Αρχική / Διατροφή / Τι μπορεί να προκαλέσει διατροφική έλλειψη στον οργανισμό μας;
Τι μπορεί να προκαλέσει διατροφική έλλειψη στον οργανισμό μας; thumbnail

Τι μπορεί να προκαλέσει διατροφική έλλειψη στον οργανισμό μας;Εκτός από τις γενετικές μας διαφορές, οι οποίες διαφοροποιούν τις ανάγκες μας σε Βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που μειώνουν την ικανότητα για απορρόφηση και αποθήκευση θρεπτικών συστατικών, αλλά και αυξάνουν τις ανάγκες για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, οι οποίοι ονομάζονται περιβαλλοντολογικοί ανταγωνιστικοί παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι υπό έλεγχο, κάποιοι άλλοι όχι. Η κατανάλωση αλκοόλ, το τσιγάρο, η δίαιτα, το άγχος, η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα φάρμακα, μια εγχείρηση, η ηλικία, η άσκηση και πολλοί ακόμα παράγοντες μπορούν να διαφοροποιήσουν τις διατροφικές μας απαιτήσεις.

Η κατανάλωση αλκοόλ


Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (πάνω από τρία ποτήρια την ημέρα) αυξάνουν τις απαιτήσεις μας σε Βιταμίνες και μέταλλα και, φυσικά, προκαλούν ελλείψεις στον οργανισμό.Όσοι, λοιπόν, συνηθίζουν να καταναλώνουν συχνά αλκοόλ έχουν συνήθως αυξημένες απαιτήσεις σε Βιταμίνες της σειράς Β, σε φο- λασίνη, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και Βιταμίνη Α.
Επιπλέον, η πιθανή ζημιά στο συκώτι λόγω της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες να μη γίνεται καλή απορρόφηση και αποθήκευση των θρεπτικών στοιχείων αλλά και μεγαλώνει τις απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα, προκειμένου να μεταβολίσει ο οργανισμός το αλ – κοόλ που προσλαμβάνει.


Κάπνισμα


Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος.Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. Εκτός από τα πολύ γνωστά προβλήματα του καρκίνου των πνευμόνων και των
καρδιαγγειακών νοσημάτων, το κάπνισμα είναι συνδεδεμένο με πολλές άλλες αρρώστιες, όπως το έλκος, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα και ασφαλώς σχετίζεται και με άλλες μορφές καρκίνου εκτός από αυτόν του πνεύμονα. Επίσης, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι το βασικό σύστημα άμυναςτου οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το κάπνισμα, επιπλέον, αυξάνει τις απαιτήσεις μας και τις ανάγκες μας σε βιταμίνες. Η περιεκτικότητα της Βιταμίνης C στο αίμα είναι χαμηλότερη στους καπνιστές από ό,τι στους μη καπνίζοντες. Συνεπώς, υπάρχει η υποψία αύξησης των απαιτήσεων της βιταμίνης C σε όσους καπνίζουν.


Δίαιτα


Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ακολουθήσει, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, κάποια δίαιτα. 0 πιο απλός τρόπος δίαιτας είναι η μείωση των θερμίδων. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται και μείωση των προσλαμβανόμενων Βιταμινών και μετάλλων.Όποιος, λοιπόν, ακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα δίαιτα μείωσης των θερμίδων σίγουρα έχει ανάγκη από πρόσθετα συμπληρώματα διατροφής.


Εγχείρηση


Μια εγχείρηση αυξάνει τις απαιτήσεις μας σε θρεπτικό συστατικά. Είναι γεγονός ότι το χειρουργημένο άτομο βρίσκεται σε καταΒολικό στάδιο, στάδιο δηλαδή καταστροφής του κυτταρικού ιστού, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε πρωτεΐνη.


Ηλικία


Όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται η ικανότητά μας για απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το πεπτικό σύστημα. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις υδατοδια- λυτές Βιταμίνες της σειράς Β και C. Επίσης, οι μεγάλοι άνθρωποι περιορίζουν κατά πολύ την ποικιλία και την ποσότητα του φαγητού τους, με συνέπεια, καταναλώ – νονταςλιγότερες θερμίδες, να προσλαμβάνουν καιλιγότερα θρεπτικά συστατικά.


Φάρμακα


Η υπερβολική λήψη φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τις ανάγκες μας σε Βιταμίνες και μέταλλα αλλά κυρίως να περιορίσει την απορρόφησή τους. Ειδικότερα, τα αντιβιοτικά καταστρέφουν ορισμένα εντερικά Βακτήρια, τα οποία συνθέτουν πολλές από τις Βιταμίνες της σειράς Β.


Ζάχαρη


Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε ότι η γνωστή σε όλους άσπρη ζάχαρη, η σου- κρόζη, δεν περιέχει τα θρεπτικά εκείνα στοιχεία που απαιτούνται για το μεταβολισμό της. Επομένως, αν η δίαιτά μας είναι πολύ υψηλή σε άσπρη ζάχαρη ή σε προϊόντα που περιέχουν άσπρη ζάχαρη, το πιο πιθανό είναι να εμφανίζουμε ελλείψεις σε βιταμίνες της σειράς Β, γιατί η υπερκατανάλωση ζάχαρης απαιτεί και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β για το μεταβολισμό της. Κατά συνέπεια, στερεί από τα άλλα κύτταρα του οργανισμού μας τις ποσότητες βιταμίνης Β που προσλαμβάνουμε από το φαγητό.


Η μόλυνση του περιβάλλοντος


Είναι γνωστό ότι καθημερινά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλο αριθμό επιβαρυντικών παραγόντων που μπορούν να καταστρέψουν τα θρεπτικά συστατικά και να προκαλέσουν συγκεκριμένες αρρώστιες. Πολλές Βιταμίνες, όπως η C και η Ε, αλλά και μέταλλα, όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, έχει απο- δειχθεί ότι μειώνουν τις τοξικές επιδράσεις από πολλούς παράγοντες μόλυνσης.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι τίποτα δεναντικαθιστά μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η οποία μπορεί να ανταπο- κριθεί σε όλες τις απαιτήσεις μας σε θρεπτικά στοιχεία, είτε πρόκειται για υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, Βιταμίνες, μέταλλα, κυτταρικές ίνες, είτε για οποιαδήποτε μορφή ιχνοστοιχείων.
Και αυτό το επιβεβαιώνει η δράση των θρεπτικών στοιχείων, τα οποία βρίσκονται πάντα σε σχέση αλληλεπίδρασης με άλλα θρεπτικά στοιχεία. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η βιταμίνη C, για παράδειγμα, δε Βοηθάει στην καλή υγεία των καπνιστών, αν δε συνδυάζεται με τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία. Επίσης, το ασβέστιο, που λαμβάνεται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, μπορεί να αποδειχθεί ανώφελο, αν ο οργανισμός μας δε διαθέτει την απαραίτητη ποσότητα Βιταμίνης D. Επομένως, η χρησιμοποίηση ενός και μόνο συμπληρώματος, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις συνεργικές δράσεις αυτού του συμπληρώματος με άλλα, είναι ουσιαστικά μάταια. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε πρώτα τις διατροφικές μας συνήθειες και μετά να καταφύγουμε στα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία, ενδεχομένως χρειαζόμαστε λόγω του τρόπου ζωής μας.Έτσι, και θα προαγάγουμε την υγεία μας και θα ανεβάσουμε τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X