Αρχική / Teens / Πώς να βοηθήσεις το παιδί που δεν πέρασε στις πανελλαδικές;
Πώς να βοηθήσεις το παιδί που δεν πέρασε στις πανελλαδικές; thumbnail

Αλεξάνδρα αναγνώστρια του boro.gr

Πώς να βοηθήσεις το παιδί που δεν πέρασε στις πανελλαδικές;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΕΓΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΤΗ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης ΚατσαρόςΟ όρος "αποτυχία" στις εξετάσεις(φαντάζομαι μιλάτε για τις πανελλήνιες ή κάτι αντίστοιχο) έχει να κάνει κυρίως με τον στόχο που έχει ο κάθε "αποτυχών". Δηλαδή αν στοχεύει κάπου πολύ συγκεκριμένα οι πιθανότητες να πετύχει αυτό το στόχο μικραίνουν. Ο Carl Jung, εξηγώντας αυτή την αναλογία είπε κάποτε πως "η δημιουργία ενός νέου πράγματος δεν επιτυγχάνεται ακριβώς από τη διάνοια αλλά από το ένστικτο παιχνιδιού που απορρέει από μια εσωτερική αναγκαιότητα. το δημιουργικό μυαλό παίζει με τα αντικείμενα που αγαπά" Σ'αυτό το πλαίσιο είναι βοηθητικό ο γιος σας να ξαναδώσει εξετάσεις διότι τα πράγματα που γίνονται "μια κι έξω" προκαλούν ένα άγχος που δρα κατασταλτικά αφού η μια και μοναδική προσπάθεια απαιτεί εξοντωτική προετοιμασία. Για να πετύχει κάποιος χρειάζεται να έχει την αίσθηση του ότι έχει "κι άλλες προσπάθειες" ή όπως λέγανε παλιά τα παιδιά όταν παίζανε ηλεκτρονικά παιχνίδια "κι άλλες ζωές". Το "δεν πειράζει, ξαναπροσπάθησε" δε μειώνει σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο τη σοβαρότητα του στόχου αλλά βοηθά να οργανωθεί η προσπάθεια πιο επισταμένα και σε περιπτώσεις μη ρεαλιστικού στόχου να αναθεωρηθεί αυτός ο στόχος έτσι ώστε να βιωθεί η επιτυχία. 

 

Είναι σαφές πως νιώθετε μια απογοήτευση. Η απογοήτευση έχει πάντα μέσα της την έννοια του "χαμένου χρόνου". Και ο "χαμένος χρόνος" έχει πάντα την έννοια του τέλους μέσα του γιατί αν ήταν άπειρος ο χρόνος δεν θα σκεφτόμασταν πως κάνοντας άκαρπες προσπάθειες "χάσαμε" μέρος του. Ο χρόνος λοιπόν και το τέλος του, δηλαδή το άγχος νικιέται με την χωρητικότητα και αυτή εκδηλώνεται στην περίπτωση μιας νέας προσπάθειας με την υποστήριξη. Σας προτείνω να στηρίξετε το γιο σας στην επόμενη προσπάθειά του, όχι τονίζοντας τα περσινά λάθη αλλά επισημαίνοντας τη φετινή δημιουργικότητα. Για να εμπνευστείτε ως προς αυτό σκεφτείτε πράγματα που σας κάνουν να καμαρώνετε για το γιο σας και εκφράστε τα με τρόπο που να τον βοηθά στο φετινό του στόχο. 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X