Αρχική / Διατροφή / Κανέλα: αντι-φλεγμονώδεις, ανοσορυθμιστικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
Κανέλα: αντι-φλεγμονώδεις, ανοσορυθμιστικές και αντικαρκινικές ιδιότητες thumbnail

Κανέλα: αντι-φλεγμονώδεις, ανοσορυθμιστικές και αντικαρκινικές ιδιότητες


Η Κανέλα αναφέρεται σε διάφορα φυτά που ανήκουν στο γένος Cinnamomum και προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ο φλοιός της, πλούσιος σε αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιείται ως ένας παράγοντας γεύσης και ως καρύκευμα. Οι Φαρμακευτικές χρήσεις περιλαμβάνουν τη διέγερση της όρεξης, θεραπεία της αρθρίτιδας, της φλεγμονής, και της δυσπεψία. 
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η κανέλα χρησιμοποιείται με άλλα βότανα για αφεψήματα στο κρύο. Σε in vitro μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλλα έχει αντιοξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις, ανοσορρυθμιστικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές για διαβήτη τύπου 2, αλλά τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Ωστόσο, τα συμπεράσματα από μια μετα-ανάλυση προκύπτει ότι η κανέλα βελτιώνει την γλυκόζη νηστείας στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Από την άλλη, η Χρήση της κανέλας σε αρωματισμένα προϊόντα έχει συσχετιστεί με δυσμενείς επιπτώσεις του στόματος. Ορισμένα προϊόντα κανέλα είναι υψηλά σε κουμαρίνη το περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει ηπατοτοξικότητα και μπορεί επίσης να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα.


Μηχανισμός δράσης


Το εκχύλισμα κανέλας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες επειδή αναστέλλει NFkappaB και ΑΡ1 που οδηγούν σε απόπτωση. Επίσης έχει αντιαγγειογενετική δράση αναστέλλοντας τον αυξητικού παράγοντα αγγειακού ενδοθηλίου (VEGF). Οι ενώσεις που απομονώθηκαν από την κανέλα μιμείται την δράση της ινσουλίνης, με την ενεργοποίηση των υποδοχέων ινσουλίνης. Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ηπατική HMG-CoA ρεδουκτάσης και μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος σε ζώα και ανθρώπους. 
Η ένωση Hydroxycinnamaldehyde επιδεικνύει αντι-φλεγμονώδη δράση με αναστολή της παραγωγής του νιτρικού οξειδίου μέσω αναστολής του NF-kB. Εκχύλισμα κανέλας συνδέεται με τους βήτα-υποδοχέα οιστρογόνου και έχει άμεση διεγερτική επίδραση στο σχηματισμό του οστού. Το κ-εξάνιο εκχύλισμα της κανέλας έχει αντιοιστρογονική δραστικότητα.


Αντενδείξεις


Κανέλα δείχθηκε να έχουν τόσο οιστρογονικές και αντιοιστρογονικές δραστηριοτήτων ίη vitro.Οι ασθενείς με νόσο ευαίσθητη ορμόνη πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή για τον διαβήτη ή αντιπικτικά φάρμακα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εκχύλισμα κανέλας με προσοχή.Ανεπιθύμητες ενέργειες


Πλασματοκυτταρική ουλίτιδα (PCG) και στοματίτιδα δείχθηκαν να συνδέονται με τη χρήση των προϊόντων στοματικής κανέλας συμπεριλαμβανομένης της οδοντόκρεμας και τσίχλες.
Αλλεργία έχει αναφερθεί με τη χρήση της κανέλας.
Χρήση σε κολπικά υπόθετα που περιέχουν έλαιο κανέλας έχει μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.
Ρηγόπουλος Δημήτριος

Παθολόγος-Διαβητολόγος


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X