Το… φιλμ της ζωής του τιμονιέρη της Εθνικής (video)

Ο Κορυδαλλιώτης που έχει γούρι τη… νεκροφόρα, πρότυπο τον Γιαννάκη, λατρεύει το ιταλικό ντύσιμο και το Μπιλμπάο, πηγαίνει σε μουσεία και έμαθε μπάσκετ από τον «τεράστιο» Κρέζιμιρ Τσόσιτς.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος με λίγα λόγια τον Φώτη Κατσικάρη. Ισως το πιο περίεργο είναι η νεκροφόρα. Την είδε στον δρόμο ενώ πήγαινε στο γήπεδο πριν από έναν δύσκολο αγώνα της ΑΕΚ. Η ομάδα νίκησε και από τότε όποτε βλέπει κάποια στο δρόμο το θεωρεί καλό σημάδι.

Γεννημένος στις 16 Μαΐου του 1967 στη Νίκαια, ξεκίνησε την καριέρα του στον Ιωνικό Νίκαιας και έκανε την πρώτη εμφάνιση του στη Α1 σε ηλικία μόλις 15 ετών. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη στο κλειστό της Νίκαιας με έναν θείο του. Επίσκεψη, η οποία αρκούσε έτσι ώστε ο επτάχρονος τότε Φώτης να λατρέψει το μπάσκετ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη. «Ήταν ένας αγώνας Ιωνικού-Ολυμπιακού που με πήγε ένας θείος μου. Είχε πεθάνει ο πατέρας του Γιαννάκη και αυτός πήρε το ματς μόνος του απέναντι στην μεγάλη ομάδα που είχαν τότε οι ερυθρόλευκοι με Μελίνι, Καστρινάκη, Διάκουλας και Γιατζόγλου», έχει πει ο ίδιος.
Θα παίξει στον Ιωνικό, με προπονητή μάλιστα κάποιο φεγγάρι τον Παναγιώτη Γιαννάκη στα τμήματα υποδομής, συνέχεια στο Σπόρτιγκ, την ΑΕΚ επί έξι χρόνια και το Ηράκλειου. Συνολικά έπαιξε 197 παιχνίδια στην Α1.

Ο Τσόσιτς που τον έκανε να σκεφθεί διαφορετικά
Στην ΑΕΚ θα έχει την τύχη να γνωρίσει ως προποντή του τον Κροάτη Κρέζιμιρ Τσόσιτ, μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του γιουγκοσλαβικού αθλητισμού και του Παγκόσμιου μπάσκετ. Εχει πει ότι οφείλει πολλά στον Κρέζιμιρ Τσόσιτς -έφυγε από τη ζωή σε ηλικίοα μόλις 46 ετών- για τον τρόπο με τον οποίο έμαθε να αντιλαμβάνεται το μπάσκετ.
«Η συνεργασία με τον Τσόσιτς με έκανε να σκεφτώ το παιχνίδι διαφορετικά, να δω το μπάσκετ από μια διαφορετική οπτική και να φυτέψω επί της ουσίας τον πρώτο σπόρο για την προπονητική μου καριέρα», έχει δηλώσει ο Κατσικάρης .

«Εσύ, βρε, πρέπει να γίνεις μάνατζερ»
Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 1998, ανέλαβε θέση βοηθού προπονητή στην ΑΕΚ. Από το 1999 έως και το 2003 διατέλεσε βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Ντράγκαν Σάκοτα στην ΑΕΚ, στην πιο επιτυχημένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της ΑΕΚ, καθώς κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα Ελλάδας, αλλά και 1 Κύπελλο Σαπόρτα.
«Εσύ, βρε, πρέπει να γίνεις μάνατζερ, είσαι ωραίο παιδί με γυαλάκια, μιλάς αγγλικά», του είχε πει ο Ιβκοβιτς . Ευτυχώς ο Κατσικάρης δεν τον άκουσε. Οσον αφορά τα μυωπικά γυαλάκια, ο αστικός μύθος λέει ότι δεν έχει μυωπία και ότι τα φορά για να φαίνεται πιο σκληρός απέναντι στους παίκτες του, όταν αυτό χρειάζεται.
Έπειτα από πέντε χρόνια στο πόστο του βοηθού στην ΑΕΚ, προωθήθηκε σε πρώτο προπονητή της ομάδας, θέση την οποία διατήρησε για δύο σεζόν (2003-04, 2004-05). Ως πρώτος προπονητής, ο Κατσικάρης οδήγησε την ΑΕΚ στους τελικούς των πλέι οφ στο ελληνικό πρωτάθλημα και στη φάση των 16 της Ευρωλίγκας την αγωνιστική περίοδο 2004-05. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέδειξε νέους παίκτες όπως ο Νίκος Ζήσης και ο Γιάννης Μπουρούσης.

Ο Κατσικάρης ανέλαβε στη συνέχεια την τεχνική ηγεσία της ρωσικής Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Με την Ντιναμό τερμάτισε στη 2η θέση του ρωσικού πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο και τελικά η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης κατετάγη 3η μετά τα πλέι οφ στη σεζόν 2005-06. Η Ντιναμό όμως εκείνη την εποχή χρεοκόπησε με αποτέλεσμα ο Κατσικάρης να φύγει από τη Ρωσία. Τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ισπανικής Πάμεσα Βαλένθια. Εκεί εργάστηκε για δύο χρόνια, αλλά, καθώς έφτασε μόνο μέχρι τα προημιτελικά του ισπανικού πρωταθλήματος, απολύθηκε το Νοέμβριο του 2008.

Στάση… Μπιλμπάο
Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε ως προπονητής τον Άρη, αντικαθιστώντας τον Αντρέα Ματσόν. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2010, και μετά από ήττα του Άρη από τον ΠΑΟΚ, ο Κατσικάρης παραιτήθηκε. Λίγες ημέρες αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπιλμπάο, η οποία βρισκόταν στην προτελευταία θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, με ρεκόρ νικών-ηττών 4-17. Με προπονητή τον Κατσικάρη, η Μπιλμπάο απέφυγε τον υποβιβασμό, αλλά για μία νίκη δεν κατάφερε να συμμετάσχει στα πλέι οφ. Έφτασε όμως μέχρι το φάιναλ φορ του EuroCup. Tην επόμενη σεζόν, η Μπιλμπάο έφτασε μέχρι τους τελικούς των πλέι οφ στην Ισπανία, αποκλείοντας τη Βαλένθια στα προημιτελικά και τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά. Έχασε από τη Μπαρτσελόνα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ισπανίας, αλλά η 2η θέση, μετά τα πλέι οφ, ήταν η υψηλότερη στην ιστορία της ομάδας. Αυτή η 2η θέση οδήγησε τη Μπιλμπάο στην απευθείας πρόκριση στη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Τη σεζόν 2011-12 στην Ευρωλίγκα ο Κατσικάρης οδήγησε τη Μπιλμπάο μέχρι τους προημιτελικούς όπου αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ στο πρωτάθλημα Ισπανίας τερμάτισαν έκτοι και αποκλείστηκαν στα προημιτελικά των πλέι οφ. Το 2012 συμφώνησε να αναλάβει παράλληλα προπονητής της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, αρχής γενομένης από το Ευρωμπάσκετ του 2013 στη Σλοβενία αλλά παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2013 μετά την απομάκρυνση τον γενικού διευθυντή της ομάδας. Τον Ιούνιο 2014 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνική Ελλάδος κάτι που αποτελούσε πάντα ένα από τα όνειρά του.

Η Κατερίνα, το «Μικρό Mercedes και το ποδόσφαιρο
Ο Φώτης Κατσικάρης είναι παντρεμένος εδώ και 18 χρόνια με την Κατερίνα με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο και μια κόρη. Τη γνώρισε ένα βράδυ στο μπαρ, «Μικρό Mercedes, στη Γλυφάδα, μπασκετικό στέκι της εποχής. Τότε η Κατερίνα εργαζόταν στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών της οικογένειάς της στο Καλαμάκι.
Ο τόπος λατρεύει είναι η Ισπανία αν και τα περισσότερα ταξίδια του τα κάνει στην Ιταλία. Όμως είναι απόλαυση για τον ίδιο ένα καφές στο Βορρά της Ιβηρικής χερσονήσου, ή η επίσκεψη σε ένα μουσείο. Οσον αφορά την Ιταλία, εκεί κάνει τα ψώνια του καθώς του αρέσει να είναι κομψά ντυμένος. Του αρέσουν κι άλλα πράγματα όπως τα χειροποίητα παπούτσια, το Ισπανικό φαγητό, το καλό κρασί και το τσιγάρο.  
Βλέπει ποδόσφαιρο, συνήθως Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αλλά κάποιες φορές και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίλαν ενώ… βγάζει το καπέλο σε Ρονάλντο και ο Μέσι.

Και… ηθοποιός
Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι έχει περάσει και την τηλεόραση. Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για το πέρασμά του από το σίριαλ “Αχ Ελένη” του Μega, πριν από 22 χρόνια, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ράντου. Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός κάνει guest εμφάνιση και συστήνεται ως …Φώτης. Δείτε το βίντεο:

 

Σχετικά άρθρα