Αρχική / Διατροφή / Επικίνδυνα προσθετικά τροφίμων: Οδηγός για να τα εντοπίζεις!
Επικίνδυνα προσθετικά τροφίμων: Οδηγός για να τα εντοπίζεις! thumbnail

Επικίνδυνα προσθετικά τροφίμων: Οδηγός για να τα εντοπίζεις!

Αν μας έλεγαν όχι ένα οποιοσδήποτε προϊόν από αυτά που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά περιέχει κιτρικό οξύ, αραβική γόμα, τεχνητή σελουλιόζη, φωσφορικό ασβέστιο, κιτρικό σόδιο, υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά, τεχνικό χρώμα και άλλα πολλά, ασφαλώς θα απορούσαμε, αφού τίποτε από όλα αυτά δεν παραπέμπει σε φαγητό. Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα παρασκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πολλά από αυτά τα στοιχεία, αλλά και άλλα προσθετικά προς χάριν της γεύσης, του χρώματος, της υφής ή της γενικής όψης του I προϊόντος.
Ο μέσος όρος της δίαιτας του ανθρώπου του δυτικού κόσμου περιέχει μεγάλες ποσότητες από υπερεπεξεργασμένα φαγητά, τα οποία είναι γεμάτα πρόσθετα στοιχεία. Παράλληλα, είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι, όπου και αν γυρίσουμε, υπάρχουν διαφημίσεις που μας ενθαρρύνουν να τρώμε όλο και περισσότερο από αυτά τα είδη τροφών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα υπερεπεξεργασμένα φαγητά (σκευάσματα) ονομάζονται junk food, που σημαίνει παλιόφαγο! Χαρα- κτηριστική είναι η συμβουλή του Jack Lalanne -ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης εκατομμυρίων Αμερικανών με τις αλυσίδες από τα Fitness Centers, που διαθέτει- για τα υπερεπεξεργα- σμένα δημητριακά που προορίζονται για παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Πε- τάξτε τα δημητριακά και φάτε το κουτί! Τουλάχιστον αυτό περιέχει πολλές κυτ- I ταρικές ίνες».
Στη χώρα μας, ασφαλώς και η κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα. Είναι γεγονός ότι ο γρήγορος τρόπος ζωής και η άποψη ότι το φαγητό είναι μορφή διασκέδασης και όχι ανάγκη έχει οδηγήσει στο ανησυχητικό δεδομένο να καταναλώνει ο μέσος'Ελληνας τουλάχιστον δύο χιλιάδες διαφορετικά προσθετικά το χρόνο.
Αλλά ας χωρίσουμε τα προσθετικά των τροφών σε πέντε βασικές κατηγορίες:

 1) Ενισχυτικά γεύσης και αρώματος. Στη θέση του φυσικού προϊόντος χρησιμοποιείται ένα χημικό που μοιάζει στην όψη, έχει την ίδια μυρωδιά και γεύση με το φυσικό, με στόχο τη μείωση του κόστους του προϊόντος.
2. ) Ογκοθελτιωτικά. Δίνουν όγκο στα προϊόντα, αντικαθιστώντας, Βέβαια, μερικά φυσικά συστατικά από το παρασκεύασμα. 
3) Τεχνικά χρώματα. Στόχος της χρήσης τους είναι η Βελτίωση της εμφάνισης του προϊόντος.
4) Αντιοξειδωτικά. Αυξάνουν τη διάρκεια «ζωής» του προϊόντος.
5) Βιταμίνες και μέταλλα. Πρόκειται για τις Βιταμίνες και τα μέταλλα που έχουν προστεθεί κατά την επεξεργασία του προϊόντος, προκαλώντας, όμως, απώλεια των δικών του φυσικών Βιταμινών και μετάλλων.

Στο σημείο αυτό σκόπιμο είναι να αναρωτηθούμε: Πόσο επικίνδυνα είναι τα προσθετικά των τροφών; Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα των ερευνών δε μας επιτρέπουν να πούμε με σιγουριά ότι όλα τα προσθετικά που χρησιμοποιούνται σήμερα από τη Βιομηχανία των τροφών είναι ασφαλή πέρα από κάθε αμφιβολία. Και, φυσικά, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι όλα είναι επικίνδυνα. Προσθετικά, όπως Βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά, πιθανότατα είναι απόλυτα ασφαλή. Απαιτείται συστηματική έρευνα, προκειμένου να καταλήξουμε σε απόλυτα τεκμηριωμένο συμπέρασμα. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένα προσθετικά που θεωρούνταν ασφαλή πριν από μερικά χρόνια, σήμερα ενοχοποιούνται για καρκίνο, για Βλάβη των νεφρών κ.λπ.
Αυτό που θεωρείται απόλυτα σίγουρο είναι ότι πρέπει να προτιμάμε τα φρέσκα και μη επεξεργασμένα προϊόντα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα άλευρα ολικής άλεσης και τα πολύσπορα, τα άπαχα κρεατικά (Βοδινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψά – ρι), και να αποφεύγουμε τα ζωικά πρόσθετα λιπαρά, όπως το Βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τα αλλαντικά, τα υπερε- πεξεργασμένα άλευρα, τα ζάχαρη, τα γλυκά και γενικά τα τυποποιημένα προϊόντα.


Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X