Πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο στην διατροφή της γυναίκας;

<div> </div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Ο συσχετισμός μεταξύ διατροφής, υγείας και χρόνιων ασθενειών βρίσκεται εδώ και πολλές δεκαετίες στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Παρ’ όλα αυτά, μόνο τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη του συσχετισμού της διατροφής με την οστεοπόρωση και την ημερήσια λήψη ασβεστίου</span> (Ca), <span lang="EL" xml:lang="EL">καθώς είναι πιο δύσκολο για τη γυναίκα συγκριτικά με τον άντρα να προσλαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου από τη διατροφή της.</span></span></div>
<div>
<div style="text-align: left;" align="right"><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Αυτό, φυσικά, εξηγείται από το απλό γεγονός ότι οι άντρες καταναλώ</span>νουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από ό,τι οι γυναίκες. Γι’ αυ – τό, οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να επιλέγουν φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Το γεγονός ότι τα κόκαλα αντιπροσωπεύουν το 99% του σωματικού ασβεστίου τα καθιστά τη μεγάλη αποθήκη του σώματος σε ασβέστιο από όπου αντλούμε για να διατηρήσουμε τα επίπεδα του ορού σταθερά, όταν οι διατροφικές προσλήψεις είναι χαμηλές. Ωστόσο, τα οστά γίνονται ασθενέστερα με το χρόνο, αν η πρόσληψή μας σε ασβέστιο είναι χαμηλή. Εμφανή σημάδια έλλειψης ασβεστίου είναι σπάνια πριν από τις προχωρημένες ηλικίες. Τότε τα οστά αρχίζουν να αδυνατίζουν φτάνοντας στο σημείο να σπάνε χωρίς ιδιαίτερη πίεση.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Το γεγονός ότι τα παιδιά χρειάζονται ασβέστιο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών τους είναι ευρέως γνωστό. Ωστόσο, επικρατεί άγνοια για τις ανάγκες των γυναικών σε ασβέστιο. Ειδικότερα, λίγοι γνωρίζουν πως τα κόκαλα των περισσότερων γυναικών αναπτύσσονται μέχρι την ηλικία των τριάντα ετών. Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες της γυναίκας σε ασβέστιο είναι αυξημένες την περίοδο της εφηβείας. Τέλος, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες χρειάζονται ασβέστιο και μετά την εμμηνόπαυση και μάλιστα σε καθημερινή βάση.</span><span lang="EL" xml:lang="EL"><br /> </span></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Ακολουθεί ένας κατατοπιστικός κατάλογος με τις προτάσεις του</span> (RDA) Recommended Dietary Allowances <span lang="EL" xml:lang="EL">όσον αφορά την αναγκαία ποσότητα ασβεστίου κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.</span></span></div>
<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="bottom" width="101">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">ΗΛΙΚΙΑ</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="141">
<div align="left"><span style="font-size: small;">CALCIUM RDA </span></div>
<div align="left"><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">(ανά η</span><span lang="EL" xml:lang="EL">μέρα)</span></span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="101">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">0-5 μηνών</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="141">
<div align="left"><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">600</span> mg</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="101">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">5 μηνών-1 έτους</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="141">
<div align="left"><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">600</span> mg</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="101">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">1 έτους-10 ετών</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="141">
<div align="left"><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">800</span> mg</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="101">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">11 ετών-24ετών</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="141">
<div align="left"><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">1.200</span> mg</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="101">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">25 ετών-51 και πάνω</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="141">
<div align="left"><span style="font-size: small;">800 mg</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="101">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Εγκυμοσύνη</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="141">
<div align="left"><span style="font-size: small;">1.200 mg</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="101">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">θηλασμός</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="141">
<div align="left"><span style="font-size: small;">1.200 mg</span></div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<div>
<table style="width: 242px;" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;"><span lang="EL" xml:lang="EL">Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε τις πηγές ασβεστίου, τις τροφές, δηλαδή, που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, εστιάζοντας στο ποια μορφή από αυτές τις πηγές είναι περισσότερο αφομοιώσιμη από τον οργανισμό. Η Βασική πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά). Ασφαλώς, ασβέστιο υπάρχει, και μάλιστα σε αφθονία, σε ορισμένα φυτικά προϊόντα, όπως τα λαχανικά (μπρόκολο, κατσαρό λάχανο, ρέΒα, σπανάκι, ξερά φασόλια, σόγια και γλυκοπατάτα). Ωστόσο, το ζητούμενο με τα φυτικά προϊόντα όσον αφορά το ασβέστιο είναι ο βαθμός απορρόφησης από τον οργανισμό. Ορισμένα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα ξερά φασόλια και η γλυκοπατάτα, περιέχουν οξαλικό οξύ σε μεγάλες ποσότητες, το οποίο είναι ισχυρότατος αναχαιτιστικός παράγοντας στην απορρόφηση του ασβεστίου, με συνέπεια να μη φτάνουν στα κόκαλά μας υψηλές ποσότητες από την κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών. Αντίθετα, το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και η ρέΒα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες οξαλικού οξέος και μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, με αποτέλεσμα να απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό.Ένα άλλο οξύ, το φυτικό οξύ, που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα φυτικά προϊόντα, έχει μικρή αναχαιτιστική δράση στην απορρόφηση του ασβεστίου αλλά μόνον όταν είναι σε πολύ μεγάλες ποσότητες, όπως το πίτουρο, που περιέχουν ορισμένα δημητριακά. Αυ – τός είναι και ο λόγος που ορισμένες εταιρείες εμπλουτίζουν τα δημητριακά τους με πρόσθετο ασβέστιο.</span><span lang="EL" xml:lang="EL"><br clear="all" /><br /> </span></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Ο πίνακας που ακολουθεί είναι εξαιρετικά διαφωτιστικός για την περιεκτικότητα καιτο Βαθμό απορρόφησηςτου ασβεστίου που προσλαμβάνουμε από συγκεκριμένες τροφές.</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></div>
<div align="center">
<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" width="80">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">ΦΑΓΗΤΟ</span></div>
</td>
<td valign="top" width="73">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">ΠΟΣΟΤΗΤΑ</span></div>
</td>
<td valign="top" width="99">
<div align="right"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ</span></div>
</td>
<td valign="top" width="106">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΟΤΗΤΑ</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="80"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></td>
<td valign="top" width="73"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></td>
<td valign="bottom" width="99">
<div align="center"><span style="font-size: small;">Calcium (mg)</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="106">
<div align="left"><span style="font-size: small;">Calcium (mg)</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="80">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Γάλα</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="73">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">[1 φλιτζάνι)</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="99">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">300</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="106">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">96,3</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="80">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Μπρόκολο</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="73">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">(1 φλιτζάνι)</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="99">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">35</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="106">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">10,4</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="80">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Κατσαρό λάχανο</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="73">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">(1 φλιτζάνι)</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="99">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">99</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="106">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">51,1</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="80">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Σπανάκι</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="73">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">(1 φλιτζάνι)</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="99">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">122</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="106">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">6,2</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom" width="80">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Όσπρια</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="73">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">(1 φλιτζάνι)</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="99">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">40-113</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="106">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">6,9-19,2</span></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="80">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Σόγια</span></div>
</td>
<td valign="top" width="73">
<div align="left"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">(1 φλιτζάνι)</span></div>
</td>
<td valign="bottom" width="99">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">100</span></div>
</td>
<td valign="top" width="106">
<div align="center"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">31-42</span></div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<div>
<table style="width: 358px;" cellspacing="0" cellpadding="0" align="center">
<tbody>
<tr>
<td valign="top"><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<div><br clear="all" /><br /></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Το συμπέρασμα είναι ότι, πίνοντας το πρωί ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά, τρώγοντας δημητριακά, καταναλώνοντας συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για επιδόρπιο το βράδυ, εξασφαλίζουμε για τον οργανισμό μας όλο το απαραίτητο ασβέστιο για τα κόκαλα και τα δόντια μας.</span></div>
</div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος Μουλίνος</span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;" lang="EL" xml:lang="EL">Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός</span></div>
</div>

Σχετικά άρθρα