγκο (βήτα-καροτίνη), παπάγια (βήτα-κρυπτοξανθίνη) και γκουάβα (λυκοπένιο).</li>
</ul>
</li>
</ul>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="212">
<p><span style="font-size: small;"><strong>Η ποικιλία και η ποσότητα των φυτοθρεπτικών που καταναλώνονται ενδέχεται να ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή με βάση τις διαφορές στην κατά τόπους διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών.</strong></span></p>
</td>
<td valign="top" width="338">
<p><span style="font-size: small;"><strong><em>Φρούτα</em></strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Τα εσπεριδοειδή είναι συχνά διαθέσιμα στην Αμερική, την Αυστραλία,  και τη Νότια/Κεντρική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή, αλλά λιγότερα συχνά σε άλλες περιοχές.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τα πεπόνια είναι περισσότερο διαθέσιμα στην Ανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή και την Ασία σε σχέση με άλλες περιοχές.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τα πομοειδή (μηλοειδή) είναι κυρίως διαθέσιμα σε ευρωπαϊκές περιοχές.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong><em><br /> Λαχανικά</em></strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Τα κραμβοειδή λαχανικά είναι περισσότερο διαθέσιμα στην Ασία, τη Νότια Αφρική και τη Δυτική, Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τα ριζώδη λαχανικά είναι κυρίως διαθέσιμα σε ευρωπαϊκές περιοχές.</span></li>
</ul>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;"> <strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong> </strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>

Σχετικά άρθρα