Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Η σωστή δίαιτα μετά τα “35"
Η σωστή δίαιτα μετά τα “35" thumbnail

Η σωστή δίαιτα μετά τα “35"

 


Οι περισσότερες δίαιτες σήμερα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην απώλεια Βάρους, χωρίς αναγκαστικά να καλύπτουν τις ανάγκες μας για την εξασφάλιση ενέργειας, καλής διάθεσης και, φυσικά, υγείας.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας μηχανισμός εκπληκτικά προσαρμόσιμος.Όσο λιγότερο προσλαμβάνει τροφή, τόσο περισσότερο αποθηκεύει λίπος και εξοικονομεί ενέργεια. Απάτη στιγμή που ο ρυθμός του μεταβολισμού μας πέφτει με το πέρασμα των χρόνων και τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας συνήθως μειώνονται, το να περιορίσουμε απλώς το φαγητό δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ενδεδειγ- μένος τρόπος για να χάσουμε Βάροςχωρίς να Βλάψουμε την υγεία μας αλλά και να διατηρήσουμε σταθερή την απώλεια αυτή.

Έτσι, το κλειδί είναι να μειώσουμε την ποσότητα του λίπους που έχουμε, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το ρυθμό του μεταβολισμού μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το συνδυασμό σωστής δίαιτας και άσκησης.

Ασφαλώς και δεν υπάρχει υποκατάστατο που μπορεί να αντισταθμίσει την ισορροπημένη διατροφή. Ούτε τα θαυματουργά χάπια, ούτε τα φάρμακα, τα οποία έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας, συνιστούν λύση.

Μια ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να περιέχει τις θερμίδες που οι μεταβολι- κές μας λειτουργίες απαιτούν σε μια περιεκτικότητα περίπου 60-65% υδατάνθρακες, 20-25% πρωτεΐνη και 15% αμιγή λιπαρά. Και, Βέβαια, οι θερμίδες αυτές πρέπει να είναι κατανεμημένες σε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας για ενέργεια. Είναι γεγονός ότι είναι ση – μαντικό να τρώμε συχνά μικρά γεύματα, για να επιταχύνουμε το μεταβολισμό μας. Τέσσερα με πέντε μικρά γεύματα την ημέρα είναι ιδανικά, με δεδομένο ότι το σώμα καίει θερμίδες γρηγορότερα όταν είναι σταθερά προγραμματισμένο ως προς την πρόσληψη τροφής. Όταν τρώμε μία ή δύο φορές την ημέρα, το σώμα μας αποθηκεύει όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος για να μπορεί να τροφοδο-

 

τείται όταν περνούν πολλές ώρες χωρίς να προσλαμβάνει φαγητό. Επομένως, το σκεπτικό είναι: "τρώμε πριν πεινάσουμε και σταματάμε πριν χορτάσουμε". Μόνον έτσι ο οργανικός μας μηχανισμός λειτουργεί ιδανικά.

Στο σημείο αυτό, χρήσιμο είναι να δούμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής, που ασφαλώς δε συνιστά συγκεκριμένη πρόταση, μια και είναι γνωστό ότι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες του κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές.

 
ΠΟΣΟΤΗΤΑ


ΘΕΡΜΙΔΕΣ


ΓΡ ΛΙΠΟΥΣ


ΓΡ. ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑ


ΓΡ. ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ 1


πρπινο

Δημητριακά χωρίς ζάχαρη (μούσλι, κουάκερ)


50 γρ.


180


4


32


6


γάλα άπαχο


1 ποτήρι


60


0


9


6


ΣΝΑΚ Π) Σάντουιτς τόνου


2 φέτες ψωμί σικάλεως, ΙΟΟγρ.τόνο αενερό


220


3


16


26


ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

Κοτόπουλο

(στήθος)


200 γρ.


220


6


0


64


Λαχανικά

(λάχανο,

μαρούλι,

αγγούρι,

μπρόκολο,

κολοκυθάκια)


Άφθονα


100-150


0


25-30


4-6


Τυρί κρέμα


50 γρ.


50


2


2


6


Ψωμί σικάλεως


1 φέτα


50


1


8


2


ΣΝΑΚ (2)

Μήλο


1 μεσαίο


68


0


16


1


Γ ιαούρτι 0%


1 κεσέ


100


0


14


12


ΒΡΑΔΙΝΟ

Ξιφίας


150 γρ.


220


6


0


30


Μπρόκολο


180 γρ.


55


0


9


5


Ψωμί σικάλεως


1 φέτα


50


1


8


2


ΣΥΝΟΛΟ

 
1.423


23 γρ


231 γρ.


146 γρ.


ΠΟΣΟΣΤΑ

  
15%


65%


20%

      

 
 

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, μοιράζουμε τις ημερήσιες σε πέντε γεύματα, το καθένα από τα οποία παρέχει τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την παραγωγή ενέργειας, χωρίς να λείπει κάποιο θρεπτικό συστατικό, γεγονός που θα οδηγούσε σε υπολειτουργία του μεταβολισμού. Ταυτόχρονα, επειδή οι ποσοστιαίες αναλογίες σε θρεπτικά συστατικά δεν ευνοούν τη λιποαποθήκευση αλλά κινητοποιούν το λιπολυτικό μας μηχανισμό επιτυγχάνεται και απώλεια λίπους, ενώ, η ενέργειά μας είναι σε υψηλό επίπεδο, κάτι που αποτελεί ζητούμενο.
Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X