Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οριστικό «διαζύγιο» στις σχέσεις Βενιζέλου-Παπανδρέου
Οριστικό «διαζύγιο» στις σχέσεις Βενιζέλου-Παπανδρέου  thumbnail

Οριστικό "διαζύγιο" στις σχέσεις Βενιζέλου-Παπανδρέου

Την οριστική ρήξη των σχέσεών του με τον Γιώργο Παπανδρέου, επικύρωσε χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, ξεκινώντας από την απουσία του από τον εορτασμό της επετείου 40 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Σχολίασε τις αποδοκιμασίες εναντίον του δύο μέρες νωρίτερα ενώ στηλίτευσε ως και τις επιλογές του κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Μιλώντας για τις αποδοκιμασίες εις βάρος του τη Δευτέρα στα εγκαίνια έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για συμπεριφορές που "δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατία, πολιτικό πολιτισμό, προοδευτικό ήθος", υποστηρίζοντας ότι "προσβάλλουν την παράταξη και βιάζουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές". 

Σημειώνοντας ότι τέτοια φαινόμενα "δεν ανήκουν στην παράταξη", τόνισε τον θεσμικό ρόλο του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο παραβρέθηκε στα εγκαίνια. 


Real.gr ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 40ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ by realmedialive 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το κόμμα βρέθηκε απαράσκευο για τη διαχείριση της κρίσης. "Αυτό φαίνεται τώρα που κάποιοι που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μετακυλύουν με εντυπωσιακή άνεση την ευθύνη σε αυτούς που σηκώνουν ακόμη τώρα το βάρος αγόγγυστα νέα στελέχη, ή στελέχη παλαιότερα που δεν μετείχαν στον πυρήνα της εξουσίας", είπε, αποδίδοντας στον πρώην πρωθυπουργό και την επιλογή να σηκώσει όλο το βάρος μόνο του το ΠΑΣΟΚ αντί να ζητήσει συστράτευση εθνικού χαρακτήρα στη διαχείριση της κρίσης, όπως ο ίδιος το είχε προτείνει. 

"Και το χειρότερο: το ΠΑΣΟΚ επέδειξε, επιδείξαμε δηλαδή αμφιθυμία και ενοχή στο επίπεδο των ηγετικών και ευνοημένων στελεχών μας. Το ζήσαμε ακόμη και προχθές αυτό, με τρόπο που αγγίζει τα όρια όχι της ηθικής, αλλά της λογικής πρόκλησης", συνέχισε. 

Ως είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ακόμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "απάντησε" και για τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε το κόμμα του στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά. 

"Η μετάβαση από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, δηλαδή σε μια Κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του κ. Καρατζαφέρη, δεν ήταν προϊόν καμίας συνωμοσίας. Ήταν μια επιλογή, που είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2011 με τη διατύπωση πρότασης για συνεργασία μόνο με τη Νέα Δημοκρατία με άλλο Πρωθυπουργό", είπε, χρεώνοντας παράλληλα στον Γιώργο Παπανδρέου την επιλογή να μην πάει σε εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές του 2010, ούτε καν τον Νοέμβριο του 2011, αλλά να περιμένει να τις προκαλέσει το 2012 η ΝΔ. 

Απαντώντας σε μία άλλη "υφέρπουσα συνωμοσιολογία", όπως είπε, θύμισε με νόημα ότι "οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα διαπρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΔΗΜΑΡ ή φλερτάρουν με νέα σχήματα είχαν συγκεκριμένη θέση στους εσωτερικούς συσχετισμούς του ΠΑΣΟΚ"…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε και στα περί "οβιδιακών μεταμορφώσεων" του ΠΑΣΟΚ που του καταλόγισε ο προκάτοχός του στην προεδρία του κόμματος δύο μέρες νωρίτερα. Αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε μεταμόρφωση και μίλησε αντίθετα για μία "πολιτική συμμαχιών που αναπτύξαμε για να μη συσπειρωθούν περιφερειακοί ή ιδεολογικοί και πολιτικοί μας αντίπαλοι εναντίον του ΠΑΣΟΚ με την ενθάρρυνση παραγόντων του ΠΑΣΟΚ"…

Αναφερόμενος στην πορεία του μέσα στο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε από το ότι στάθηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 όταν βρέθηκε κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ επιφύλαξε στον εαυτό του τον ρόλο εκείνου που διασφάλισε την ενότητα του χώρου στην κόντρα του 2007, και μάλιστα υπό "συνθήκες τριτοκοσμικού φασισμού", όπως είπε. 

Μίλησε για τον "αγώνα" του στη Βουλή το 2008-2009 για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και για εκείνον να αποτρέψει το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009. Θύμισε το "τεράστιο βάρος" της οικονομικής πολιτικής που δέχθηκε να αναλάβει τον Ιούνιο του 2011, ενώ υποστήριξε πως ήταν εκείνος που απέτρεψε την "καταστροφή" ενός δημοψηφίσματος με ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ". 

"Ανέλαβα την ηγεσία ενός ΠΑΣΟΚ όχι του 44%, αλλά του 4% των δημοσκοπήσεων για τις οποίες με ρωτούσαν συνεχώς στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Δεν έκανα καριέρα χάρις στο ΠΑΣΟΚ, δεν κάνω καριέρα ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι αρχηγός ενός μικρού ιδιόκτητου, προσωπικού κόμματος. Επιτελώ καθήκον με πολύ σαφείς στόχους, εθνικούς και παραταξιακούς. Το επιτελώ με θεσμικούς όρους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα", είπε.


Real.gr ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 40ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ by realmedialive 

Σε μία ομιλία που επικύρωσε το χάσμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε στην πορεία προς την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, όλων μαζί, υπό έναν μόνο όρο. 

"Προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς όρους, χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά υπάρχει ένα κριτήριο: προχωράμε όλοι μαζί, όσοι πράγματι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν του εκλογικού κέντρου. Έναν όρο θέτω. Μόνο έναν! Έναν όρο: να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν", είπε, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο "παπανδρεϊκό" μπλοκ για μέρος του οποίου καλλιεργούνται επί μήνες οι φήμες ότι δεν στήριξε την "Ελιά" στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σκληρή κριτική και από Σημίτη

Σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου περιείχε και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Μιλώντας για προσωπικές στρατηγικές και άλλες παθογένειες του χώρου, αναφέρθηκε στην εκδήλωση της Δευτέρας για να πει πως "δείχνει ότι κάποιοι παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους".


VIDEO-ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ by realmedialive 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην περίφημη φράση του Γιώργου Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 2009 ότι "λεφτά υπάρχουν" για να θυμίσει "πόσο κόστισε στην χώρα", πλην όμως συντάχθηκε απολύτως με τη λογική των τομών ως μακροχρόνια απάντηση στις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, επιτιθέμενος αυτή την φορά στην κυβέρνηση για την διστακτικότητα που δείχνει σε μέτρα, όπως αυτά που ευνοούν την αξιολόγηση και τη ρήξη με τις πελατειακές λογικές. 

Ο πρώην πρωθυπουργός, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις πρακτικές τύπου επιδοτήσεων στους ροδακινοπαραγωγούς, που θα λείψουν από την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια, αλλά και στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και όλη την κυβέρνηση για τις "κόκκινες γραμμές" που χαράσσει πριν από κάθε διαπραγμάτευση. 

"Η χώρα έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, σοβαρότητα, δουλειά με σχέδια, προοπτικές, θέληση για αλλαγή", είπε, επαναλαμβάνοντας σε δύο σημεία της ομιλίας του την ανάγκη αναζήτησης νέων προσώπων και νέων ιδεών. 

"Να προχωρήσουμε με θάρρος, φαντασία, συναίσθηση ευθύνης. Όχι για να επιδιώξουμε μια επανάληψη του 1974, ένα νέο ιδανικό ΠΑΣΟΚ", όπως είπε, αλλά για να μπουν οι βάσεις για ένα νέο μεγάλο κίνημα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης.
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X