Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συντάξεις :Ολοι σε ένα ταμείο από το 2017
Συντάξεις :Ολοι σε ένα ταμείο από το 2017  thumbnail

Συντάξεις :Ολοι σε ένα ταμείο από το 2017

Τη λειτουργία από το 2017 ενός ταμείου συντάξεων για όλους με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών αποφάσισε και προωθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για το Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΕΑΤ) για τους συνολικά 11,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους της χώρας.

Το μέτρο, που προβλέπεται, σύμφωνα με "Τα Νέα", ως εναλλακτικό σενάριο και στο προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα η οποία και το υποστηρίζει. Το νέο ταμείο-γίγας θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Αντίστοιχα, η είσπραξη εισφορών, η οικονομική διαχείριση και η απονομή συντάξεων θα ακολουθούν ενιαίους κανόνες.

Το νέο υπερταμείο θα αφορά 5.972.215 ενεργούς ασφαλισμένους και 2.657.568 συνταξιούχους, αλλά και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους. Ηδη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του ΕΕΑΤ προωθούνται τα παρακάτω δύο μέτρα:

1. Δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων. Ο νέος φορέας θα απονέμει συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα Άτλας, που θα περιλαμβάνει ψηφιοποιημένο, ολόκληρο τον εργασιακό βίο και τις διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κάθε ασφαλισμένου.

2. Δημιουργία Ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων υπό τη φορολογική διοίκηση με την ενδιάμεση συνδρομή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες.Θα προηγηθούν το 2015 και με βάση το πόρισμα της μελέτης του ΚΕΠΕ τα εξής:

• Ενοποίηση επικουρικών-εφάπαξ υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, σε ανεξάρτητους τομείς.
• Αναδιοργάνωση υπηρεσιών ΙΚΑ.
• Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων – ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ. Σε δεύτερη φάση, ένταξη του νέου Ταμείου στο ΙΚΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.
• Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε μοντέλο Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.
• Σταδιακή ενοποίηση των καταστημάτων της περιφέρειας σε ένα 6μηνο, υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, για σύνταξη, εξυπηρέτηση του πολίτη και Κέντρα Εξυπηρέτησης Απονομής Σύνταξης και Επεξεργασίας Παροχών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όπως τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο. Το αποτέλεσμα είναι να μην επιτυγχάνονται οι εξοικονομήσεις πόρων που είχαν σχεδιαστεί και το σύστημα να παραμένει εξαιρετικά δαπανηρό.


Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X