Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Καρδιοπάθειες και σεξ: Τι πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας
Καρδιοπάθειες και σεξ: Τι πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας  thumbnail

Καρδιοπάθειες και σεξ: Τι πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, περίπου ένα εκατομμύριο άτομα στη Βρετανία δεν είναι πια σεξουαλικά ενεργά, εξαιτίας του καρδιαγγειακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

Οι ειδικοί μπορεί να υποστηρίζουν ότι κάθε καρδιοπαθής θα πρέπει να συζητά ανοιχτά με τον ιατρό του, σχετικά με το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας, φαίνεται όμως ότι το 1/5 των καρδιοπαθών, το 19% δηλαδή, θεωρεί αδύνατο να ξεκινήσει εκ νέου τη σεξουαλική του ζωή , ενώ το 32% έχει σεξουαλικές επαφές λιγότερο συχνά, εξαιτίας του καρδιολογικού προβλήματος. Ένας στους 5 ασθενείς φοβάται ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή, ή ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ.

Στην ερευνητική διαδικασία έλαβαν μέρος 1511 ασθενείς εκ των οποίων το 14% ανέφερε ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ, εξαιτίας των συναισθηματικών επιπτώσεων που έχει η κατάσταση της υγείας τους. Παράλληλα, το 46% των ανδρών αποκάλυψε ότι εμφάνισε στυτική δυσλειτουργία σαν παρενέργεια της θεραπείας που λάμβαναν. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, εντοπίστηκε στο ότι το 30% δε είχε συζητήσει το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας με κανέναν, συμπεριλαμβανομένου και του θεράποντος ιατρού, ενώ το 8% δήλωσε ότι θα ήθελε να λάβει επαγγελματική βοήθεια, αλλά δεν μπορούσε.

Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής όλων των ατόμων, αλλά φαίνεται ότι δεν του δίνεται η απαραίτητη προσοχή σε επίπεδο συμβουλευτικής και καθοδήγησης από τους επαγγελματίες υγείας. Προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία, για παράδειγμα, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Είναι απαραίτητη όμως, σε μια πρώτη φάση, η αναγνώριση των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. 

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να νιώθουν ότι μπορούν με άνεση να μιλήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή και οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν προληπτικά υποστήριξη αναφορικά με το κομμάτι της σεξουαλικότητας, για όποιον την έχει πραγματικά ανάγκη.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X