Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πότε πρέπει το παιδί να πει τις πρώτες λέξεις;
Πότε πρέπει το παιδί να πει τις πρώτες λέξεις;  thumbnail

Πότε πρέπει το παιδί να πει τις πρώτες λέξεις;

Είναι ίσως από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές για κάθε γονιό να ακούει το μωράκι του να λέει τις πρώτες του λέξεις. Αυτή η στιγμή δεν είναι η ίδια για όλα τα παιδιά. Ωστόσο, τα περισσότερα αρθρώνουν 3-5 λέξεις μέχρι να κλείσουν τον πρώτο χρόνο, ενώ ήδη από τους 6 μήνες θα το ακούσετε να βγάζει κραυγούλες όπως "μα-μα" ή "μπα-μπα" προσπαθώντας να μιμηθεί χωρίς, όμως, να συνειδητοποιεί τη σημασία αυτών που λέει. 

Αρχικά, το μωρό σας μαζεύει πληροφορίες, φτιάχνει το λεξιλόγιό του ακούγοντάς σας να μιλάτε. Η περίοδος που μαθαίνει να συντονίζει τη γλώσσα και το στόμα του για να βγάλει τους πρώτους ήχους μπορεί να κρατήσει περισσότερο για κάποια παιδιά.

Κατά τους 3 πρώτους μήνες της ζωής του, το βρέφος μαθαίνει να επικοινωνεί σταδιακά μαζί σας. Ο πρώτος τρόπος είναι το κλάμα. Γύρω στους 4-6 μήνες αρχίζει να βγάζει τις πρώτες κραυγές, τις οποίες αργότερα θα χρησιμοποιήσει για να σχηματίσει τις πρώτες λέξεις, ενώ αρχίζει να αντιδρά χαμογελώντας. 

Μεταξύ 7 και 12 μηνών, το παιδάκι σας θα καταλαβαίνει περίπου τί του ζητάτε και θα μπορεί να μιμηθεί κάποιους ήχους και χειρονομίες σας, ενώ γύρω στους 11 με 14 μήνεςθα αρχίσει να λέει τις πρώτες λέξεις. Μέχρι τους 18 μήνες θα είναι ικανό να αρθρώνει περίπου 20.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν κάποιο άλλο παιδάκι μιλήσει νωρίτερα ή λέει περισσότερες λεξούλες από το δικό σας. Σύντομα θα τα καταφέρει και εκείνο!


Διαβάστε περισσότερα στο www.manamia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X