Αρχική / Διάφορα (old articles) / Έρευνα – Πώς νιώθουν οι γυναίκες για τα στήθη τους;
Έρευνα - Πώς νιώθουν οι γυναίκες για τα στήθη τους; thumbnail

Έρευνα – Πώς νιώθουν οι γυναίκες για τα στήθη τους;

Το συγκλονιστικό σημείο σχετικά με το φωτογραφικό πρότζεκτ της Laura Dodsworth δεν είναι το γεγονός ότι βλέπουμε γυμνά στήθη σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα αλλά η συνειδητοποίηση ότι οι μη – πειραγμένες φωτογραφίες από ανομοιόμορφα στήθη είναι σπάνιες και δεν υπάρχουν πολλές. “Βλέπουμε φωτογραφίες από γυναικεία στήθη συνεχώς αλλά δεν είναι αληθινές. Δημιουργούν μία μη-κολακευτική σύγκριση και ταυτόχρονα και ένα άπιαστο ιδανικό. Ο σκοπός μου είναι να δείξω τις γυναικείες μορφές όπως πραγματικά είναι και να μεταδώσω την ιδέα πως τα σώματα δεν είναι ομοιόμορφα και πως δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος ομορφιάς”, αναφέρει η φωτογράφος. Με άλλα λόγια “ειλικρινής και ρεαλιστική φωτογράφιση".


Η φωτογράφος πήρε συνέντευξη από όλες τις γυναίκες που πήραν μέρος, αρχίζοντας τις ερωτήσεις σχετικά με το πώς αισθάνονται για τα στήθη τους. Χαρακτηριστικά, αναφέρει πως οι συνεντεύξεις έγιναν πιο συναισθηματικές από ότι αναμενόταν. “Διαπίστωσα ότι ενώ τα στήθη είναι ενδιαφέροντα από μόνα τους, παίζουν καταλυτικό ρόλο στη συζήτηση για σχέσεις, για την εικόνα του σώματος και για το γεγονός ότι μεγαλώνουμε και γερνάμε." Στο τέλος καταλήγει πως τα στήθη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία της γυναικείας ομορφιάς και όχι μόνο.


Οι συμμετέχοντες κυμαίνονται από τις ηλικίες 19 έως 101 και περιλαμβάνουν μία ιερέα, μία χορεύτρια, επιζώντες από καρκίνο και γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η ανωνυμία που υποσχέθηκε στις συμμετέχοντες έπαιξε σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι οι συνεντεύξεις αποδείχθηκαν να είναι αληθινές και ειλικρινείς!


"Συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα στήθη μαζί, ελπίζω πως θα αλλάξω τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει τα ερωτογενή σημεία του γυναικείου σώματος. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως οι φωτογραφίες στα περιοδικά δεν είναι αληθινές!” αναφέρει η φωτογράφος του πρότζεκτ.


Ηλικία 21 χωρίς παιδιά"Οι άνδρες με κοιτούν διαφορετικά από τότε που μεγάλωσε το στήθος μου"


Μου αρέσουν πολύ τα στήθη μου. Δεν είναι ούτε πολύ μεγάλα αλλά ούτε και κρεμαστά. Δεν είναι τα καλύτερα που έχω δει αλλά ούτε και τα χειρότερα. Ο πατέρας μου είναι Τούρκος και Μουσουλμάνος και η μητέρα μου Εβραία. Είμαι άθεη αλλά έχω αυτό το περίεργο μείγμα εθνοτήτων. Όταν βρίσκομαι με τη μουσουλμάνικη οικογένεια μου, πάντα σκέφτομαι τι να φορέσω για να μην φαίνεται το στήθος μου.


Πιστεύω πως τα περιοδικά κάνουν πολύ κακό στα νέα κορίτσια. Είναι σαν να μας επιβάλουν το σημείο αναφοράς του τι είναι ομορφιά και πως πρέπει να είναι τα σώματα μας. Οι άνδρες κοιτάνε τις φωτογραφίες και αναζητούν την ομορφιά μόνο των μοντέλων. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να είμαι ελκυστική για τους άνδρες.


Έχω παρατηρήσει πως οι άνδρες με κοιτούν διαφορετικά από τότε που μεγάλωσε το στήθος μου. Απλώς δεν μου άρεσε το γεγονός ότι με ορίζουν τα στήθη μου. Είμαι γυναίκα και θέλω να είμαι με έναν άντρα ο οποίος θα αγαπήσει εμένα και όλο το σώμα μου, ακριβώς έτσι όπως είναι. Αλλίως θα βρίσκαμε συντρόφους μέσω παραγγελίας με συγκεκριμένες αναλογίες και προδιαγραφές.


Ηλικία 33 με 2 παιδιά“Ο Θεός δίνει ζωή και δημιουργεί και ως γυναίκα μπορείς να ταυτιστείς με αυτό


Τα στήθη μου έχουν μικρύνει σε σχέση με το πως ήταν κάποιους μήνες πριν. Σταμάτησα να θηλάζω την κόρη μου πριν από δύο μήνες όταν έκλεισε το πρώτο χρόνο της ζωής της. Δεν στεναχωριέμαι για αυτό αλλά τα ρούχα μου έχουν αλλάξει. Κομμάτια που παλιά έδειχναν ωραία πάνω μου, τώρα παραείναι φαρδιά. Εργάζομαι ως ιερέας και αναγκάζομαι να φοράω πουκάμισα γραφείου που έρχονται μέχρι το λαιμό. Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι κατά τη διάρκεια της μητρικής άδειας, απολάμβανα πολύ το ότι φορούσα μπλούζες με μεγάλο ντεκολτέ. Μαύριζα από τον ήλιο και ένιωθα παραπάνω γυναίκα κάτι το οποίο έβγαινε από μέσα μου.


Ένιωθα τελείως άνετα όταν θήλαζα τα παιδιά μου ακόμα και μέσα στην εκκλησία. Άλλωστε  ο Χριστός έχει πει για το ψωμί και το κρασί: “Αυτό είναι το σώμα μου, σπάσμενο για εσάς, κάντε το και εσείς εις την μνήμη μου και αυτό είναι το αίμα μου, το οποίο δίνεται σε εσάς."
Καθώς θήλαζα το μωρό εκείνη τη στιγμή της προσευχής, η εικόνα του Ιησού να ταϊζει τους μαθητές του στο τελευταίο δείπνο ήρθε και κατέκτησε το μυαλό μου.”


Ο Χριστιανισμός σαν θρησκεία είναι υπέυθυνος κατά πολύ για το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται αρνητικά με το σώμα τους και ντρέπονται για τη σεξουαλικότητα τους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι άντρες νιώθουν ευάλωτα μπροστά στη μοναδική δύναμη που έχει η γυναίκα – αυτή του να δημιουργεί ζωή αλλά και να θρέφει. Τέλος, θα ήθελα να ενθαρρύνω τις γυναίκες να αισθάνονται άνετα μέσα στην εκκλησία, εγώ έχω στρώσει λίγο το δρόμο τουλάχιστον στη δική μου ενορία. Τα στήθη μας τα έδωσε ο θεός και δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε εξαιτίας τους.


 


Ηλικία 19 χωρίς παιδιά“Τα αγόρια φαίνονταν ενοχλημένα που ξεφορτώθηκα κάτι που θαύμαζαν”


Πριν την χειρουργική επέμβαση μείωσης του στήθους που υποβλήθηκα, ένιωθα αποστροφή και ντροπή για τα στήθη μου. Εξαιτίας αυτού είχα πολλά σωματικά προβλήματα και για αυτό το λόγο αποφάσισα να κάνω την επέμβαση. Οι γιατροί κατέληξαν να αφαιρούν 2 κιλά λίπους από τα στήθη μου.


Νιώθω πολύ καλύτερα τώρα. Παλιά συνήθιζα να ιδρώνω πολύ και πάντα ανησυχούσα ότι θα αρχίσουν να μυρίζουν. Επίσης είχα πολύ σοβαρά θέματα με την πλάτη μου. Υπήρχαν στιγμές που αργούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι και εάν καθόμουν κάπου για πολλή ώρα εμφανιζόταν έντονος πόνος στο κάτω μέρος της σπονδυλικής μου στήλης. Εξακολουθώ να έχω βαθιά αυλάκια στους ώμους μου από τα σουτιέν.


Το μέγεθος του σουτιέν που φοράω έχει μειωθεί κάτα έξι νούμερα μετά την επέμβαση. Πάντα ένιωθα άβολα ανάμεσα σε άλλα κορίτσια καθώς από μικρή ήθελα να είμα αδύνατη και μικροκαμωμένη. Εάν μπορούσα να διαλέξω έναν τύπο σώματος θα ήθελα να ήμουν πολύ λεπτή με πολύ μικρότερο στήθος. Πολλές φίλες μου όταν μεγάλωνα ήταν πιο μικροκαμωμένες και όλοι πίστευαν πως είναι όμορφες και χαριτωμένες. Εγώ δεν είμαι ούτε ψηλή και όμορφη αλλά ούτε μικροκαμωμένη και χαριτωμένη. Οπότε δεν είμαι σίγουρη εάν θεωρούμαι όμορφη.


Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα «δηλητηριώδη» βλέμματα των άλλων κοριτσιών στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης στο σχολείο. Πολλές πίστευαν πως είχα κάνει πλαστική επέμβαση για να τα μεγαλώσω. Επίσης είχα συνηθίσει τα υπονοούμενα των αγοριών αλλά πιο πολύ με πείραζε όταν τα κοιτούσαν για πολλή ώρα. Με έκαναν να αισθάνομαι πολύ άβολα. Ένιωθα πως το μόνο που έδινε αξία στην ύπαρξη μου ήταν το μεγάλο μου στήθος.


Η χειρουργική επέμβαση κράτησε 4 ώρες. Αφαίρεσαν ένα κομμάτι λίπους σε σχήμα τριγώνου. Οι γιατροί με ενημέρωσαν πως οι ουλές θα εξαφανιστούν πολύ σύντομα και τουλάχιστον έχει σταματήσει να είναι κόκκινο και ερεθισμένο. Σε ένα – δύο χρόνια θα έχουν επουλωθεί τελείως. Νιώθω πολύ πιο χαρούμενη μετά την επέμβαση και όχι τόσο διαφορετική σε σχέση με τις άλλες γυναίκες.


Ηλικία 40 – με 1 παιδί«Λατρεύω τα στήθη μου – στο μυαλό μου είναι σαν καλοσχηματισμένα πεπόνια»


Λατρεύω που είναι μεγάλα και που το ένα είναι μεγαλύτερο από το άλλο. Δυστυχώς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνειδητοποίησα πως άρχισαν να κρεμάνε ελαφρώς. Αναρωτιέμαι εάν έχω χάσει βάρος ή  είναι μία αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία.


Θεωρώ ότι τα στήθη μου έχουν πρωταρχικό ρόλο σε κάθε ερωτική σχέση που δημιουργώ. Οφείλω να ομολογήσω πως είναι μία πολύ ερωτογενής ζώνη για μένα κατά τη διάρκεια του σεξ. Θέλω να προσθέσω όμως πως η κοινωνία μου έχει δημιουργήσει πολλούς φόβους μέσα μου. Θα ήθελα να αρχίσω να φοράω πιο ανοιχτά φορέματα αλλά νιώθω ότι όταν περπατάω στο δρόμο, οι άνθρωποι κολλάνε πάνω στα στήθη μου. Ο κόσμος, εξαιτίας της δύναμης των μίντια και όλων των σχετικών προτύπων ομορφιάς που προβάλουν, έχει γίνει πολύ σκληρός με την γυναικά. Η ομορφιά είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων μαζί και όχι μόνο ένα ολοστρόγγυλο και στητό στήθος.


Ηλικία 101 – με 1 παιδί«Ποτέ δεν έχω κάνει τόπλες, ακόμα και στα χρόνια που ήμουν πολύ νέα»


Πρώτα από όλα να αναφέρω πως η μελανιά που βλέπετε είναι επειδή έπεσα την προηγούμενη εβδομάδα. Όταν ήμουν 52 χρονών οι γιατροί βρήκαν έναν όγκο στο στήθος μου. Καθώς εκεινή την περίοδο δεν υπήρχε η δυνατότητα της βιοψίας – η μόνη επιλογή θεραπείας ήταν η απομάκρυνση όλου του στήθους.


Το μεγαλύτερο μου άγχος ήταν η αντίδραση του άντρα μου. Χαρακτηριστικά τον ρώτησα: “Σε πειράζει που έχεις μία γυναίκα με ένα μόνο στήθος; Εσένα θα σε πείραζε εάν έχανα ένα από τα δύο πόδια μου;" με ρώτησε. "Εννοείται όχι", απάντησα και έτσι πήρα την απάντηση που ήθελα να ακούσω από τον άντρα της ζωής μου. Συζητάμε τα πάντα μεταξύ μας και για αυτό άλλωστε μοιράστηκαμε μαζί 52 χρόνια απόλυτης ευτυχίας. Η σεξουαλική μου ζωή – με τον άντρα μου- δεν άλλαξε καθόλου μετά τη μαστεκτομή. Νιώθω πολύ τυχερή για αυτά τα 52 χρόνια γεμάτα έρωτα, αγάπη και πάθος.


Πηγή – http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/sep/06/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X